Taalpromotie

Workshops taalstimulerende activiteiten

04/10/22

Ben je begeleider of vrijwilliger bij activiteiten die Nederlands stimuleren bij kinderen? Dan zijn deze workshops voor jou. De eerste workshop geeft je inzicht in het taalverwervingsproces bij kinderen. Deze info vormt de basis voor een goede talige begeleidershouding en helpt je bij het uitwerken van activiteiten. De tweede workshop zet je op weg om op een succesvolle manier taalstimulerende activiteiten te organiseren voor jonge tieners.

Programma

9.30 uur: Welkomstwoordje

9.35-10.45 uur: ‘Hoe verwerven kinderen taal en wat is een talige begeleidershouding?’ door vzw ‘de Rand’

Kinderen die thuis geen Nederlands spreken, leren Nederlands op school en in de vrije tijd. Maar op welke manier verwerven kinderen taal? Hoe verloopt dat proces? In deze workshop krijg je inzicht in het taalverwervingsproces van kinderen en jongeren. Je leert ook hoe je een talige begeleidershouding aanneemt en op een speelse manier taal bij kinderen uitbreidt. Je krijgt tips die je kan gebruiken bij je activiteiten.

10.45-11.00 uur: Pauze

11.00-12.00 uur: ‘Taalstimulerende activiteiten voor (jonge) tieners’ door Zeno Praxis

Tijdens deze workshop neemt Zeno Praxis je mee in hun ervaringen uit het werkveld. Hoe ga je om met tieners met een anderstalige achtergrond? Hoe motiveer je hen om het beste van zichzelf te geven? Welke praktijkvoorbeelden hebben in het verleden gewerkt? Via een aantal casussen krijg je een zicht op de mogelijkheden om taal aan te brengen bij een jong (tiener)publiek. Zeno Praxis gaf o.a. al workshops voor tieners in Beersel en Sint-Pieters-Leeuw.

Waar en wanneer?

Online - zaterdag 19 november 2022 - 9.30-12.00 uur
(Je kan inschrijven voor 1 workshop of je kan ze allebei volgen.)

 • Inschrijven is verplicht. 
 • Deelnemen is gratis.
 • Inschrijven kan tot en met 13 november 2022.

Je ontvangt een paar dagen voor de sessies een e-mail met link naar de online samenkomst.

In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant.
cel Vlaams karakter
Tel. 016 26 76 78
vlaamskarakter@vlaamsbrabant.be
 

Meer nieuws

 • Taalpromotie
  Kalender met klok en post-its

  Infosessie taalpromotie

  29/11/22

  Kom eens kennismaken met ons. Wij organiseren infosessies waar je meer leert over hoe wij aan taalpromotie werken. Je krijgt een beter zicht op de domeinen waarin we werken en krijgt een overzicht van onze materialen en methodieken. 

 • Vacature

  Vacature (eind)redacteur gemeenschapskranten - vervangingscontract

  15/11/22

  Ben of ken jij de deeltijdse (eind)redacteur gemeenschapskranten die we zoeken voor de periode januari 2023-juni 2023? Lees verder!

 • Vacature

  Vacature stafmedewerker jeugd

  01/11/22

  Het team taalpromotie zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van kinderen die spelen en informeel leren in de vrije tijd. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om workshops te begeleiden, begeleiders te coachen en verenigingen of organisaties te ondersteunen in een traject. Daarom is op maat kunnen communiceren met én kennis overbrengen op een manier die aansluit bij de leefwereld van jongeren een pluspunt.