submenu

Nieuws

3 webinars in voorjaar 2022

17/01/2022
'Boest - samen scoren met Nederlands' helpt trainers, bestuurders en vrijwilligers van sportclubs in de Vlaamse Rand om hun Nederlandstalige werking in een taaldiverse context te kunnen behouden.

Nieuwe opdracht voor vzw ‘de Rand’

11/01/2022
Vanaf 2022 ondersteunt vzw 'de Rand' secundaire scholen in de Vlaamse Rand - en ook in Halle omdat die stad een centrumrol vervult - om een taalbeleid en bijhorende acties op maat uit te werken. Dat is nodig omdat de instroom van anderstalige leerlingen steeds groter wordt.

Infodagen lessen Nederlands

10/12/2021
In januari en februari zijn er infodagen voor de lessen Nederlands.

Ondersteuning anderstalige voetbaltrainers

08/12/2021
Met 'Boest! - Samen scoren met Nederlands' ondersteunt vzw 'de Rand' sportclubs in het omgaan met Nederlands en andere talen. Op www.boestjesportclub.be vinden clubs info waarmee ze zelfstandig aan de slag kunnen. Sinds vorig jaar ondersteunt vzw 'de Rand' ook sportclubs op het veld.

Speelse kennismaking met de bib

16/11/2021
Tijdens een zoektocht maken anderstaligen op een speelse manier kennis met de bibliotheek. Ze leggen in groepjes een parcours af en voeren opdrachten uit die aangepast zijn aan hun taalniveau.

Videowedstrijd toont hoe anderstaligen op een originele manier Nederlands oefenen

29/10/2021
Hoe oefen jij Nederlands? Dat was de wedstrijdvraag voor mensen die Nederlands leren in heel Vlaanderen en Brussel tijdens de Week van het Nederlands (2-9 oktober). De oproep werd een succes: meer dan 100 mensen tonen in 30 filmpjes hoe zij op een ludieke en originele manier Nederlands oefenen.

Boekenkaftdagen Ezelsoor opnieuw een succes

09/09/2021
De gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ startten naar goede gewoonte het nieuwe schooljaar met de boekenkaftdagen Ezelsoor. Kinderen kregen er gratis origineel kaftpapier (ontworpen door leerlingen uit middelbaar onderwijs of kunstacademies) en lieten hun boeken versieren door illustratoren.

Zonovergoten Gordelzondag was apotheose van succesvolle editie

08/09/2021
Na een afgeslankte editie in 2020 konden fietsers en wandelaars gedurende de week van 28 augustus tot 5 september als vanouds gordelen. Ook animatie en optredens waren terug van weg geweest en lokten duizenden bezoekers naar het provinciedomein van Huizingen en naar focusgemeente Sint-Pieters-Leeuw.

Traject op maat van anderstalige trainers

08/09/2021
Vzw ‘de Rand’ ondersteunt sportclubs in de Vlaamse Rand op het vlak van onthaal- en taalbeleid, oefenkansen Nederlands voor kinderen en hun ouders ... Nederlandstalige trainers krijgen tips. Trainers die zelf Nederlands leren, krijgen ondersteuning om hun Nederlands te oefenen tijdens de training.

Wedstrijd Week van het Nederlands

03/09/2021
Nederlands leren en oefenen is leuk, toch? Hoe oefenen jouw cursisten Nederlands? Maak een video & win een prijs!

Afscheid van taalonderzoeker Rudi Janssens

27/08/2021
Vandaag nemen we afscheid van taalonderzoeker Rudi Janssens, die op 21 augustus overleed. Janssens werd 59 jaar. Met zijn taalonderzoek in Brussel en de Vlaamse Rand deed hij baanbrekend werk.

Wandelzoektocht in eenvoudig Nederlands

25/08/2021
Doe mee met een wandelzoektocht in eenvoudig Nederlands.

Infodagen lessen Nederlands augustus-september

23/08/2021
Schrijf vooraf in voor de infodagen over de lessen Nederlands!

Tips voor een talige begeleidershouding

11/08/2021
Lokale besturen, organisaties en verenigingen organiseren vrijetijdsactiviteiten voor kinderen. Voor anderstalige kinderen zijn leuke activiteiten in de vrije tijd een oefenkans Nederlands. Hoe creëren begeleiders een kwalitatieve oefenkans en hoe zorgen ze ervoor dat elk kind zich goed voelt?

Ezelsoor

09/08/2021
We trappen een nieuw seizoen af met de boekenkaftdagen Ezelsoor.

Ouders zijn ook een deel van de club

23/06/2021
Er zijn intussen heel wat clubs met ‘Boest - samen scoren met Nederlands’ aan de slag in de Vlaamse Rand. 5 vrijwilligers uit een sportclub en 1 medewerker van en lokaal bestuur getuigen over hun ervaring met Boest. In de vijfde getuigenis is Cathy Van Malderen (KSC Grimbergen) aan het woord.

