Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

  • Mensen aan tafel met gloeilamp erboven

    Inspiratiebundel oefenkansen voor volwassenen

    Werk je voor een lokaal bestuur, school of organisatie in de Vlaamse Rand? Wil je oefenkansen Nederlands voor volwassenen organiseren of het aanbod in je gemeente uitbreiden? Dan zijn de tips en thema's uit onze inspiratiebundel iets voor jou. Bepaal je mee het beleid in je gemeente? Of begeleid je een oefenkans voor volwassenen? Lees de bundel dan zeker ook.

  • Scrabble - spel

    Spelen in de NT2-klas of conversatiegroep

    Heb je weleens een spel gebruikt in je conversatietafel of NT2-klas? Heel wat spelletjes zijn ideaal om op een laagdrempelige en plezierige manier Nederlands te oefenen.

    Wij inspireren je graag met een aantal voorbeelden. De rest is aan jou!

  • Workshop talig programma en talige activiteiten

    Met de hulp van een ‘checklist’ werk je aan een programma en aan activiteiten boordevol oefen- en gebruikskansen Nederlands. Leer tijdens deze workshop hoe je een speelse talige activiteit uitbouwt zonder echt schooltje te spelen.

  • workshop voorlezen

    Workshop ‘Interactief en belevingsgericht voorlezen’

    Leer in deze workshop hoe je meer interactie en beleving in een voorleessessie steekt want ... interactief en belevingsgericht voorlezen vergroot de taalvaardigheid en het leesplezier van de kinderen.

  • Workshop ‘Een talig vakantiekamp? Natuurtalent: Een voorbeeld uit de praktijk’

    Vzw Hengstenberg omschrijft hun vakantiekamp als ‘een plek waar iedereen zich thuis mag voelen door in te zetten op hun TALENTEN’. Kom in deze sessie te weten hoe ze het taaltalent van de kinderen alle kansen geven.

  • Workshop taalcoach op een vrijetijdsinitiatief

    Steeds meer vrijetijdsinitiatieven werken met een taalcoach, taalanimator of taalambassadeur. Kom in deze workshop te weten welke rollen zo’n taalcoach kan opnemen.

  • Webinar ‘Talige begeleidershouding voor begeleiders vakantiewerkingen’

    Hoe ga je om met een grote talendiversiteit? Hoe zorg je dat alle kinderen meespelen, ook als taal een drempel is en hoe kan je tijdens het begeleiden van een activiteit taal stimuleren? Leer hoe je van het Nederlands een leuke speeltaal maakt.

  • Spelletjes en andere materialen

    Infosessie Taalpromotie en oefenkansen - onze materialen

    In deze infosessie leer je meer over hoe wij aan taalpromotie en oefenkansen Nederlands werken. Je krijgt vooral tijd om kennis te maken met onze materialen. Je krijgt er meer uitleg over en kan ze meteen inkijken. En misschien wil je ze daarna ook wel bestellen!

  • Infosessie Oefenkansen voor volwassenen in de Vlaamse Rand

    Hoe kijken we in onze regio naar oefenkansen Nederlands voor volwassenen? In deze infosessie krijg je informatie over het inhoudelijke kader en de praktische tips uit de inspiratiebundel over oefenkansen Nederlands voor volwassenen in de Vlaamse Rand.

  • Workshop 'Talige begeleidershouding' met focus op kleuters en jonge begeleiders

    Hoe ga je om met een grote talendiversiteit? Hoe zorg je dat alle kinderen meespelen, ook als taal een drempel is en hoe kan je tijdens het begeleiden van een activiteit taal stimuleren? Leer hoe je van het Nederlands een leuke speeltaal maakt.

  • Mensen vanop de rug bekeken

    Infosessie De specificiteit van de Vlaamse Rand

    De Vlaamse Rand is een regio met 19 gemeenten. De demografische evoluties gaan er snel en de regio wordt superdivers. Dat brengt uitdagingen met zich mee voor wie in de regio leeft en werkt. Welke evoluties zien we, vanwaar komen ze en wat maakt de Vlaamse Rand zo specifiek?

  • Mensen spelen ganzenbord

    Conversatiestarters

    Er zijn heel wat materialen die je kan gebruiken om gesprekken te voeren in een conversatiegroep of in de NT2-klas. Ze kunnen het gesprek op gang brengen, een ludiek intermezzo zijn in de les of voor een fijne afwisseling zorgen in de normale structuur van je conversatietafel.