submenu

Nieuws

Infodagen lessen Nederlands

16/08/2022
In augustus en september zijn er infodagen over de lessen Nederlands.

Vacature: schoolondersteuner

12/08/2022
Ben jij die extra schoolondersteuner die we nog zoeken? Als schoolondersteuner maak je deel uit van het taalpromotieteam en ondersteun je secundaire scholen in de Vlaamse Rand en Halle om het Nederlands van alle leerlingen te versterken.

Nieuw: gadgetdoosje voetbal

11/08/2022
Heel wat voetbalclubs en andere partners gingen al aan de slag met de speldoos voetbal. Daarin vind je kaartjes met beeld, lidwoord en woord over verschillende thema’s: de voetbalkleding, de materialen, de kantine, trainingswerkwoorden, de kleuren …

Heropstart Café Combinne

09/08/2022
Het einde van de zomer nadert, dat betekent dat de Café Combinnes binnenkort opnieuw starten. Je vindt heel wat Café Combinnes in de Vlaamse Rand, ook in de faciliteitengemeenten.

Vacature theatertechnieker

01/08/2022
Wij zijn op zoek naar een theatertechnieker voor GC de Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode. Interesse? Laat het ons weten!

Ezelsoor

25/07/2022
Ook dit jaar kunnen lagereschoolkinderen en hun ouders boeken kaften in gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’. Op vrijdag 2 september vindt Ezelsoor plaats in GC de Boesdaalhoeve (Sint-Genesius-Rode), GC de Moelie (Linkebeek), GC de Kam (Wezembeek-Oppem) en GC de Lijsterbes (Kraainem).

Aftellen naar een nieuw seizoen

18/07/2022
Vzw 'de Rand' heeft zeven gemeenschapscentra: de Boesdaalhoeve, de Bosuil, de Kam, de Lijsterbes, de Moelie, de Muse en de Zandloper. Ze werken regionaal samen met andere cultuur- en gemeenschapscentra voor o.a. de verkoop van tickets en projecten.

Gordel trekt dit jaar naar Plantentuin Meise

10/07/2022
Op zondag 4 september toont de Vlaamse Rand weer zijn groene troeven. Tijdens de Gordel 2022 zullen deelnemers zoals vanouds naar hartenlust kunnen fietsen en wandelen, dit jaar vanuit het Gordeltrefpunt in het provinciedomein van Huizingen en de Plantentuin van Meise.

Inspiratiebundel met tips voor de zomervakantie

15/06/2022
De zomervakantie komt eraan. Wil jij kinderen en hun ouders enthousiasmeren met leuke activiteiten en oefenkansen Nederlands? Vzw ‘de Rand’ en de provincie Vlaams-Brabant verzamelden enkele leuke tips in een inspiratiebundel.

taalstimulerende stages

09/06/2022
Deze zomer kunnen kinderen in de gemeenschapscentra van vzw 'de Rand' deelnemen aan leuke taalstimulerende stages. Vzw 'de Rand' werkt hiervoor samen met verschillende partners die de stages begeleiden.

Vacature deeltijdse (3/5) medewerker administratie en communicatie

09/06/2022
GC de Kam zoekt een deeltijdse medewerker administratie en communicatie. Solliciteren kan tot zondag 3 juli 2022.

Vacature deeltijdse (eind)redacteur gemeenschapskranten

25/05/2022
Vzw 'de Rand' zoekt een deeltijdse (eind)redacteur gemeenschapskranten voor de periode augustus 2022 - januari 2023. Solliciteren kan tot en met donderdag 30 juni 2022.

Tips voor een talige begeleidershouding

24/05/2022
Lokale besturen, organisaties en verenigingen organiseren vrijetijdsactiviteiten voor kinderen. Voor anderstalige kinderen zijn leuke activiteiten in de vrije tijd een oefenkans Nederlands. Hoe creëren begeleiders een kwalitatieve oefenkans en hoe zorgen ze ervoor dat elk kind zich goed voelt?

Wegwijzer voor lokale besturen

24/05/2022
Wil je deze zomer inzetten op taalstimulering in je vrijetijdsaanbod voor kinderen en zoek je nog snel informatie, tips en inspiratie? Vzw ‘de Rand’ en de provincie Vlaams-Brabant hebben voor jou enkele zaken opgelijst.

webinar

13/05/2022
Meer en meer kinderen, tieners en jongeren in de Vlaamse Rand groeien meertalig op. Sommige lokale besturen nemen al heel wat initiatieven om het Nederlands in de vrije tijd te stimuleren en te versterken. Anderen zitten in een beginfase en zijn zoekend. Hoe kom je tot gerichte en bewuste keuzes?

