Nederlands oefenen

Het is goed om anderstaligen aan te moedigen om Nederlands te oefenen en te gebruiken. Een taal leer je het best als je ze veel kan spreken. Het helpt nieuwe inwoners ook om deel uit te maken van alle aspecten van het dagelijkse leven in de Vlaamse Rand. Nederlandstaligen spelen daarbij een belangrijke rol en geven anderstaligen oefenkansen Nederlands.

Mensen praten met een hapje erbij
David Legrève

Oefenkansen Nederlands

Oefenkansen in de vrije tijd helpen anderstaligen om Nederlands te leren. Als Nederlandstalige kan je daaraan meewerken. Wij hebben allerlei projecten, materialen en methodieken die je kant-en-klaar kan gebruiken of die je inspireren om zelf een oefenkans te organiseren.

Er zijn verschillende soorten oefenkansen, van eerder formele oefenkansen in klasverband tot informele oefenkansen in het dagelijkse leven. Wil je graag meer informatie over oefenkansen of krijg je graag ondersteuning om iets op maat uit te werken?

Neem contact met ons op: nederlandsoefenen@derand.be

4 mensen gaan samen sporten

Taaliconen

Wist je dat je met taaliconen kan aantonen dat wie Nederlands leert welkom is bij jou? En dat ze met jouw activiteiten in de vrije tijd hun Nederlands kunnen oefenen? De taaliconen tonen hoeveel Nederlands ze het best kennen om op een fijne manier mee te kunnen doen.

Alle vrijetijdsorganisaties (gemeentediensten, cultuurcentra, verenigingen …) met activiteiten voor volwassenen in de vrije tijd kunnen met taaliconen werken. Vzw ‘de Rand’ leert je hoe in een korte workshop.

Proppen papier met gloeilamp

Websites

Wie Nederlands leert, is vaak op zoek naar manieren om de taal te oefenen in het dagelijkse leven. Het is belangrijk dat ze vlot aan relevante informatie geraken. Op www.nederlandsoefenen.be zijn heel wat tips en activiteiten gebundeld. De website is zowel voor beginnende leerders als voor anderstaligen die al vlot Nederlands praten.

Wil je een oefenkans Nederlands ontwikkelen, of wil je een bestaande oefenkans verbeteren? Neem zeker een kijkje op www.oefenkansen.be. Je vindt er draaiboeken, methodieken en hulpmiddelen ‘duidelijke taal’ als inspiratie voor jouw oefenkans.

Annemie De Cuyper - docent NT2 CVO Semper

Met vzw 'de Rand' bij de hand is het een waar plezier om Nederlands te geven aan anderstaligen. We krijgen alle ondersteuning die nodig is en de gemeenschapscentra organiseren activiteiten op maat. Vooral de pictogrammenboekjes zijn zeer gegeerd. Bedankt vzw 'de Rand'!

Annemie De Cuyper - docent NT2 CVO Semper

 • Domino met boomblaadjes

  Webinar 'natuur in de buurt'

  Zoek je extramurosactiviteiten voor je cursisten? Wil je een verfrissend en kant-en-klaar lespakket taal en natuur vanaf Threshold 1? Ben je natuurgids en wil je anderstaligen en meertaligen verwonderen over de natuur in hun buurt?

 • Voeten met daarvoor 5 pijlen in verschillende richtingen

  Infosessie 'taalpromotie en oefenkansen'

  In deze infosessie maak je kennis met onze materialen en werkvormen. Je leert meer over hoe wij aan taalpromotie en oefenkansen Nederlands werken en voor welke doelgroepen we dat doen. Je krijgt een beter zicht op de domeinen waarin we werken.

 • samen met je kind

  Tips oefenkansen Nederlands voor je kind

  Ouders spelen een belangrijke rol in de (meertalige) taalontwikkeling van hun kinderen. Een anderstalige ouder kan een rijke thuistaal bieden en er ook voor zorgen dat zijn kind veel oefenkansen Nederlands krijgt buiten de school.