Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

  • Lerend netwerk maart 2024_plenair

    Lerend netwerk 'Tieners en taalstimulering in de vrije tijd'

    Op donderdag 20 november is er opnieuw een lerend netwerk taalstimulering voor kinderen en jongeren. Ditmaal wisselen we uit over tieners en taalstimulering in de vrije tijd. Welke opties zijn er? Wat werkt en wat niet?

  • Online lerend netwerk 'Impact en indicatoren van taalinitiatieven voor kinderen en jongeren'

    Op donderdag 26 juni is er opnieuw een lerend netwerk taalstimulering voor kinderen en jongeren. Ditmaal wisselen we uit over de impact en de indicatoren van taalinitiatieven voor kinderen en jongeren. Welke opties zijn er? Wat werkt en wat niet?

  • Video's taalkansen Nederlands in de vrije tijd van kinderen en jongeren

    Video's taalkansen Nederlands in de vrije tijd van kinderen en jongeren

    Vrijetijdsactiviteiten bieden een natuurlijke en speelse leeromgeving waarin kinderen en jongeren taal gebruiken zonder de druk van een klaslokaal. Om jeugdwerkers en andere aanbieders te ondersteunen, ontwikkelden Komaf en vzw ‘de Rand’ een reeks korte inspiratievideo's die taalkansen tonen in diverse jeugdwerkcontexten (speelplein, jeugdbeweging, buurt- en jeugdhuis). Animatoren, leid(st)ers en jeugdwerkers vertellen hoe zij aan de slag gaan met taalkansen. Met de info uit deze video's maken begeleiders zich de 'talige begeleidershouding' eigen.

  • Copyright David Legrève

    Tips talige begeleidershouding

    Activiteiten buiten de school zijn ideaal om al spelend Nederlands te oefenen. Een begeleider kan die perfecte oefencontext creëren. Je hoeft geen leerkracht te zijn en geen taalstimulerende activiteiten uit te werken. Je kan wel op je talige houding letten. Met deze tips geef jij elk kind een oefenkans en een leuke ervaring in het Nederlands.

  • Tips voor een talig programma en talige activiteiten

    Bij een taalbad, taalstage of zomerschool is uitbreiden van het Nederlands een doel. In elke activiteit zitten taalkansen voor kinderen. Als organisator of begeleider speel jij daarin een belangrijke rol. Je hebt al bij de uitwerking van het programma en de activiteiten aandacht voor het versterken van het Nederlands.

  • Webinar 'Communiceren met anderstalige ouders in een vrijetijdswerking'

    Als organisator of begeleider speel je een rol om ouders goed te informeren. Leer hoe je ook ouders die niet zo goed Nederlands begrijpen en spreken kan informeren.

  • Samen bouwen aan een duurzaam leesbeleid

    Lezen is een essentiële vaardigheid die aan de basis ligt van succesvol leren in alle vakken. Een duurzaam leesbeleid versterkt leesvaardigheid, leesplezier en motivatie. Deze tips helpen secundaire scholen om lezen structureel te verankeren in hun werking, met aandacht voor visie, leesomgeving, didactiek en samenwerking.

  • Webinar ‘Waarom zijn taalafspraken belangrijk op een vrijetijdsinitiatief?’

    De maatschappij is divers en meertalig. Deelnemers en begeleiders nemen hun thuistalen mee naar de Nederlandstalige initiatieven waaraan ze participeren in hun vrije tijd. Vrijetijdsinitiatieven zijn belangrijk als taalkans Nederlands, dat weten we. In dit webinar kom je te weten waarom het belangrijk is om afspraken te maken over het gebruik van het Nederlands als verbindende taal.

  • Webinar 'De plek van Nederlands in meertalig opvoeden: een gesprek met ouders'

    Meer en meer kinderen groeien op in een meertalig gezin. Het is belangrijk dat ouders goed nadenken over meertalig opvoeden. Liefst zo vroeg mogelijk, ja zelfs voor de geboorte. Welke talen willen ze hun kinderen meegeven? Hoe goed moeten de kinderen al die talen beheersen? Hoe zorgen ze ervoor dat de schooltaal, het Nederlands, ook voldoende gestimuleerd wordt? Kom te weten hoe je ouders helpt om de juiste keuzes te maken.

  • Webinar 'Een warm welkom in je vrijetijdswerking'

    Ben je lid van een vereniging? Zijn er leden die een andere moedertaal dan het Nederlands hebben? Of wil je hen in de toekomst graag betrekken bij jouw werking? In dit webinar leer je hoe je nieuwe mensen hartelijk welkom kan heten, en waar je op kan letten als de nieuwelingen een andere moedertaal dan het Nederlands hebben.

  • Webinar ‘Talige begeleidershouding bij kinderen en jongeren'

    Hoe ga je om met een grote talendiversiteit? Hoe zorg je dat alle kinderen meespelen, ook als taal een drempel is en hoe kan je tijdens het begeleiden van een activiteit taal stimuleren? Leer hoe je van het Nederlands een leuke speeltaal maakt.

  • Kinderopvang Spinibo Assa_copyright David Legrève

    Ondersteuning taalkansen in de buitenschoolse kinderopvang (BKO)

    Ook in de buitenschoolse kinderopvang (BKO) liggen veel taalkansen Nederlands. Daarom bieden we organisatoren en begeleiders ondersteuning op het vlak van taalstimulering.