Nederlands oefenen

Het is goed om anderstaligen aan te moedigen om Nederlands te oefenen en te gebruiken. Een taal leer je het best als je ze veel kan spreken. Het helpt nieuwe inwoners ook om deel uit te maken van alle aspecten van het dagelijkse leven in de Vlaamse Rand. Nederlandstaligen spelen daarbij een belangrijke rol en geven anderstaligen oefenkansen Nederlands.

Mensen praten met een hapje erbij
David Legrève

Oefenkansen Nederlands

Oefenkansen in de vrije tijd helpen anderstaligen om Nederlands te leren. Als Nederlandstalige kan je daaraan meewerken. Wij hebben allerlei projecten, materialen en methodieken die je kant-en-klaar kan gebruiken of die je inspireren om zelf een oefenkans te organiseren.

Er zijn verschillende soorten oefenkansen, van eerder formele oefenkansen in klasverband tot informele oefenkansen in het dagelijkse leven. Wil je graag meer informatie over oefenkansen of krijg je graag ondersteuning om iets op maat uit te werken?

Neem contact met ons op: nederlandsoefenen@derand.be

4 mensen gaan samen sporten

Taaliconen

Wist je dat je met taaliconen kan aantonen dat wie Nederlands leert welkom is bij jou? En dat ze met jouw activiteiten in de vrije tijd hun Nederlands kunnen oefenen? De taaliconen tonen hoeveel Nederlands ze het best kennen om op een fijne manier mee te kunnen doen.

Alle vrijetijdsorganisaties (gemeentediensten, cultuurcentra, verenigingen …) met activiteiten voor volwassenen in de vrije tijd kunnen met taaliconen werken. Vzw ‘de Rand’ leert je hoe in een korte workshop.

Proppen papier met gloeilamp

Websites

Wie Nederlands leert, is vaak op zoek naar manieren om de taal te oefenen in het dagelijkse leven. Het is belangrijk dat ze vlot aan relevante informatie geraken. Op www.nederlandsoefenen.be zijn heel wat tips en activiteiten gebundeld. De website is zowel voor beginnende leerders als voor anderstaligen die al vlot Nederlands praten.

Wil je een oefenkans Nederlands ontwikkelen, of wil je een bestaande oefenkans verbeteren? Neem zeker een kijkje op www.oefenkansen.be. Je vindt er draaiboeken, methodieken en hulpmiddelen ‘duidelijke taal’ als inspiratie voor jouw oefenkans.

Annemie De Cuyper - docent NT2 CVO Semper

Met vzw 'de Rand' bij de hand is het een waar plezier om Nederlands te geven aan anderstaligen. We krijgen alle ondersteuning die nodig is en de gemeenschapscentra organiseren activiteiten op maat. Vooral de pictogrammenboekjes zijn zeer gegeerd. Bedankt vzw 'de Rand'!

Annemie De Cuyper - docent NT2 CVO Semper

 • Evaluatie kwaliteit

  Je oefenkans verbeteren

  Organiseer of begeleid je een oefenkans Nederlands voor volwassenen? Wil je die oefenkans nog kwaliteitsvoller maken? Ons document om je activiteit te evalueren of te laten observeren helpt je daarbij.

 • Mensen spelen ganzenbord

  Conversatiestarters

  Er zijn heel wat materialen die je kan gebruiken om gesprekken te voeren in een conversatiegroep of in de NT2-klas. Ze kunnen het gesprek op gang brengen, een ludiek intermezzo zijn in de les of voor een fijne afwisseling zorgen in de normale structuur van je conversatietafel.

 • Mensen lezen in groep

  Tips Nederlands oefenen volwassenen

  Werk je met of ken je mensen die Nederlands leren of geleerd hebben? Help hen met deze tips over hoe en waar ze in hun vrije tijd Nederlands kunnen oefenen.