Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

 • Handen typen op laptopklavier

  Webinar 'duidelijk geschreven taal'

  Schrijf je ooit e-mails, flyers, affiches, teksten voor een website of sociale media ...? Leer hoe je de schriftelijke communicatie in je club, vereniging of organisatie eenvoudiger kan maken. Zo begrijpt iedereen je boodschap beter.

 • Voeten met daarvoor 5 pijlen in verschillende richtingen

  Infosessie 'taalpromotie en oefenkansen'

  In deze infosessie maak je kennis met onze materialen en werkvormen. Je leert meer over hoe wij aan taalpromotie en oefenkansen Nederlands werken en voor welke doelgroepen we dat doen. Je krijgt een beter zicht op de domeinen waarin we werken.

 • Mensen vanop de rug bekeken

  Infosessie 'De specificiteit van de Vlaamse Rand'

  De Vlaamse Rand is een regio met 19 gemeenten. De demografische evoluties gaan er snel en de regio wordt superdivers. Dat brengt uitdagingen met zich mee voor wie in de regio leeft en werkt. Welke evoluties zien we, vanwaar komen ze en wat maakt de Vlaamse Rand zo specifiek?

 • Hand schrijft in een schrift

  Workshop duidelijk geschreven taal

  De tips in de workshop ‘duidelijk geschreven taal’ helpen je om je teksten verstaanbaar te maken voor iedereen. Richt je je in je communicatie ook naar anderstaligen? Dan geven we je wat uitleg over het leerproces van mensen die Nederlands leren.

 • Mensen met tekstballon

  Duidelijk gesproken taal

  Wil je helder en toegankelijk communiceren met anderstaligen? We geven je enkele tips die de communicatie met je anderstalige collega’s, klanten, leden, ouders, bezoekers … kunnen verbeteren, ook als ze het af en toe wat moeilijk hebben met het Nederlands.

 • Handen houden tekstballonnen in de lucht

  Workshop duidelijk gesproken taal

  In de workshop ‘duidelijk gesproken taal’ leer je waar je op moet letten als je praat met iemand die Nederlands leert. Je krijgt ook wat uitleg over het leerproces van mensen die Nederlands leren.

 • Pictogrammendatabank - postkaart

  Pictogrammendatabank

  In onze pictogrammendatabank vind je afbeeldingen over allerlei thema’s. Pictogrammen kunnen je boodschap in duidelijke taal visueel ondersteunen.

 • Schrift met stiften

  Duidelijk geschreven taal

  Wil je helder en toegankelijk communiceren met anderstaligen? We geven je enkele tips die de communicatie met je anderstalige collega’s, klanten, leden, ouders, bezoekers … kunnen verbeteren, ook als ze het af en toe wat moeilijk hebben met het Nederlands.

 • Tekst corrigeren

  Redactiewerk 'heerlijk helder'

  Werk je voor een lokaal bestuur en vind je het moeilijk om je teksten ‘heerlijk helder’ te krijgen voor een breed publiek? Schakel het redactieteam van vzw ‘de Rand’ in.

 • Checklist afvinken

  Checklists duidelijke taal

  Zoek je een houvast als je iets op een duidelijke manier in het Nederlands moet schrijven? Gebruik onze checklists.

 • jeugd - tips communiceren ouders

  Tips voor communiceren met ouders

  Goede communicatie zorgt voor goed geïnformeerde ouders. Kinderen van wie de ouders goed geïnformeerd zijn, hebben meer kans om zich goed te voelen in je werking. Als organisator of begeleider speel jij daarin een grote rol. Maak een goede indruk en betrek ouders.

 • Workshop heldere clubcommunicatie met ouders

  Voor een vlotte organisatie van een sportclub is een goede communicatie met ouders cruciaal. Als ouders de communicatie begrijpen, zijn ook kinderen vaak meer betrokken. Daardoor voelen ze zich goed in de club.