Taalpromotie

Taalafspraken met 4 Leeuwse voetbalcubs

24/05/24

FC Negenmanneke, KV Zuun, Leeuw Brucom en SK Vlezenbeek zijn 4 voetbalclubs met een jeugdwerking in Sint-Pieters-Leeuw. De diversiteit aan thuistalen is in het algemeen sterk gestegen in de 4 clubs. Op basis van de ligging van de club verschilt dat percentage. Het lokaal bestuur erkent de uitdagingen die dat mee zich meebrengt en bracht de clubs in het voorjaar van 2024 twee keer samen.

De sportclubondersteuners van vzw ‘de Rand’ begeleidden op vraag van het lokaal bestuur de 2 bijeenkomsten. Het doel van die 2 sessies was te komen tot gezamenlijke afspraken over hoe de 4 clubs met het Nederlands en andere talen omgaan in hun werking. Via methodieken op maat van sportvrijwilligers gingen de clubs met elkaar in gesprek. Ze deelden goede praktijken en dachten na over gezamenlijke uitdagingen. Dat resulteerde in zowel een taalafsprakenkader dat houvast en duidelijkheid biedt én een actieplan voor het Nederlands als clubtaal.

Enkele quotes uit Sint-Pieters-Leeuw:

'Door de diversiteit aan thuistalen is het belangrijk dat we bij het sporten in één taal, het Nederlands, communiceren met elkaar. Ik ben de 4 Leeuwse voetbalclubs zeer dankbaar dat ze hierrond hard gewerkt hebben om tot dit taalafsprakenkader te komen. Want vanzelf lukt dit niet!'

Herwig Smeets (schepen van sport)

'Het was fijn dat de sportdienst een taaltraject trekt, dat is eigenlijk de ideale wereld: vrijetijdsdiensten voelen zich gemotiveerd en ondersteund door ons om aan de slag te gaan. Tegelijk is het fantastisch hoe de clubs zich geëngageerd hebben in dit traject. Dankzij de intensieve en professionele begeleiding van vzw ‘de Rand’ werden de clubs gemotiveerd. Ze ontdekten de meerwaarde om de krachten te bundelen en samen een kader voor het Nederlands als clubtaal te creëren.'

Fien Rademaekers (integratiedienst)

'We hadden samen met de collega's van de andere voetbalclubs een geanimeerd en leerrijk debat. Voor herhaling vatbaar voor andere thema's.'

Jan Pannus (SK Vlezenbeek)

Meer nieuws

 • Vacature medewerker administratie en communicatie

  19/06/24

  Als medewerker administratie en communicatie verzorg je het onthaal in het gemeenschapscentrum GC de Kam. Je bent het eerste aanspreekpunt voor bezoekers. In je takenpakket zitten zowel administratieve, financiële, communicatieve als logistieke opdrachten die zorgen voor een vlotte werking van het gemeenschapscentrum.

 • Ontdek cultuurseizoen 2024-2025

  17/06/24

  Het is zover! Het programma voor het nieuwe cultuurseizoen 2024-2025 is bekend en de ticketverkoop is gestart. Ontdek het gevarieerde aanbod in onze 7 gemeenschapscentra! Van theater en muziek tot workshops en lezingen, er is voor ieder wat wils.

 • beleidsvoorbereidende adviesgroep sport

  Beleidsvoorbereidende adviesgroepen cultuur, jeugd en sport

  05/06/24

  Lokale en bovenlokale organisaties doorlopen een voorbereidend beleidsplanningsproces. Ze maken een omgevingsanalyse en denken na over doelstellingen, acties en indicatoren. Vzw ‘de Rand’ brengt partners samen om signalen over vrijetijdsparticipatie in de context van de Vlaamse Rand te verzamelen en te kijken welke acties er nodig zijn.