Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

 • Red Flames kijken in voetbalwoordenboekje

  Voetbalwoordenboekje 'Aftrap Nederlands'

  Om voetbalspelers met een andere thuistaal te ondersteunen bij de trainingen in het Nederlands, maakten we samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (RBFA) en de Taalunie een voetbalwoordenboekje. Het boekje helpt spelers om zich te integreren in een Nederlandstalige voetbalclub en geeft oefenkansen Nederlands. 

 • speldoos voetbal

  Speldoos voetbal

  Met deze speldoos leren en oefenen kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier essentiële woordenschat uit de voetbalclub. Dat kan met het klassieke memory, pictionary en andere spelvormen. 

 • Cd's in hoesje

  Liedjes (cd's)

  Wie Nederlands leert, kan de cd’s van Lennaert Maes en de Bonski’s thuis beluisteren. Of kinderen, tieners en volwassenen kunnen er samen met hun leerkracht naar luisteren in de les Nederlands en er oefeningen mee maken.

 • Kinderen met tennisracket

  Sportwoordenboekje 'Mijn kind wil sporten!'

  Bewegen is gezond. Daarom gaan veel ouders op zoek naar een sportieve vrijetijdsbesteding voor de kinderen. Dat is geen gemakkelijke opdracht als ze nog geen of niet zo veel Nederlands begrijpen en spreken.

 • judotraining

  Workshop toegankelijke trainingen in je club

  In heel wat sportclubs is er een grote diversiteit aan talen bij de leden. Zo veel mogelijk een gemeenschappelijke taal gebruiken draagt bij aan een vlotter verloop van de training en de wedstrijd.

 • verschillende talen

  Workshop taalafspraken in de club

  Het ledenbestand van sportclubs in de Vlaamse Rand kent een grote talendiversiteit. Kinderen en hun ouders spreken thuis een andere taal. Dat betekent niet dat ze geen Nederlands begrijpen of aan het leren zijn.

 • Toolkit 'Boest je sportclub'

  Op www.boestjesportclub.be vinden sportclubs en andere sportpartners informatie over omgaan met Nederlands en andere talen in de club.

 • Workshop warm onthaal in de club

  Elk jaar schrijven er zich nieuwe leden in een sportclub in. Huisregels, clubwaarden of interne afspraken zijn voor hen niet altijd makkelijk te achterhalen of begrijpen.

 • Speldoos vrije tijd

  Met deze speldoos leren en oefenen kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier woorden, via het klassieke memory, pictionary en andere spelvormen.

 • infosessie jeugd

  Infosessie ondersteuning jeugd(werk)aanbod

  We komen graag langs in jouw gemeente of organisatie om toe te lichten en te bespreken hoe we kunnen samenwerken. 

 • talige begeleidershouding

  Workshop ‘Een talige begeleidershouding’

  Tijdens vrijetijdsactiviteiten voor kinderen hoor je verschillende talen. Kinderen spelen vaak in hun moedertaal. Dat is een deel van hun identiteit. Met een talige begeleidershouding creëren begeleiders speel- en taalkansen voor alle kinderen.

 • Nederlands uitbreiden via voorlezen

  Workshop 'Al spelend Nederlands uitbreiden'

  Lokale besturen en andere partners organiseren activiteiten om het Nederlands van kinderen in de vrije tijd uit te breiden en te versterken.