Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

  • ouders langs de lijn

    Ouderbetrokkenheid in de sportclub

    Sportclubs doen veel inspanningen om alle ouders te informeren, te bereiken en te betrekken. Elke ouder is betrokken, niet elke ouder participeert. Denk als club na over wat je van ouders verwacht en wat je nodig hebt voor een goede clubwerking.

  • Man en vrouw praten op straat

    Tips voor Nederlandstaligen

    Als lokaal bestuur of organisatie kan je ‘anciens’ in je gemeente die Nederlands spreken tips geven. Ze kunnen immers heel wat kleine dingen doen om nieuwkomers in de gemeente en mensen die Nederlands leren te helpen.

  • workshop begeleider

    Workshops Taalstimulerende activiteiten in de vrije tijd van kinderen

    Organiseer of begeleid je activiteiten die het Nederlands bij kinderen stimuleren? Of organiseer je geen specifieke taalstimulerende activiteit en wil je meer aandacht voor taal? Zoek je tips of materiaal? Dan zijn deze workshops op zaterdag 20 april voor jou.

  • 2 mannen zijn samen aan het koken

    Tips warm welkom

    Socioculturele verenigingen zijn vaak op zoek naar nieuwe leden. Volwassenen die Nederlands leren willen graag oefenkansen in het dagelijkse leven. Hoe kan je daar als vereniging op inspelen? En hoe zorg je ervoor dat iedereen die voor het eerst naar een activiteit komt zich welkom voelt?

  • Domino met boomblaadjes

    Webinar Natuur in de buurt

    Zoek je extramurosactiviteiten voor je cursisten? Wil je een verfrissend en kant-en-klaar lespakket taal en natuur vanaf Threshold 1? Ben je natuurgids en wil je anderstaligen en meertaligen verwonderen over de natuur in hun buurt?

  • Schoolbord met vertalingen van het Engels naar het Nederlands

    Webinar Hoe leren volwassenen Nederlands?

    Kom je weleens in contact met volwassenen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is? In dit webinar krijg je informatie over mogelijke drempels die ze ervaren als ze Nederlands leren. We geven ook enkele tips over hoe je als Nederlandstalige kan helpen.

  • ouders

    Webinar Ouderbetrokkenheid in je vereniging

    Sport- of jeugdverenigingen hebben regelmatig contact met de ouders van leden. Wat levert het je organisatie op als je investeert in een goede relatie met ouders?
    In verenigingen zijn meestal heel wat helpende handen nodig. Ook ouders kunnen een rol opnemen.

  • Webinar Talige begeleidershouding

    Tijdens vrijetijdsactiviteiten (jeugdbeweging, sportkamp, speelpleinwerking etc.) voor kinderen, tieners en jongeren hoor je verschillende talen. Vaak spelen ze in hun moedertaal. Dat is een deel van hun identiteit. Met een talige begeleidershouding creëren begeleiders, vrijwilligers en animatoren speel- en taalkansen in het Nederlands voor alle kinderen.

  • Computer, smartphone en notitieblok

    Webinar Duidelijk geschreven taal

    Werk je als professional in het basis- of deeltijds kunstonderwijs? Schrijf je ooit e-mails, brieven, flyers, affiches, teksten voor de website of sociale media ...? Leer hoe je de schriftelijke communicatie in je school eenvoudiger kan maken. Zo begrijpt iedereen je boodschap beter.

  • Er komen letters uit een jongen zijn mond

    Webinar Hoe verwerven kinderen een 2e taal?

    Een workshop voor leerkrachten, begeleiders of organisatoren van taalstimulerende activiteiten voor kinderen en jongeren. Kom te weten hoe kinderen een taal leren. Hoe werkt dat proces? De principes van taalverwerving helpen om de taaldoelen van je oefenkans Nederlands te bereiken.

  • Webinar Duidelijke schriftelijke communicatie met ouders

    Als school communiceer je regelmatig met ouders. Je nodigt ouders uit voor een oudercontact of een eetfestijn, je wil regels en afspraken van de school duiden of je organiseert een infoavond en je wil hen graag uitnodigen. Dat is niet altijd een gemakkelijke opdracht. Niet alle ouders verstaan voldoende Nederlands en niet iedereen is evenveel vertrouwd met de werking van de school.

  • talige begeleidershouding

    Workshop Een talige begeleidershouding

    Tijdens vrijetijdsactiviteiten voor kinderen hoor je verschillende talen. Kinderen spelen vaak in hun moedertaal. Dat is een deel van hun identiteit. Met een talige begeleidershouding creëren begeleiders speel- en taalkansen voor alle kinderen.