Taalpromotie

Workshops taalstimulerende activiteiten

04/10/22

Ben je begeleider of vrijwilliger bij activiteiten die Nederlands stimuleren bij kinderen? Dan zijn deze workshops voor jou. De eerste workshop geeft je inzicht in het taalverwervingsproces bij kinderen. Deze info vormt de basis voor een goede talige begeleidershouding en helpt je bij het uitwerken van activiteiten. De tweede workshop zet je op weg om op een succesvolle manier taalstimulerende activiteiten te organiseren voor jonge tieners.

Programma

9.30 uur: Welkomstwoordje

9.35-10.45 uur: ‘Hoe verwerven kinderen taal en wat is een talige begeleidershouding?’ door vzw ‘de Rand’

Kinderen die thuis geen Nederlands spreken, leren Nederlands op school en in de vrije tijd. Maar op welke manier verwerven kinderen taal? Hoe verloopt dat proces? In deze workshop krijg je inzicht in het taalverwervingsproces van kinderen en jongeren. Je leert ook hoe je een talige begeleidershouding aanneemt en op een speelse manier taal bij kinderen uitbreidt. Je krijgt tips die je kan gebruiken bij je activiteiten.

10.45-11.00 uur: Pauze

11.00-12.00 uur: ‘Taalstimulerende activiteiten voor (jonge) tieners’ door Zeno Praxis

Tijdens deze workshop neemt Zeno Praxis je mee in hun ervaringen uit het werkveld. Hoe ga je om met tieners met een anderstalige achtergrond? Hoe motiveer je hen om het beste van zichzelf te geven? Welke praktijkvoorbeelden hebben in het verleden gewerkt? Via een aantal casussen krijg je een zicht op de mogelijkheden om taal aan te brengen bij een jong (tiener)publiek. Zeno Praxis gaf o.a. al workshops voor tieners in Beersel en Sint-Pieters-Leeuw.

Waar en wanneer?

Online - zaterdag 19 november 2022 - 9.30-12.00 uur
(Je kan inschrijven voor 1 workshop of je kan ze allebei volgen.)

 • Inschrijven is verplicht. 
 • Deelnemen is gratis.
 • Inschrijven kan tot en met 13 november 2022.

Je ontvangt een paar dagen voor de sessies een e-mail met link naar de online samenkomst.

In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant.
cel Vlaams karakter
Tel. 016 26 76 78
vlaamskarakter@vlaamsbrabant.be
 

Meer nieuws

 • inspiratiedag Vlaamse Rand

  Tweede inspiratiedag Vlaamse Rand

  04/05/23

  Het Agentschap Binnenlands Bestuur nodigt je uit voor de tweede inspiratiedag Vlaamse Rand op dinsdagnamiddag 20 juni in CC ’t Bolwerk in Vilvoorde.

 • vzw 'de Rand'

  Jaarbeeld 2022

  16/04/23

  We hebben het voorbije jaar niet stilgezeten. We schreven, organiseerden, informeerden, investeerden, renoveerden, fietsten, liketen ... Kortom, het hele team van vzw 'de Rand' heeft er een productief jaar van gemaakt. Aan de hand van een 40-tal cijfers, feiten en weetjes blikken we terug op de hoogtepunten van 2022.

 • Studiedag 'Onderwijs in de Rand'

  22/03/23

  BRIO organiseert op woensdag 19 april een studiedag in GC de Moelie in Linkebeek.