Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

 • Red Flames kijken in voetbalwoordenboekje

  Voetbalwoordenboekje 'Aftrap Nederlands'

  Om voetbalspelers met een andere thuistaal te ondersteunen bij de trainingen in het Nederlands, maakten we samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (RBFA) en de Taalunie een voetbalwoordenboekje. Het boekje helpt spelers om zich te integreren in een Nederlandstalige voetbalclub en geeft oefenkansen Nederlands. 

 • speldoos voetbal

  Speldoos voetbal

  Met deze speldoos leren en oefenen kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier essentiële woordenschat uit de voetbalclub. Dat kan met het klassieke memory, pictionary en andere spelvormen. 

 • Pictogrammendatabank - postkaart

  Pictogrammendatabank

  In onze pictogrammendatabank vind je afbeeldingen over allerlei thema’s. Pictogrammen kunnen je boodschap in duidelijke taal visueel ondersteunen.

 • Kinderen met tennisracket

  Sportwoordenboekje 'Mijn kind wil sporten!'

  Bewegen is gezond. Daarom gaan veel ouders op zoek naar een sportieve vrijetijdsbesteding voor de kinderen. Dat is geen gemakkelijke opdracht als ze nog geen of niet zo veel Nederlands begrijpen en spreken.

 • infossessie

  Infosessie Boest je sportclub

  Maak kennis met onze verschillende mogelijkheden voor sportclubondersteuning. 

 • Workshop heldere clubcommunicatie met ouders

  Voor een vlotte organisatie van een sportclub is een goede communicatie met ouders cruciaal. Als ouders de communicatie begrijpen, zijn ook kinderen vaak meer betrokken. Daardoor voelen ze zich goed in de club.

 • judotraining

  Workshop toegankelijke trainingen in je club

  In heel wat sportclubs is er een grote diversiteit aan talen bij de leden. Zo veel mogelijk een gemeenschappelijke taal gebruiken draagt bij aan een vlotter verloop van de training en de wedstrijd.

 • verschillende talen

  Workshop taalafspraken in de club

  Het ledenbestand van sportclubs in de Vlaamse Rand kent een grote talendiversiteit. Kinderen en hun ouders spreken thuis een andere taal. Dat betekent niet dat ze geen Nederlands begrijpen of aan het leren zijn.

 • waslijn met truitjes

  Workshop ouderbetrokkenheid in je club

  Sportclubs hebben het hele seizoen hulp nodig. Ook ouders kunnen als vrijwilliger bijdragen. Veel clubs spreken hen hier op aan.

 • verschillende sporten

  Webinars sport

  In een club is soms 1 bestuurder of trainer geïnteresseerd in een specifiek thema. Daarom organiseren wij open webinars over diverse thema's. Deelnemers krijgen tips, inspiratie en voorbeelden om in hun club om te gaan met de talendiversiteit en om het Nederlands in te zetten als verbindende taal. 

 • Toolkit 'Boest je sportclub'

  Op www.boestjesportclub.be vinden sportclubs en andere sportpartners informatie over omgaan met Nederlands en andere talen in de club.

 • Workshop warm onthaal in de club

  Elk jaar schrijven er zich nieuwe leden in een sportclub in. Huisregels, clubwaarden of interne afspraken zijn voor hen niet altijd makkelijk te achterhalen of begrijpen.