Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

 • Vorming taalontwikkeling

  Workshop 'Taalontwikkeling stimuleren en evalueren bij ex-OKAN-leerlingen of zwaktaalvaardige leerlingen'

  In deze workshop zoomen we specifiek in op hoe leraren ex-OKAN-leerlingen en anderstalige leerlingen die moeite hebben met het leren van het Nederlands kunnen stimuleren in hun taalontwikkeling. We staan ook stil bij het omgaan met de thuistalen van de leerlingen en hoe leraren de taalontwikkeling van die leerlingen zo goed mogelijk kunnen opvolgen.

 • Mensen wandelen samen

  Workshop 'Wat is een doe-oefenkans?'

  Nederlands oefenen kan niet enkel in conversatietafels, maar ook in doe-oefenkansen. Zelfs mensen die de taal nog niet zo goed begrijpen of spreken, kunnen hun Nederlands oefenen tijdens laagdrempelige activiteiten. Wil jij graag leren hoe je op een goede manier zo'n doe-oefenkans organiseert? Volg deze workshop.

 • Workshop 'Leerlingen sterker maken in je praktijkvak en de vaktaal'

  Workshop 'Leerlingen sterker maken in je praktijkvak en de vaktaal’

  Begrijpen je leerlingen soms niet wat je bedoelt? Herhaal je vaak hetzelfde in je klas en zie je weinig resultaat? Wil je efficiënter lesgeven en je leerlingen actiever betrekken? Schrijf je dan in voor deze workshop.

 • Mensen babbelen in groep

  Workshop 'Wat is een kwaliteitsvolle oefenkans'?

  Begeleid je als vrijwilliger of professional een oefenkans Nederlands voor volwassenen? Of organiseer je er eentje? Wil je graag weten hoe je die oefenkans zo kwaliteitsvol mogelijk kan maken?

 • Traject taalbeleidsexpert

  Hoe zorg je ervoor dat je schooltaalbeleid in de Vlaamse Rand écht impact heeft op de taalontwikkeling van leerlingen? Hoe kan je het taalbeleid van de school versterken? Hoe overtuig je je collega’s van het belang van een taalbeleid?

 • Twee vrouwen bespreken een partituur

  Workshop warm welkom

  Nederlandstaligen spelen een grote rol in het integratieproces van anderstaligen. Dat is ook zo voor wie actief is in het verenigingsleven. In onze workshop leer je hoe je nieuwe mensen hartelijk welkom kan heten, en waar je op kan letten als de nieuwelingen een andere moedertaal dan het Nederlands hebben.

 • Mensen zitten aan tafel en praten

  Workshop oefenkansen

  In deze workshop overlopen we samen met de deelnemers nuttige tips om een oefenkans Nederlands kwaliteitsvol en toch plezierig te maken. De deelnemers maken kennis met verschillende methodieken en materialen.

 • Hand schrijft in een schrift

  Workshop duidelijk geschreven taal

  De tips in de workshop ‘duidelijk geschreven taal’ helpen je om je teksten verstaanbaar te maken voor iedereen. Richt je je in je communicatie ook naar anderstaligen? Dan geven we je wat uitleg over het leerproces van mensen die Nederlands leren.

 • Kalender

  Workshop taaliconen

  Met de taaliconen toon je anderstaligen dat ze welkom zijn op je activiteiten en er hun Nederlands kunnen oefenen. Ze vinden met de taaliconen gemakkelijker hun weg in het uitgebreide aanbod en weten hoe goed ze Nederlands moeten kennen om de activiteit op een comfortabele manier bij te wonen.

 • Handen houden tekstballonnen in de lucht

  Workshop duidelijk gesproken taal

  In de workshop ‘duidelijk gesproken taal’ leer je waar je op moet letten als je praat met iemand die Nederlands leert. Je krijgt ook wat uitleg over het leerproces van mensen die Nederlands leren.

 • trainer met kinderen

  Sportclubondersteuning

  'Boest! – onze sportclub scoort' is een integrale begeleiding van sportclubs. Er is aandacht voor het bereiken en betrekken van alle leden en hun ouders, ook wie nog niet zoveel Nederlands begrijpt en spreekt. De club kiest zelf waaraan ze wil werken en bepaald het tempo.

 • Workshop heldere clubcommunicatie met ouders

  Voor een vlotte organisatie van een sportclub is een goede communicatie met ouders cruciaal. Als ouders de communicatie begrijpen, zijn ook kinderen vaak meer betrokken. Daardoor voelen ze zich goed in de club.