Conversatiegroepen

Wij organiseren drie conversatiegroepen. Dat zijn wekelijkse ‘praatavonden’ voor mensen die al goed Nederlands spreken, maar graag nog wat meer oefenen. We delen graag onze ervaring en werkwijze met jou. 

Mensen praten en lachen in groep
David Legrève

Veel anderstaligen die al goed Nederlands spreken, zoeken naar een oefenkans op maat om hun Nederlands te oefenen. Vaak hebben ze al heel wat cursussen Nederlands gevolgd, maar krijgen ze niet altijd de kans om Nederlands te spreken. Thuis spreken ze Frans, op het werk Engels …

Daarom organiseren wij conversatiegroepen voor mensen met instapniveau 2.3-2.4 (of met een certificaat van B1 Threshold, module 2.2). Het Agentschap Integratie en Inburgering neemt indien nodig een niveautest af.

Een vaste Nederlandstalige begeleider leidt de gesprekken in goede banen. De deelnemers bepalen mee de gespreksthema’s. Het gaat er ontspannen aan toe. Af en toe gaat de groep ook samen naar een activiteit (rondleiding, voorstelling, wandeling …) in het Nederlands.

Mensen praten met elkaar
David Legrève

Praktische informatie

  • Je kan een beroep doen op vrijwilligers of freelancers om de conversatiegroep te begeleiden. Denk na over een vergoeding voor het begeleiden van de activiteit en een verplaatsingsvergoeding. 
  • Bij ons betalen de deelnemers 75 euro voor 15 conversatiegroepen.
  • Overweeg om de extra activiteiten gratis te maken voor de deelnemers. Het verlaagt de drempel en zorgt vaak voor een betere doorstroom naar je activiteiten. 
  • Wij organiseren de groepen op 3 locaties in eigen beheer. Je kan ook het CVO van jouw regio inschakelen om een ‘open module spreekkansen’ of conversatieklas te plannen in jouw gemeente.
Conversatieganzenbord
David Legrève

Materialen

Er zijn heel wat materialen die je kan gebruiken om gesprekken te voeren in een conversatiegroep. Zoek onder het label ‘materiaal’ op deze website of bezoek www.oefenkansen.be en zoek daar op ‘conversatietafels’.

Onze conversatieganzenborden zijn een plezierige manier om een gesprek te voeren.