Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

  • Pictogrammendatabank - postkaart

    Pictogrammendatabank

    In onze pictogrammendatabank vind je afbeeldingen over allerlei thema’s. Pictogrammen kunnen je boodschap in duidelijke taal visueel ondersteunen.

  • Leraar leert kinderen piano spelen

    Webinar 'Duidelijke schriftelijke communicatie in het DKO'

    Werk je in het deeltijds kunstonderwijs? Communiceer je schriftelijk naar leerlingen en ouders die het Nederlands niet als moedertaal hebben? Leer hoe je kan vasthouden aan het Nederlands en hoe je je tekst opstelt zodat iedereen je boodschap goed begrijpt.

  • Volwassenen spelen samen het spel Van hier naar daar

    Workshops 'Spreekkansen voor deelnemers en cursisten'

    Wil je je anderstalige leerlingen, cursisten of deelnemers aan het spreken krijgen? Maak kennis met de 2 spelen ‘De Marktkramers’ en ‘Van hier naar daar’ die we samen met De Aanstokerij maakten. Het 1e spel focust op spreekdurf, het 2e stimuleert wederzijds respect.

  • Handen typen op laptopklavier

    Webinar 'Duidelijk geschreven taal voor vrijwilligers'

    Schrijf je ooit e-mails, flyers, affiches, teksten voor een website of sociale media ...? Leer hoe je de schriftelijke communicatie in je club, vereniging of organisatie eenvoudiger kan maken. Zo begrijpt iedereen je boodschap beter.

  • Webinar 'Een warm welkom in je vrijetijdswerking'

    Ben je lid van een vereniging? Zijn er leden die een andere moedertaal dan het Nederlands hebben? Of wil je hen in de toekomst graag betrekken bij jouw werking? In dit webinar leer je hoe je nieuwe mensen hartelijk welkom kan heten, en waar je op kan letten als de nieuwelingen een andere moedertaal dan het Nederlands hebben.

  • Hand schrijft in een schrift

    Workshop duidelijk geschreven taal

    De tips in de workshop ‘duidelijk geschreven taal’ helpen je om je teksten verstaanbaar te maken voor iedereen. Richt je je in je communicatie ook naar anderstaligen? Dan geven we je wat uitleg over het leerproces van mensen die Nederlands leren.

  • Man leest in het kookboek Cuisine Mundial

    Kookboek 'Cuisine Mundial'

    Voor de 10e verjaardag van Cuisine Mundial maakten GC de Kam en de Gezinsbond een nieuwe editie van het kookboek in eenvoudig Nederlands.

    We vulden het kookboek aan met een memoryspel, een dobbelspel, gesprekskaarten en allerlei tips voor NT2-leerkrachten en begeleiders van conversatietafels.

  • Mensen spelen ganzenbord

    Conversatiestarters

    Er zijn heel wat materialen die je kan gebruiken om gesprekken te voeren in een conversatiegroep of in de NT2-klas. Ze kunnen het gesprek op gang brengen, een ludiek intermezzo zijn in de les of voor een fijne afwisseling zorgen in de normale structuur van je conversatietafel.

  • Vrouwen lezen partituur

    Webinar warm welkom

    Ben je lid van een vereniging? Zijn er leden die een andere moedertaal dan het Nederlands hebben? Of wil je hen in de toekomst graag betrekken bij jouw werking? In dit webinar leer je hoe je nieuwe mensen hartelijk welkom kan heten, en waar je op kan letten als de nieuwelingen een andere moedertaal dan het Nederlands hebben.

  • Man en vrouw praten op straat

    Tips voor Nederlandstaligen

    Als lokaal bestuur of organisatie kan je ‘anciens’ in je gemeente die Nederlands spreken tips geven. Ze kunnen immers heel wat kleine dingen doen om nieuwkomers in de gemeente en mensen die Nederlands leren te helpen.

  • 2 mannen zijn samen aan het koken

    Tips warm welkom

    Socioculturele verenigingen zijn vaak op zoek naar nieuwe leden. Volwassenen die Nederlands leren willen graag oefenkansen in het dagelijkse leven. Hoe kan je daar als vereniging op inspelen? En hoe zorg je ervoor dat iedereen die voor het eerst naar een activiteit komt zich welkom voelt?

  • Vrouw leest voor aan kinderen

    Cursisten Nederlands lezen voor

    Tijdens workshops ‘voorlezen’ leren volwassen cursisten Nederlands hoe ze op een interactieve en speelse manier kunnen voorlezen aan kleuters. Vóór de workshop bezoeken de cursisten de plaatselijke bibliotheek. Ze leren zo de werking van de bib (beter) kennen. Na de workshop lezen de cursisten een verhaal voor aan kleuters uit een plaatselijke kleuterklas. Idealiter spreid je dit voorleesproject over 3 lesmomenten.