Spel de Marktkramers

De Marktkramers is een spel om de spreekdurf van tieners en volwassenen die Nederlands leren (vanaf richtgraad 1.2 of A2 Waystage) te vergroten. Het is een groepsspel in twee delen.

Cursisten spelen spel
Filip Claessens

Spreekdurf stimuleren

Het is voor veel mensen die Nederlands leren herkenbaar: Nederlandstaligen die om te helpen overschakelen naar een andere taal. Maar zo krijgen ze zelf niet de kans om Nederlands te oefenen. Ze durven vaak niet te zeggen dat ze het in het Nederlands willen proberen of zijn bang om fouten te maken. Op die manier gaan kostbare oefenkansen verloren. De Marktkramers stimuleert de spreekdurf.

Rommelmarkt

Spel in twee delen

Je speelt het spel in groep (met de klas, in je conversatiegroep, als inleefoefening met collega’s …). Er zijn 2 delen:

  • Gerommel op de markt maakt de spreekangst van de spelers bespreekbaar. De setting is een rommelmarkt. Iedereen spreekt er gebarentaal. De klanten zijn de taal nog aan het leren. Ze worden geconfronteerd met verschillende reacties van de verkopers. Via het spel spreken de spelers over hun persoonlijke ervaringen.
  • Kraam het uit werkt aan spreekdurf. De spelers spelen een ‘bingo’. Om bingo te kunnen halen, moeten ze spreekopdrachten uitvoeren. Fouten maken is niet erg: de opdrachten kunnen niet mislukken.
Betalen via de computer

Praktische informatie

  • 40 euro, exclusief verzendkosten
  • Je kan het spel ook 3 weken lenen.
  • Je kan het spel aanpassen aan de beschikbare tijd, aan het taalniveau van de spelers … Door op maat te werken, krijgt elke speler de kans om op zijn manier zijn grenzen te verleggen.
  • De Aanstokerij ontwikkelde het spel.