Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

  • talige begeleidershouding

    Workshop Een talige begeleidershouding

    Tijdens vrijetijdsactiviteiten voor kinderen hoor je verschillende talen. Kinderen spelen vaak in hun moedertaal. Dat is een deel van hun identiteit. Met een talige begeleidershouding creëren begeleiders speel- en taalkansen voor alle kinderen.

  • Workshop 'Leerlingen sterker maken in je praktijkvak en de vaktaal'

    Workshop Leerlingen sterker maken in je praktijkvak en de vaktaal

    Begrijpen je leerlingen soms niet wat je bedoelt? Herhaal je vaak hetzelfde in je klas en zie je weinig resultaat? Wil je efficiënter lesgeven en je leerlingen actiever betrekken? Schrijf je dan in voor deze workshop.

  • Vorming taalontwikkeling

    Workshop Taalontwikkeling stimuleren en evalueren bij ex-OKAN-leerlingen of zwaktaalvaardige leerlingen

    In deze workshop zoomen we specifiek in op hoe leraren ex-OKAN-leerlingen en anderstalige leerlingen die moeite hebben met het leren van het Nederlands kunnen stimuleren in hun taalontwikkeling. We staan ook stil bij het omgaan met de thuistalen van de leerlingen en hoe leraren de taalontwikkeling van die leerlingen zo goed mogelijk kunnen opvolgen.

  • jeugdwerkcafé

    Jeugdwerkcafé

    Sommige lokale jeugdverenigingen bereiken al een divers publiek. Andere zoeken manieren om een divers publiek aan te trekken.

  • visietekst

    Visietekst 'oefenkansen kinderen, tieners en jongeren'

    In een snel evoluerende regio als de Vlaamse Rand komen taalkansen in de vrije tijd niet altijd vanzelf. Er zijn gerichte keuzes en acties nodig om tot kwalitatieve oefenkansen Nederlands te komen. Wij ondersteunen lokale besturen en vrijetijdspartners om die gerichte keuzes te maken.

  • Traject taalbeleidsexpert

    Hoe zorg je ervoor dat je schooltaalbeleid in de Vlaamse Rand écht impact heeft op de taalontwikkeling van leerlingen? Hoe kan je het taalbeleid van de school versterken? Hoe overtuig je je collega’s van het belang van een taalbeleid?

  • Speldoos vrije tijd

    Met deze speldoos leren en oefenen kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier woorden, via het klassieke memory, pictionary en andere spelvormen.

  • Pictogrammendatabank - postkaart

    Pictogrammendatabank

    In onze pictogrammendatabank vind je afbeeldingen over allerlei thema’s. Pictogrammen kunnen je boodschap in duidelijke taal visueel ondersteunen.

  • hoe verwerven kinderen taal

    Workshop ‘Hoe verwerven kinderen taal?’

    Kinderen die Nederlands leren, nemen vaak deel aan taalstimulerende activiteiten in de vrije tijd, op advies van de school of omdat hun ouders willen dat ze meertalig worden. Organisatoren, vrijwilligers en begeleiders van een taalstimulerend aanbod verdienen de nodige ondersteuning.

  • Alaboemsasa

    Alaboemsasa

    Steeds vaker nemen kinderen die het Nederlands niet als thuistaal hebben deel aan vrijetijdsactiviteiten in het Nederlands. Een filmpje, een poster met tips en enkele extra's ondersteunen begeleiders in het jeugdwerk om positief om te gaan met die talendiversiteit.