Heerlijk helder

Vzw ‘de Rand’ doet mee met de Heerlijk Helderacties van de Vlaamse overheid. Wij noemen 'heerlijk helder' ook weleens ‘duidelijke taal’. Het is niet altijd gemakkelijk om in helder Nederlands te communiceren, maar het loont wel de moeite.

duidelijke taal

Wat is duidelijke taal?

Door je taalgebruik een beetje aan te passen, ben je beter te begrijpen. Dat kan bijvoorbeeld door de juiste woorden te kiezen voor je doelpubliek, langzamer te praten, kortere zinnen te schrijven enzovoort.

Met duidelijke taal maak je het iedereen – ook mensen die het Nederlands als moedertaal hebben – gemakkelijker.

Mensen in gesprek

Waarom gebruiken we duidelijke taal?

De Vlaamse Rand is een regio met een grote diversiteit en een grote mix van talen. Daarom gebruiken we hier het Nederlands als verbindende taal. Veel mensen hebben het druk, dus hoe duidelijker de boodschap, hoe minder tijd we verliezen. En je creëert tegelijk een oefenkans voor wie de taal nog aan het leren is.

Wist je dat 1 op 7 van de Vlamingen laaggeletterd is? Ook hen help je als je je boodschap zo helder mogelijk verwoordt.

 • Checklist afvinken

  Checklists duidelijke taal

  Zoek je een houvast als je iets op een duidelijke manier in het Nederlands moet schrijven? Gebruik onze checklists.

 • Tekst corrigeren

  Redactiewerk 'heerlijk helder'

  Werk je voor een lokaal bestuur en vind je het moeilijk om je teksten ‘heerlijk helder’ te krijgen voor een breed publiek? Schakel het redactieteam van vzw ‘de Rand’ in.

 • Pictogrammendatabank - postkaart

  Pictogrammendatabank

  In onze pictogrammendatabank vind je afbeeldingen over allerlei thema’s. Pictogrammen kunnen je boodschap in duidelijke taal visueel ondersteunen.