Taalpromotie

Vijfde Boestfilmpje: een sociale sportclub

06/09/23

Een vijfde filmpje in de campagne 'Boest! – samen scoren met Nederlands' geeft sportclubs tips en inspiratie voor het realiseren van bijvoorbeeld ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie.

Grivok ouders

Taal is in sommige sportclubs in de Vlaamse Rand een extra drempel voor ouders om deel te nemen aan wat zich in en rond de club afspeelt. Dit filmpje, de tips en extra’s in de toolkit inspireren sportclubs om een hechte clubcommunity te bouwen. Wij gingen langs bij Grivok Grimbergen.

Een hechte clubcommunity helpt ook bij het inzetten op sociaal-sportieve activiteiten. In een extra filmpje brengen we een huiswerkbegeleidingsproject van de Rhinos-rugbyclub in Oudenaarde in beeld. Hiermee willen we clubs inspireren om samen met lokale partners sociale projecten in de club op te zetten.


Deze filmpjes kwamen tot stand in samenwerking met:

 • Grivok Grimbergen en Volley Vlaanderen
 • Gemeente Grimbergen
 • Rhinos Rugby Oudenaarde
 • Stad Oudenaarde
 • Kris Vandergracht en Eyes-screens

Wat is Boest!?

Boest! helpt bestuurders, trainers en vrijwilligers van sportclubs om hun Nederlandstalige werking in een meertalige context te kunnen behouden. Zo bieden sportclubs kinderen en hun ouders een oefenkans Nederlands, want dat is vaak 1 van de redenen waarom ouders hun kind inschrijven in een Nederlandstalige club. Heel wat scholen geven die boodschap aan ouders die thuis een andere taal spreken met hun kind. Zo oefent een kind ook buiten de school Nederlands.

Meer nieuws

 • vzw 'de Rand'

  Terugblik op ons netwerkmoment 'Wat met de Rand?'

  20/09/23

  Vorig jaar bestond vzw ‘de Rand’ 25 jaar. In de nasleep van corona hebben we ons verjaardagsfeest even uitgesteld, maar afgelopen maandag maakten we dit goed tijdens ons allereerste netwerkmoment.

 • vzw 'de Rand'

  Wij houden het duidelijk

  05/09/23

  Wij gaan voor duidelijke taal. Want zo is iedereen mee. Daarom ondertekenen wij het charter #houhetduidelijk en inspireren we anderen dat ook te doen. Jij ook?

 • Gemeenschapscentra
  vzw 'de Rand'
  Taalpromotie
  Blokjes met emoticons

  Week van het Nederlands 2023

  30/08/23

  Van 30 september tot en met 7 oktober is het de Week van het Nederlands. Dit jaar is het thema ‘gevoel en emotie’ in het Nederlands.