Video's taalkansen Nederlands in de vrije tijd van kinderen en jongeren

Vrijetijdsactiviteiten bieden een natuurlijke en speelse leeromgeving waarin kinderen en jongeren taal gebruiken zonder de druk van een klaslokaal. Om jeugdwerkers en andere aanbieders te ondersteunen, ontwikkelden Komaf en vzw ‘de Rand’ een reeks korte inspiratievideo's die taalkansen tonen in diverse jeugdwerkcontexten (speelplein, jeugdbeweging, buurt- en jeugdhuis). Animatoren, leid(st)ers en jeugdwerkers vertellen hoe zij aan de slag gaan met taalkansen. Met de info uit deze video's maken begeleiders zich de 'talige begeleidershouding' eigen.

Video 1: Waarom zijn taalkansen Nederlands in de vrije tijd van kinderen en jongeren zo belangrijk?

Deze video toont waarom taalkansen Nederlands zo belangrijk zijn voor de toekomst van kinderen en jongeren. Het jeugdwerk speelt een unieke rol in taalverwerving. In een ontspannen en speelse omgeving krijgen kinderen en jongeren de kans om op een natuurlijke manier Nederlands te gebruiken en te versterken.


Video 2: Als een kind of jongere zich goed voelt, komt het tot meer taalkansen Nederlands

Veiligheid en vertrouwen zijn cruciaal voor taalverwerving. Dit filmpje laat zien hoe je als jeugdwerker of vrijwilliger een warme en inclusieve omgeving kan creëren. Een omgeving waarin kinderen en jongeren zich durven uitdrukken en (taal)fouten maken.


Video 3: Hoe zorg je voor taalkansen Nederlands in de vrije tijd van kinderen en jongeren?

Hoe integreer je op een spontane manier taalkansen in activiteiten zonder dat dit je extra moeite kost? In dit filmpje ontdek je hoe kleine aanpassingen in je aanpak een groot verschil kunnen maken.


Video 4: Een duidelijke (spel)uitleg zorgt voor meer taalkansen Nederlands voor kinderen en jongeren

Taalstimulering begint bij een heldere en interactieve uitleg. Dit filmpje toont hoe je instructies interactief, eenvoudig en toegankelijk maakt, zodat iedereen vlot kan meedoen.


Een gedeelde expertise

Deze filmpjes kwamen in 2025 tot stand dankzij een samenwerking tussen vzw 'de Rand', Komaf en verschillende jeugdorganisaties die hun ervaringen deelden:

  • Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en speelplein ‘De Piereman’ uit Grimbergen
  • Chirojeugd Vlaanderen en Chiro Atrejoe uit Aalst
  • Groep INTRO en Buurthuis ‘1601’ uit Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw)
  • Formaat en Jeugdhuis Sojo uit Leuven

Met deze reeks willen we jeugdwerkers concrete handvatten geven om in hun werking actief met taalkansen aan de slag te gaan. We geven tips om de 'talige begeleidershouding' toe te passen. Door een taalrijke omgeving te creëren, versterk je niet alleen de taalvaardigheid van kinderen en jongeren, maar ook hun zelfvertrouwen en deelname aan het jeugdwerk en vrije tijd in het algemeen.