Talendiversiteit in volleybalclubs

12/05/2022
Vzw ‘de Rand’ stuurde in samenwerking met Volley Vlaanderen naar 24 volleyclubs in de brede Vlaamse Rand een online bevraging uit. Daarin werd gepolst naar de diversiteit in talen bij zowel spelers, trainers als ouders én welke uitdagingen dat met zich meebrengt in de clubwerking.

start ticketverkoop in gemeenschapscentra

11/05/2022
Vzw 'de Rand' heeft zeven gemeenschapscentra. Naast het ondersteunen van het lokale verenigingsleven en het uitwerken van fijne projecten, programmeren ze jaarlijks ook tal van podiumvoorstellingen, films, vormingen …

ondersteuning secundair onderwijs

10/05/2022
Uit het manifest dat de secundaire scholen uit het arrondissement Halle-Vilvoorde in 2021 naar minister Weyts schreven, blijkt dat de scholen in de Vlaamse Rand veel (werk)druk ervaren door de snel veranderende leerlingeninstroom. De talendiversiteit neemt toe en de taalvaardigheid gaat achteruit.

Vacature onderhoudsmedewerker voor GC de Zandloper

03/05/2022
Zoek je een nieuwe job waarin je kan werken in een gemeenschapscentrum? In een gemeenschapscentrum worden voorstellingen georganiseerd, komen verenigingen en organisaties repeteren of vergaderen, zijn er workshops voor kinderen en volwassenen … Vind je dat leuk? Dan is deze job iets voor jou! 

derde webinar dit voorjaar

29/04/2022
'Boest - samen scoren met Nederlands' helpt trainers, bestuurders en vrijwilligers van sportclubs in de Vlaamse Rand om hun Nederlandstalige werking in een taaldiverse context te kunnen behouden.

Jaarbeeld 2021

28/04/2022
2021 was een bijzonder jaar met heel wat uitdagingen voor vzw ‘de Rand’. We hopen je aan de hand van ons jaarbeeld een treffend beeld te geven van de werking van onze organisatie het afgelopen werkjaar.

Verenigingsleven terug op volle kracht

05/04/2022
Het gemeenschapsleven herneemt en daarin spelen de lokale verenigingen een belangrijke rol. Adjunct-algemeen directeur en hoofd gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ Stefaan Gunst licht toe hoe vzw ‘de Rand’ de relance van het verenigingsleven in de faciliteitengemeenten ondersteunt.

Visietekst en handleiding voor lokale besturen en partners in de Vlaamse Rand

23/03/2022
De talendiversiteit en uitdagingen op het vlak van oefenkansen voor kinderen, tieners en jongeren in de vrije tijd zijn groot in de Vlaamse Rand. Cijfers tonen aan dat die talendiversiteit nog zal toenemen. Welke klemtonen kan een lokaal bestuur vanuit zijn lokale regierol inzake vrije tijd leggen?

Vacature deeltijdse stafmedewerker

22/03/2022
Wij zijn op zoek naar een deeltijdse stafmedewerker voor GC de Bosuil in Jezus-Eik. Interesse? Laat het ons weten!

NT2-traject op maat van trainers

07/03/2022
In het najaar van 2021 experimenteerde vzw ‘de Rand’ i.s.m. Crescendo CVO met een NT2-traject op maat van voetbaltrainers. De deelnemers leerden functionele voetbalwoordenschat en grammatica om instructies te formuleren. Dit succesvolle project zetten we in 2022 voort.

Vrijetijdsparticipatie voor kinderen, tieners en jongeren in de Vlaamse Rand

22/02/2022
De (talen)diversiteit in de Vlaamse Rand is de laatste jaren fors toegenomen, zeker bij de doelgroep 0 tot 17 jaar. We zien die diversiteit terug in het onderwijs, in de sportclub, op de speelpleinwerking … Maar er liggen nog heel wat uitdagingen en kansen in het jeugd(werk)aanbod.

Speldoosjes als cadeau of gadget

17/02/2022
In de speldoos vind je kaartjes met beeld, lidwoord en woord waarmee je verschillende spelletjes kan spelen in de buitenschoolse kinderopvang, speelpleinwerking, taalstage ... Ook al heel wat scholen, zomerscholen en andere partners gingen al met de speldoos aan de slag.

Een geëvolueerde taalpromotiewerking

07/02/2022
Taalpromotie is 1 van de 5 pijlers van vzw 'de Rand'. Binnen de taalpromotiewerking is er de voorbije jaren ingezet op zowel een eerstelijnsaanbod in de 6 faciliteitengemeenten als een tweedelijnsrol in de 13 andere randgemeenten van de Vlaamse Rand.

