Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

  • ouders langs de lijn

    Ouderbetrokkenheid in de sportclub

    Sportclubs doen veel inspanningen om alle ouders te informeren, te bereiken en te betrekken. Elke ouder is betrokken, niet elke ouder participeert. Denk als club na over wat je van ouders verwacht en wat je nodig hebt voor een goede clubwerking.

  • Vrouw geeft sporttraining aan kinderen

    Webinar Toegankelijke trainingen voor alle leden + tool taalcoaching

    In heel wat sportclubs is er een grote diversiteit aan talen bij de leden. Zo veel mogelijk een gemeenschappelijke taal gebruiken draagt bij aan een vlotter verloop van de training en de wedstrijd.

  • voetbalouders

    Webinar Duidelijk communiceren met alle ouders in de sportclub

    Voor een vlotte organisatie in je sportclub is een goede communicatie met ouders cruciaal. Soms zijn er ouders die nog geen of weinig Nederlands begrijpen en spreken. In dit webinar krijgen bestuursleden of andere vrijwilligers tips en voorbeelden om vlot te communiceren met álle ouders.

  • Workshop 'Leerlingen sterker maken in je praktijkvak en de vaktaal'

    Workshop Leerlingen sterker maken in je praktijkvak en de vaktaal

    Begrijpen je leerlingen soms niet wat je bedoelt? Herhaal je vaak hetzelfde in je klas en zie je weinig resultaat? Wil je efficiënter lesgeven en je leerlingen actiever betrekken? Schrijf je dan in voor deze workshop.

  • Vorming taalontwikkeling

    Workshop Taalontwikkeling stimuleren en evalueren bij ex-OKAN-leerlingen of zwaktaalvaardige leerlingen

    In deze workshop zoomen we specifiek in op hoe leraren ex-OKAN-leerlingen en anderstalige leerlingen die moeite hebben met het leren van het Nederlands kunnen stimuleren in hun taalontwikkeling. We staan ook stil bij het omgaan met de thuistalen van de leerlingen en hoe leraren de taalontwikkeling van die leerlingen zo goed mogelijk kunnen opvolgen.

  • Workshop inschrijven en warm onthaal in de club

    Elk jaar schrijven er zich nieuwe leden in een sportclub in. Huisregels, clubwaarden of interne afspraken zijn voor hen niet altijd makkelijk te achterhalen of begrijpen.

  • judotraining

    Workshop toegankelijke trainingen in je club

    In heel wat sportclubs is er een grote diversiteit aan talen bij de leden. Zo veel mogelijk een gemeenschappelijke taal gebruiken draagt bij aan een vlotter verloop van de training en de wedstrijd.

  • Vrouw leest voor aan kinderen

    Cursisten Nederlands lezen voor

    Tijdens workshops ‘voorlezen’ leren volwassen cursisten Nederlands hoe ze op een interactieve en speelse manier kunnen voorlezen aan kleuters. Vóór de workshop bezoeken de cursisten de plaatselijke bibliotheek. Ze leren zo de werking van de bib (beter) kennen. Na de workshop lezen de cursisten een verhaal voor aan kleuters uit een plaatselijke kleuterklas. Idealiter spreid je dit voorleesproject over 3 lesmomenten.

  • Traject taalbeleidsexpert

    Hoe zorg je ervoor dat je schooltaalbeleid in de Vlaamse Rand écht impact heeft op de taalontwikkeling van leerlingen? Hoe kan je het taalbeleid van de school versterken? Hoe overtuig je je collega’s van het belang van een taalbeleid?

  • Twee vrouwen bespreken een partituur

    Workshop warm welkom

    Nederlandstaligen spelen een grote rol in het integratieproces van anderstaligen. Dat is ook zo voor wie actief is in het verenigingsleven. In onze workshop leer je hoe je nieuwe mensen hartelijk welkom kan heten, en waar je op kan letten als de nieuwelingen een andere moedertaal dan het Nederlands hebben.

  • Twee vrouwen praten met elkaar

    Taaliconen

    Met taaliconen toon je aan je bezoekers dat ze welkom zijn op je activiteiten. Ze weten met de iconen meteen ook hoeveel Nederlands ze moeten kennen om op een comfortabele manier te kunnen volgen.

  • Mensen kijken omhoog naar een scherm

    Kennismaking met het cultuurcentrum

    Tijdens een zoektocht maken cursisten Nederlands kennis met het cultuur- of gemeenschapscentrum. In groep leggen ze een parcours af en voeren ze eenvoudige opdrachten uit, aangepast aan hun taalniveau.