Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

 • Kalender met klok en post-its

  Infosessie taalpromotie

  In onze infosessies taalpromotie kan je kennismaken met ons. Je leert meer over hoe wij aan taalpromotie en oefenkansen Nederlands werken, krijgt een beter zicht op de domeinen waarin we werken en krijgt een overzicht van onze materialen en werkvormen. 

 • Red Flames kijken in voetbalwoordenboekje

  Voetbalwoordenboekje 'Aftrap Nederlands'

  Om voetbalspelers met een andere thuistaal te ondersteunen bij de trainingen in het Nederlands, maakten we samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (RBFA) en de Taalunie een voetbalwoordenboekje. Het boekje helpt spelers om zich te integreren in een Nederlandstalige voetbalclub en geeft oefenkansen Nederlands. 

 • Mensen spelen een spel

  Spel Van hier naar daar

  Van hier naar daar is een spel voor Nederlands- en anderstaligen. Het brengt mensen met een verschillende (taal)achtergrond samen en stimuleert wederzijds respect.

 • Tekst corrigeren

  Redactiewerk 'heerlijk helder'

  Werk je voor een lokaal bestuur en vind je het moeilijk om je teksten ‘heerlijk helder’ te krijgen voor een breed publiek? Schakel het redactieteam van vzw ‘de Rand’ in.

 • Schrift met stiften

  Duidelijk geschreven taal

  Wil je helder en toegankelijk communiceren met anderstaligen? We geven je enkele tips die de communicatie met je anderstalige collega’s, klanten, leden, ouders, bezoekers … kunnen verbeteren, ook als ze het af en toe wat moeilijk hebben met het Nederlands.

 • Twee mensen praten met smartphone in de hand

  Pictorand.be

  Op www.pictorand.be kunnen anderstaligen, leerkrachten Nederlands als vreemde taal en dienstverleners terecht om tekst te vertalen in pictogrammen en omgekeerd.

 • Mensen applaudisseren

  Podiumactiviteiten

  Theater- en muziekproducties op maat van mensen die Nederlands leren zijn ideaal om Nederlands te oefenen. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met het aanbod van cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken …

 • speldoos voetbal

  Speldoos voetbal

  Met deze speldoos leren en oefenen kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier essentiële woordenschat uit de voetbalclub. Dat kan met het klassieke memory, pictionary en andere spelvormen. 

 • Pictogrammendatabank - postkaart

  Pictogrammendatabank

  In onze pictogrammendatabank vind je afbeeldingen over allerlei thema’s. Pictogrammen kunnen je boodschap in duidelijke taal visueel ondersteunen.

 • Man leest in het kookboek Cuisine Mundial

  Kookboek 'Cuisine Mundial'

  Voor de 5e verjaardag van Cuisine Mundial maakten GC de Kam en enkele verenigingen een kookboek in eenvoudig Nederlands.

 • Cd's in hoesje

  Liedjes (cd's)

  Wie Nederlands leert, kan de cd’s van Lennaert Maes en de Bonski’s thuis beluisteren. Of kinderen, tieners en volwassenen kunnen er samen met hun leerkracht naar luisteren in de les Nederlands en er oefeningen mee maken.

 • Kinderen met tennisracket

  Sportwoordenboekje 'Mijn kind wil sporten!'

  Bewegen is gezond. Daarom gaan veel ouders op zoek naar een sportieve vrijetijdsbesteding voor de kinderen. Dat is geen gemakkelijke opdracht als ze nog geen of niet zo veel Nederlands begrijpen en spreken.