Cultuur

Cultuur- en vrijetijdsactiviteiten in het Nederlands geven mensen die de taal leren een positieve ervaring. Zo krijgen ze ‘goesting’ om het Nederlands ook te oefenen en te gebruiken. Vzw ‘de Rand’ werkt samen met cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, musea en erfgoedpartners, socioculturele verenigingen en andere organisaties.

pratende mensen met boek

Gemeenschapsvorming

Onze activiteiten en materialen dienen om Nederlands te oefenen, maar zijn ook gericht op ontmoeting tussen Nederlands- en anderstaligen. Eerder spontane ontmoetingen tijdens een evenement, of activiteiten die specifiek bedoeld zijn om ontmoeting tussen gemeenschappen te stimuleren. Het kan allemaal. De ene activiteit is een opstapje naar de andere, en zo werken we samen aan ‘gemeenschapsvorming’.

Verenigingen en andere partners kunnen bovendien bij ons terecht voor workshops en advies om ontmoeting te stimuleren in hun eigen werking. 

zangers op podium met publiek

Aanbod op maat

Voor veel mensen die Nederlands leren, is het reguliere activiteitenaanbod in het Nederlands nog net een stap te ver. Om die drempel te verlagen, werkt vzw ‘de Rand’ bijvoorbeeld samen met artiesten voorstellingen en andere activiteiten speciaal voor hen uit.

Ze bezorgen beginnende cursisten een fijne ervaring in het Nederlands. Ze gaan met een goed gevoel naar buiten, met het idee dat ze toch al meer Nederlands begrijpen dan ze dachten.

Taaliconen

Bij de activiteiten van vzw 'de Rand' in het Nederlands staat een taalicoon. Die tonen dat wie Nederlands leert welkom is bij ons en dat ze hier hun Nederlands kunnen oefenen. De taaliconen tonen hoeveel Nederlands ze het best kennen om op een comfortabele manier deel te nemen. Veel cultuur- en gemeenschapscentra, vrijetijdsdiensten, bibliotheken en socioculturele organisaties in de Vlaamse Rand werken al met de taaliconen.

De taaliconen zijn een initiatief van het Huis van het Nederlands Brussel.

In een workshop kan je leren hoe ook jij taaliconen aan je activiteiten kan geven.

 

 • Mensen kijken omhoog naar een scherm

  Kennismaking met het cultuurcentrum

  Tijdens een zoektocht maken cursisten Nederlands kennis met het cultuur- of gemeenschapscentrum. In groep leggen ze een parcours af en voeren ze eenvoudige opdrachten uit, aangepast aan hun taalniveau.

 • Mensen applaudisseren

  Podiumactiviteiten

  Theater- en muziekproducties op maat van mensen die Nederlands leren zijn ideaal om Nederlands te oefenen. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met het aanbod van cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken …

 • Kalender

  Workshop taaliconen

  Met de taaliconen toon je anderstaligen dat ze welkom zijn op je activiteiten en er hun Nederlands kunnen oefenen. Ze vinden met de taaliconen gemakkelijker hun weg in het uitgebreide aanbod en weten hoe goed ze Nederlands moeten kennen om de activiteit op een comfortabele manier bij te wonen.