Derde filmpje: communiceren met ouders

21/01/2022
Het derde filmpje en enkele extra’s zijn klaar. In het filmpje krijg je tips en inspiratie over een vlotte en heldere communicatie met ouders in de sportclub.

Nieuwe opdracht voor vzw ‘de Rand’

11/01/2022
Vanaf 2022 ondersteunt vzw 'de Rand' secundaire scholen in de Vlaamse Rand - en ook in Halle omdat die stad een centrumrol vervult - om een taalbeleid en bijhorende acties op maat uit te werken. Dat is nodig omdat de instroom van anderstalige leerlingen steeds groter wordt.

Ondersteuning anderstalige voetbaltrainers

08/12/2021
Met 'Boest! - Samen scoren met Nederlands' ondersteunt vzw 'de Rand' sportclubs in het omgaan met Nederlands en andere talen. Op www.boestjesportclub.be vinden clubs info waarmee ze zelfstandig aan de slag kunnen. Sinds vorig jaar ondersteunt vzw 'de Rand' ook sportclubs op het veld.

Speelse kennismaking met de bib

16/11/2021
Tijdens een zoektocht maken anderstaligen op een speelse manier kennis met de bibliotheek. Ze leggen in groepjes een parcours af en voeren opdrachten uit die aangepast zijn aan hun taalniveau.

Videowedstrijd toont hoe anderstaligen op een originele manier Nederlands oefenen

29/10/2021
Hoe oefen jij Nederlands? Dat was de wedstrijdvraag voor mensen die Nederlands leren in heel Vlaanderen en Brussel tijdens de Week van het Nederlands (2-9 oktober). De oproep werd een succes: meer dan 100 mensen tonen in 30 filmpjes hoe zij op een ludieke en originele manier Nederlands oefenen.

Boekenkaftdagen Ezelsoor opnieuw een succes

09/09/2021
De gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ startten naar goede gewoonte het nieuwe schooljaar met de boekenkaftdagen Ezelsoor. Kinderen kregen er gratis origineel kaftpapier (ontworpen door leerlingen uit middelbaar onderwijs of kunstacademies) en lieten hun boeken versieren door illustratoren.

Traject op maat van anderstalige trainers

08/09/2021
Vzw ‘de Rand’ ondersteunt sportclubs in de Vlaamse Rand op het vlak van onthaal- en taalbeleid, oefenkansen Nederlands voor kinderen en hun ouders ... Nederlandstalige trainers krijgen tips. Trainers die zelf Nederlands leren, krijgen ondersteuning om hun Nederlands te oefenen tijdens de training.

Zonovergoten Gordelzondag was apotheose van succesvolle editie

08/09/2021
Na een afgeslankte editie in 2020 konden fietsers en wandelaars gedurende de week van 28 augustus tot 5 september als vanouds gordelen. Ook animatie en optredens waren terug van weg geweest en lokten duizenden bezoekers naar het provinciedomein van Huizingen en naar focusgemeente Sint-Pieters-Leeuw.

Wedstrijd Week van het Nederlands

03/09/2021
Nederlands leren en oefenen is leuk, toch? Hoe oefenen jouw cursisten Nederlands? Maak een video & win een prijs!

Afscheid van taalonderzoeker Rudi Janssens

27/08/2021
Vandaag nemen we afscheid van taalonderzoeker Rudi Janssens, die op 21 augustus overleed. Janssens werd 59 jaar. Met zijn taalonderzoek in Brussel en de Vlaamse Rand deed hij baanbrekend werk.

Wandelzoektocht in eenvoudig Nederlands

25/08/2021
Doe mee met een wandelzoektocht in eenvoudig Nederlands.

Infodagen lessen Nederlands augustus-september

23/08/2021
Schrijf vooraf in voor de infodagen over de lessen Nederlands!

Ezelsoor

09/08/2021
We trappen een nieuw seizoen af met de boekenkaftdagen Ezelsoor.

Ouders zijn ook een deel van de club

23/06/2021
Er zijn intussen heel wat clubs met ‘Boest - samen scoren met Nederlands’ aan de slag in de Vlaamse Rand. 5 vrijwilligers uit een sportclub en 1 medewerker van en lokaal bestuur getuigen over hun ervaring met Boest. In de vijfde getuigenis is Cathy Van Malderen (KSC Grimbergen) aan het woord.

Coronaproof initiatieven

21/06/2021
Door de coronacrisis waren onze centra lange tijd gesloten. Geen bezoekers, geen voorstellingen, geen activiteiten ... En toch hebben we niet stilgezeten! We stampten met succes enkele coronaproof initiatieven uit de grond. Bekijk ze hier!