Coronaproof initiatieven

21/06/2021
Door de coronacrisis waren onze centra lange tijd gesloten. Geen bezoekers, geen voorstellingen, geen activiteiten ... En toch hebben we niet stilgezeten! We stampten met succes enkele coronaproof initiatieven uit de grond. Bekijk ze hier!

Taalafspraken bieden een houvast

17/06/2021
Er zijn intussen heel wat clubs met 'Boest - samen scoren met Nederlands' aan de slag in de Vlaamse Rand. Enkele van deze clubs getuigen over hun ervaring met Boest. In de vierde getuigenis is Dirk Broekaert (VC Groot Dilbeek) aan het woord.

Cursisten Nederlands krijgen cadeautje

11/06/2021
We konden de cursisten Nederlands het afgelopen schooljaar niet vaak in onze centra verwelkomen. In plaats van een attestenfeest krijgen ze dit jaar een pakketje met de post.

Een sportclub is meer dan sport alleen

10/06/2021
Er zijn intussen heel wat clubs met 'Boest - samen scoren met Nederlands' aan de slag in de Vlaamse Rand. 5 vrijwilligers uit een sportclub en 1 medewerker van en lokaal bestuur getuigen over hun ervaring met Boest. In de derde getuigenis krijgt Jaan Dehantschutter (gemeente Beersel) het woord.

Tips voor animatoren

04/06/2021
De zomer komt eraan. Veel speelpleinanimatoren bereiden zich voor om kinderen onvergetelijke uren, dagen en weken vol spelplezier te bezorgen. Hoe maak je er een knallende zomer van met alle kinderen? Hoe zorg je dat elk kind zich goed voelt op je speelplein?

Sportstage en taal, de perfecte combinatie!

03/06/2021
Er zijn intussen heel wat clubs met 'Boest - samen scoren met Nederlands' aan de slag in de Vlaamse Rand. 5 vrijwilligers uit een sportclub en 1 medewerker van en lokaal bestuur getuigen over hun ervaring met Boest. In de tweede getuigenis zijn Wouter De Craen en Niko Debrie (KV Zuun) aan het woord.

Toolkit voor sportclubs

26/05/2021
In het najaar van 2019 lanceerde vzw ‘de Rand’ de website www.boestjesportclub.be. Daar vinden sportclubs en andere sportpartners filmpjes, tips, inspiratie en praktijkvoorbeelden over het omgaan met Nederlands en andere talen in de sportclub.

We bereiken iedereen met onze clubcommunicatie

25/05/2021
Er zijn intussen heel wat clubs met 'Boest - samen scoren met Nederlands' aan de slag in de Vlaamse Rand. De komende weken getuigen enkele van deze clubs. De eerste getuigenis is van Bart Cums (KSC Grimbergen).

Inspiratiebundel met tips voor de zomervakantie

18/05/2021
De zomervakantie komt eraan. Wil jij kinderen en gezinnen enthousiasmeren met leuke activiteiten en oefenkansen Nederlands? Vzw ‘de Rand’ en de provincie Vlaams-Brabant verzamelden enkele leuke tips in een inspiratiebundel.

Meerjarenplan 2021-2025

11/05/2021
Met enige fierheid stellen we je onze meerjarenplanning voor de periode 2021-2025 voor. Een meerjarenplanning in een nieuw jasje.

Boest - webinar

04/05/2021
Binnenkort starten de inschrijvingen voor een nieuw sportclubseizoen. Hoe zorg je ervoor dat dit vlot verloopt? Wat communiceer je meteen bij het eerste contact? Hoe schrijven leden in en is dit toegankelijk voor iedereen?

Buitenspeeldag

20/04/2021
Op woensdagnamiddag 21 april vindt de 14de Buitenspeeldag plaats. Op de televisiezenders (Nickelodeon, Nick Jr., Ketnet, Ketnet Junior, Studio 100 TV en VTM Kids) valt er helemaal niets te beleven. Die zenden die namiddag niet uit. Kinderen hebben geen enkel excuus om binnen te blijven. 

Podcast met containerklap

16/04/2021
Een gezellig aangeklede container met daarin een tafel. Twee stoelen. Gescheiden door plexiglas. Apart maar toch ook samen. Een coronaveilig alternatief waarin mensen elkaar ontmoeten en enkele vragen beantwoorden, gesteld door de redactie van onze gemeenschapskranten.

Sluiting centra, annulering activiteiten

01/04/2021
De Vlaamse Regering besliste om de deuren van alle socioculturele instellingen te sluiten. Al onze podiumvoorstellingen, vormingen en zaalverhuur worden geannuleerd tot en met 8 juni 2021.

