Taalpromotie

De Vlaamse Rand is een regio waar de diversiteit aan talen en culturen snel toeneemt. Samen met de lokale besturen en andere partners stimuleren we anderstaligen op een positieve manier om Nederlands te leren, te oefenen en te gebruiken. We werken aan participatiekansen voor alle inwoners en aan gemeenschapsvorming. Dat doen we via workshops en trajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen om zelfstandig te gebruiken.

Aanbod

 • hoe verwerven kinderen taal

  Workshop ‘Hoe verwerven kinderen taal?’

  Kinderen die Nederlands leren, nemen vaak deel aan taalstimulerende activiteiten in de vrije tijd, op advies van de school of omdat hun ouders willen dat ze meertalig worden. Organisatoren, vrijwilligers en begeleiders van een taalstimulerend aanbod verdienen de nodige ondersteuning.

 • Rekken in de bibliotheek

  Kennismaking met de bib

  Tijdens een zoektocht maken cursisten Nederlands kennis met de bibliotheek. In groepjes leggen ze een parcours af en voeren ze eenvoudige opdrachten uit, aangepast aan hun taalniveau.

 • jeugdwerkcafé

  Jeugdwerkcafé

  Sommige lokale jeugdverenigingen bereiken al een divers publiek. Andere zoeken manieren om een divers publiek aan te trekken. 

 • Workshop warm onthaal in de club

  Elk jaar schrijven er zich nieuwe leden in een sportclub in. Huisregels, clubwaarden of interne afspraken zijn voor hen niet altijd makkelijk te achterhalen of begrijpen.

 • Tekst corrigeren

  Redactiewerk 'heerlijk helder'

  Werk je voor een lokaal bestuur en vind je het moeilijk om je teksten ‘heerlijk helder’ te krijgen voor een breed publiek? Schakel het redactieteam van vzw ‘de Rand’ in.

 • Mensen applaudisseren

  Podiumactiviteiten

  Theater- en muziekproducties op maat van mensen die Nederlands leren zijn ideaal om Nederlands te oefenen. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met het aanbod van cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken …

Domeinen

We werken in verschillende domeinen. Klik op een domein en ontdek het aanbod.