Taalpromotie

Workshops taalstimulerende activiteiten

04/10/22

Ben je begeleider of vrijwilliger bij activiteiten die Nederlands stimuleren bij kinderen? Dan zijn deze workshops voor jou. De eerste workshop geeft je inzicht in het taalverwervingsproces bij kinderen. Deze info vormt de basis voor een goede talige begeleidershouding en helpt je bij het uitwerken van activiteiten. De tweede workshop zet je op weg om op een succesvolle manier taalstimulerende activiteiten te organiseren voor jonge tieners.

Programma

9.30 uur: Welkomstwoordje

9.35-10.45 uur: ‘Hoe verwerven kinderen taal en wat is een talige begeleidershouding?’ door vzw ‘de Rand’

Kinderen die thuis geen Nederlands spreken, leren Nederlands op school en in de vrije tijd. Maar op welke manier verwerven kinderen taal? Hoe verloopt dat proces? In deze workshop krijg je inzicht in het taalverwervingsproces van kinderen en jongeren. Je leert ook hoe je een talige begeleidershouding aanneemt en op een speelse manier taal bij kinderen uitbreidt. Je krijgt tips die je kan gebruiken bij je activiteiten.

10.45-11.00 uur: Pauze

11.00-12.00 uur: ‘Taalstimulerende activiteiten voor (jonge) tieners’ door Zeno Praxis

Tijdens deze workshop neemt Zeno Praxis je mee in hun ervaringen uit het werkveld. Hoe ga je om met tieners met een anderstalige achtergrond? Hoe motiveer je hen om het beste van zichzelf te geven? Welke praktijkvoorbeelden hebben in het verleden gewerkt? Via een aantal casussen krijg je een zicht op de mogelijkheden om taal aan te brengen bij een jong (tiener)publiek. Zeno Praxis gaf o.a. al workshops voor tieners in Beersel en Sint-Pieters-Leeuw.

Waar en wanneer?

Online - zaterdag 19 november 2022 - 9.30-12.00 uur
(Je kan inschrijven voor 1 workshop of je kan ze allebei volgen.)

  • Inschrijven is verplicht.
  • Deelnemen is gratis.
  • Inschrijven kan tot en met 13 november 2022.

Je ontvangt een paar dagen voor de sessies een e-mail met link naar de online samenkomst.

In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant.
cel Vlaams karakter
Tel. 016 26 76 78
vlaamskarakter@vlaamsbrabant.be

Meer nieuws

  • de Gordel

    Gordel jij mee op zondag 1 september?

    18/04/24

    Op zondag 1 september sluiten we de zomer, zoals de traditie het wil, af met een fijne familiedag tijdens De Gordel. Wie mee wil gordelen kan net zoals de voorbije jaren terecht in het Provinciedomein in Huizingen. Daarnaast zal Dilbeek dit jaar de focusgemeente zijn.

  • Vacature

    Vacature schoolondersteuners secundair onderwijs (vast/vervanging)

    15/04/24

    Vzw ‘de Rand’ zet in opdracht van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant in op het Nederlands als verbindende taal én op gemeenschapsvorming in de Vlaamse Rand. Dat gebeurt via 5 pijlers, waaronder taalpromotie. Het team taalpromotie ondersteunt lokale besturen, scholen en organisaties met trajecten en acties die inzetten op uitdagingen op het vlak van de talendiversiteit en oefenkansen Nederlands. Voor die opdracht zoeken wij 2 schoolondersteuners.

  • vzw 'de Rand'

    Jaarbeeld 2023

    15/03/24

    2023. Een jaar van groei en succes voor vzw 'de Rand'. We zijn trots op de behaalde resultaten en sterke samenwerkingen. We zijn klaar voor nieuwe uitdagingen en kansen. Lees hier ons jaarverslag!