Nieuws over Boest

25/03/2021
Boest ondersteunt sportclubs in het omgaan met de talendiversiteit op en naast het veld. De ontwikkeling van Boest ziet er omwille van corona iets anders uit. Maar we zitten niet stil.

Wij maken je teksten 'helder'

24/03/2021
'Helder' Nederlands gebruiken: dat is voor iedereen belangrijk. Geschreven en gesproken Nederlands dat duidelijk, correct en aantrekkelijk is. Vzw 'de Rand' biedt heel wat ondersteuning op dat vlak.

Taalstimulering en oefenkansen voor kinderen

04/03/2021
Heel wat vrijwilligers zetten zich in op vlak van oefenkansen Nederlands in de vrije tijd voor kinderen. Om ervoor te zorgen dat ze kwaliteit kunnen bieden, organiseren vzw 'de Rand' en de provincie Vlaams-Brabant workshops. Zo krijgen vrijwilligers de nodige ondersteuning.

AfricaMuseum biedt NT2-rondleidingen aan

22/02/2021
In het AfricaMuseum kan je nu ook een NT2-rondleiding boeken. De gidsen van het museum volgden bovendien allemaal een workshop duidelijk gesproken taal bij vzw 'de Rand'.

Workshop online oefenkansen - laatste plaatsen!

12/02/2021
Vzw 'de Rand' en het AgII organiseren op 9 maart een workshop over online oefenkansen.

Nieuwe Taalwetwijzer

01/02/2021
De Taalwetwijzer geeft een antwoord op je vragen over de taalwetgeving. De nieuwe versie doet dat in 8 categorieën. Per thema vind je er de belangrijkste basisregels.

workshops digitale taalstimulerende activiteiten

21/01/2021
Heel wat lokale besturen vormen voorlees- en andere taalstimulerende projecten om naar een digitale variant. Voor vrijwilligers en begeleiders is dat niet evident. Hoe zorg je vanop afstand voor kwalitatieve en speelse oefenkansen Nederlands via een scherm?

Taalpromotie, meer dan oefenkansen in de vrije tijd

11/01/2021
Vzw ‘de Rand’ steekt met de taalpromotiewerking een tandje bij. Tot nu werkte het team taalpromotie rond Nederlands leren en Nederlands oefenen in de vrije tijd (sport, jeugd en cultuur). Met versterking op het terrein breidt vzw ‘de Rand’ de werking nu uit.

Nederlands oefenen vanop afstand

22/12/2020
Wie Nederlands wil leren en oefenen, moet dat nog even thuis doen. We delen graag tips voor leerkrachten en cursisten Nederlands.

Nieuw! Extra spelelementen

02/12/2020
Vzw ‘de Rand’, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de Taalunie bieden bij hun voetbalwoordenboekje extra spelelementen aan. Deze spelletjes helpen kinderen om de woordenschat uit het boekje op een speelse manier in te oefenen. Vanaf nu kan je meer variatie aan spelelementen downloaden.

Nieuwe projecten Nederlands focussen op de vrije tijd

18/11/2020
Anderstalige kinderen die ook buiten de schoolmuren Nederlands oefenen, krijgen de taal veel sneller en beter onder de knie. En die kans moeten ze op zo veel mogelijk momenten krijgen.

Nieuwe theaterproductie voor kinderen

16/11/2020
Jaarlijks programmeert vzw ‘de Rand’ in haar centra een podiumvoorstelling voor leerlingen die Nederlands leren in de Franstalige scholen in de faciliteitengemeenten. Dit jaar coproduceren we een nieuwe voorstelling, en wel een heel bijzondere!

Nederlands oefenen tijdens een muzikale wandeling

27/10/2020
Onder begeleiding van Lennaert Maes en Andrei Bonski kan je cursisten Nederlands meenemen op een muzikale wandeling, volledig coronaproof.

'Taalhelden' op RINGtv

15/10/2020
Hoe kan je anderstaligen in het dagelijks leven op een eenvoudige manier een oefenkans Nederlands geven? RINGtv toont tips en tricks in het programma Taalhelden, vanaf 15/10.

Liefde voor het Nederlands in 8 portretten

12/10/2020
Voor de Week van het Nederlands vertellen 8 mensen uit de Rand ons in een filmpje wat ze grappig / mooi / moeilijk vinden aan het Nederlands.

Nieuw voetbalwoordenboekje

07/10/2020
Vzw ‘de Rand’ brengt samen met de Voetbalbond, de Taalunie en Voetbal Vlaanderen een zakwoordenboekje uit om anderstalige voetballertjes Nederlands te leren en te laten oefenen. De 10.000 gratis boekjes helpen spelers en hun ouders te communiceren met o.a. de trainer en het clubbestuur.

Veel volk op coronaproof NT2-infodagen

18/09/2020
Dit jaar moesten kandidaat-cursisten vooraf een afspraak maken voor de infodagen over lessen Nederlands. Toch kwam er veel volk!