Taalpromotie

Nieuw: gadgetdoosje voetbal

11/08/22

Heel wat voetbalclubs en andere partners gingen al aan de slag met de speldoos voetbal. Daarin vind je kaartjes met beeld, lidwoord en woord over verschillende thema’s: de voetbalkleding, de materialen, de kantine, trainingswerkwoorden, de kleuren …

Tijdens bijvoorbeeld voetbalstages spelen ze naast een klassieke memory ook andere spelvormen met de kaartjes: pictionary, wat is er weg?, wat is het?, uitbeelden, de bom … Clubs kunnen de kinderen na een stage nu ook een speldoosje als cadeau mee naar huis geven. Zo stimuleren ze hen om de aangeleerde spelletjes thuis met mama, papa, broer, zus, vriendjes … verder te spelen.

In de vrije tijd liggen heel wat kansen om al spelend Nederlands te leren en te oefenen, ook in een voetbalclub. In een ideaal scenario leren jonge spelers in de club spelen met de kaartjes. Een begeleider stimuleert de kinderen om luidop te spelen en telkens te benoemen wat er op de kaartjes staat. Kinderen die Nederlands leren, verwerven zo al spelend taal in een context die ze leuk vinden. Kinderen die leren lezen krijgen ook een leeskans. Nederlandstalige kinderen spelen ook graag met de speldoos. Dat is goed, want elk kind is immers in taalontwikkeling.

Lees meer over de speldoos voetbal.

De kleine voetbaldoosjes kosten 7 euro. Je kan ze gebruiken als cadeau of gadget (bijvoorbeeld na afloop van een voetbalstage of bij een inschrijving van een nieuw lid). Wil je speldoosjes voetbal bestellen? Stuur een e-mail naar boest@derand.be.

Meer nieuws

  • vzw 'de Rand'
    Taalpromotie

    Bevraging buitenschoolse kinderopvang

    08/03/24

    Vanaf 2026 treedt er een nieuw decreet buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) in werking. Daarin is er aandacht voor taalstimulering Nederlands bij de kinderen en de kennis Nederlands van de kinderbegeleiders.

  • Gemeenschapscentra
    vzw 'de Rand'
    Taalpromotie
    Zangers voorstelling 'Dag vreemde man'

    Dag vreemde man - liedjes en levensverhalen

    05/02/24

    Op 9 februari 2024 gaat 'Dag vreemde man' in première in Het Bolwerk in Vilvoorde. Je kan de voorstelling later dit voorjaar ook in andere cultuur- en gemeenschapscentra in de Vlaamse Rand zien.

  • Gemeenschapscentra
    vzw 'de Rand'
    Taalpromotie

    Taalstimulering voor kinderen in de gemeenschapscentra

    01/02/24

    De gemeenschapscentra organiseren taalstages en andere taalstimulerende initiatieven voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De kinderen breiden al spelend hun kennis Nederlands uit en worden gestimuleerd om zo veel mogelijk Nederlands te spreken.