Cultuur

Cultuur- en vrijetijdsactiviteiten in het Nederlands geven mensen die de taal leren een positieve ervaring. Zo krijgen ze ‘goesting’ om het Nederlands ook te oefenen en te gebruiken. Vzw ‘de Rand’ werkt samen met cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, musea en erfgoedpartners, socioculturele verenigingen en andere organisaties.

pratende mensen met boek

Gemeenschapsvorming

Onze activiteiten en materialen dienen om Nederlands te oefenen, maar zijn ook gericht op ontmoeting tussen Nederlands- en anderstaligen. Eerder spontane ontmoetingen tijdens een evenement, of activiteiten die specifiek bedoeld zijn om ontmoeting tussen gemeenschappen te stimuleren. Het kan allemaal. De ene activiteit is een opstapje naar de andere, en zo werken we samen aan ‘gemeenschapsvorming’.

Verenigingen en andere partners kunnen bovendien bij ons terecht voor workshops en advies om ontmoeting te stimuleren in hun eigen werking. 

zangers op podium met publiek

Aanbod op maat

Voor veel mensen die Nederlands leren, is het reguliere activiteitenaanbod in het Nederlands nog net een stap te ver. Om die drempel te verlagen, werkt vzw ‘de Rand’ bijvoorbeeld samen met artiesten voorstellingen en andere activiteiten speciaal voor hen uit.

Ze bezorgen beginnende cursisten een fijne ervaring in het Nederlands. Ze gaan met een goed gevoel naar buiten, met het idee dat ze toch al meer Nederlands begrijpen dan ze dachten.

Bladwijzer tussen pagina's van woordenboek

Taaliconen

Bij de activiteiten van vzw 'de Rand' in het Nederlands staat een taalicoon. Die tonen dat wie Nederlands leert welkom is bij ons en dat ze hier hun Nederlands kunnen oefenen. De taaliconen tonen hoeveel Nederlands ze het best kennen om op een comfortabele manier deel te nemen. Veel cultuur- en gemeenschapscentra, vrijetijdsdiensten, bibliotheken en socioculturele organisaties in de Vlaamse Rand werken al met de taaliconen.

De taaliconen zijn een initiatief van het Huis van het Nederlands Brussel.

In een workshop kan je leren hoe ook jij taaliconen aan je activiteiten kan geven.

 

 • Bladwijzer tussen pagina's van woordenboek

  Bladwijzers - taaliconen

  Wil je de bezoekers van je bib of cultuurcentrum of je cursisten Nederlands een houvast geven als ze uitleg over taaliconen zoeken? Op onze bladwijzers staat de informatie die ze nodig hebben. 

 • Vrouw leest voor aan kinderen

  Cursisten Nederlands lezen voor

  Tijdens workshops ‘voorlezen’ leren volwassen cursisten Nederlands hoe ze op een interactieve en speelse manier kunnen voorlezen aan kleuters. Vóór de workshop bezoeken de cursisten de plaatselijke bibliotheek. Ze leren zo de werking van de bib (beter) kennen. Na de workshop lezen de cursisten een verhaal voor aan kleuters uit een plaatselijke kleuterklas. Idealiter spreid je dit voorleesproject over 3 lesmomenten.

 • Mensen kijken omhoog naar een scherm

  Kennismaking met het cultuurcentrum

  Tijdens een zoektocht maken cursisten Nederlands kennis met het cultuur- of gemeenschapscentrum. In groep leggen ze een parcours af en voeren ze eenvoudige opdrachten uit, aangepast aan hun taalniveau.