Taalafspraken bieden een houvast

17/06/2021
Er zijn intussen heel wat clubs met 'Boest - samen scoren met Nederlands' aan de slag in de Vlaamse Rand. Enkele van deze clubs getuigen over hun ervaring met Boest. In de vierde getuigenis is Dirk Broekaert (VC Groot Dilbeek) aan het woord.

Cursisten Nederlands krijgen cadeautje

11/06/2021
We konden de cursisten Nederlands het afgelopen schooljaar niet vaak in onze centra verwelkomen. In plaats van een attestenfeest krijgen ze dit jaar een pakketje met de post.

Een sportclub is meer dan sport alleen

10/06/2021
Er zijn intussen heel wat clubs met 'Boest - samen scoren met Nederlands' aan de slag in de Vlaamse Rand. 5 vrijwilligers uit een sportclub en 1 medewerker van en lokaal bestuur getuigen over hun ervaring met Boest. In de derde getuigenis krijgt Jaan Dehantschutter (gemeente Beersel) het woord.

Tips voor animatoren

04/06/2021
De zomer komt eraan. Veel speelpleinanimatoren bereiden zich voor om kinderen onvergetelijke uren, dagen en weken vol spelplezier te bezorgen. Hoe maak je er een knallende zomer van met alle kinderen? Hoe zorg je dat elk kind zich goed voelt op je speelplein?

Sportstage en taal, de perfecte combinatie!

03/06/2021
Er zijn intussen heel wat clubs met 'Boest - samen scoren met Nederlands' aan de slag in de Vlaamse Rand. 5 vrijwilligers uit een sportclub en 1 medewerker van en lokaal bestuur getuigen over hun ervaring met Boest. In de tweede getuigenis zijn Wouter De Craen en Niko Debrie (KV Zuun) aan het woord.

Toolkit voor sportclubs

26/05/2021
In het najaar van 2019 lanceerde vzw ‘de Rand’ de website www.boestjesportclub.be. Daar vinden sportclubs en andere sportpartners filmpjes, tips, inspiratie en praktijkvoorbeelden over het omgaan met Nederlands en andere talen in de sportclub.

We bereiken iedereen met onze clubcommunicatie

25/05/2021
Er zijn intussen heel wat clubs met 'Boest - samen scoren met Nederlands' aan de slag in de Vlaamse Rand. De komende weken getuigen enkele van deze clubs. De eerste getuigenis is van Bart Cums (KSC Grimbergen).

Meerjarenplan 2021-2025

11/05/2021
Met enige fierheid stellen we je onze meerjarenplanning voor de periode 2021-2025 voor. Een meerjarenplanning in een nieuw jasje.

Boest - webinar

04/05/2021
Binnenkort starten de inschrijvingen voor een nieuw sportclubseizoen. Hoe zorg je ervoor dat dit vlot verloopt? Wat communiceer je meteen bij het eerste contact? Hoe schrijven leden in en is dit toegankelijk voor iedereen?

Buitenspeeldag

20/04/2021
Op woensdagnamiddag 21 april vindt de 14de Buitenspeeldag plaats. Op de televisiezenders (Nickelodeon, Nick Jr., Ketnet, Ketnet Junior, Studio 100 TV en VTM Kids) valt er helemaal niets te beleven. Die zenden die namiddag niet uit. Kinderen hebben geen enkel excuus om binnen te blijven. 

Podcast met containerklap

16/04/2021
Een gezellig aangeklede container met daarin een tafel. Twee stoelen. Gescheiden door plexiglas. Apart maar toch ook samen. Een coronaveilig alternatief waarin mensen elkaar ontmoeten en enkele vragen beantwoorden, gesteld door de redactie van onze gemeenschapskranten.

Sluiting centra, annulering activiteiten

01/04/2021
De Vlaamse Regering besliste om de deuren van alle socioculturele instellingen te sluiten. Al onze podiumvoorstellingen, vormingen en zaalverhuur worden geannuleerd tot en met 8 juni 2021.

Nieuws over Boest

25/03/2021
Boest ondersteunt sportclubs in het omgaan met de talendiversiteit op en naast het veld. De ontwikkeling van Boest ziet er omwille van corona iets anders uit. Maar we zitten niet stil.

Wij maken je teksten 'helder'

24/03/2021
'Helder' Nederlands gebruiken: dat is voor iedereen belangrijk. Geschreven en gesproken Nederlands dat duidelijk, correct en aantrekkelijk is. Vzw 'de Rand' biedt heel wat ondersteuning op dat vlak.