Speldoos voetbal

Met deze speldoos leren en oefenen kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier essentiële woordenschat uit de voetbalclub. Dat kan met het klassieke memory, pictionary en andere spelvormen.

speldoos voetbal

De speldoos is gemaakt om te gebruiken tijdens een voetbalstage, sportkamp, taalbad, zomerschool … Op de speelkaartjes staat een beeld, woord en lidwoord. Er zijn kaartjes met voetbalwoorden, maar ook met de kleuren, kleding, emoties, cijfers ... Kinderen die al kunnen lezen, spelen zelfstandig. Kinderen die nog niet kunnen lezen, hebben begeleiding nodig zodat het Nederlands voldoende aan bod komt. Ook volwassenen die Nederlands leren en Nederlandstalige kinderen die van voetbal houden, spelen graag met de speldoos.

Wil je de speldoos inkijken of gebruiken? Ga naar het Taalpunt in de bibliotheek.

De speldoos is een product van vzw ‘de Rand’ en de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Dries Mertens en Kevin De Bruyne spelen memory

Je kan met de kaartjes verschillende spelvormen spelen. Iedereen kan de woordkaartjes downloaden, printen, knippen en spelen.

Welke principes zijn belangrijk bij taalverwerving bij kinderen? Met welke tips hou je het best rekening voor een goede speluitleg?

verzameling gadget doosjes voetbal

Kleine speldoosjes voetbal

Naast de duurzame versie voor clubs en andere werkingen, is er ook een versie voor gezinnen, met woordkaartjes in karton.
In een ideaal scenario leren de kinderen tijdens een stage of atelier, in een club of op school spelen met de kaartjes. Een begeleider stimuleert de kinderen om taal te gebruiken.

Aan het einde van een stage of project kan je deze doosjes aan de kinderen geven.
Zo stimuleer je hen om de aangeleerde spelletjes in het Nederlands thuis met mama, papa, broer, zus, vriendjes … verder te spelen.