Taalpromotie

Vierde Boestfilmpje

06/12/22

Met een vierde filmpje in de campagne 'Boest! – samen scoren met Nederlands' en extra's in de toolkit krijgen clubs tips en inspiratie voor een toegankelijke clubwerking. Met dit filmpje willen we clubs en lokale besturen versterken opdat ook nieuwkomers de weg vinden naar de sportclub. Sommige sportclubs in de Vlaamse Rand hebben al een ledenbestand met veel diversiteit, voor anderen is het moeilijker om een afspiegeling te zijn van de buurt of de lokale samenleving. Naast het filmpje zijn er ook tips en extra’s in de toolkit.

Boest - nieuwkomers in de club

Wat is Boest!?

Boest! helpt bestuurders, trainers en vrijwilligers van sportclubs om hun Nederlandstalige werking in een meertalige context te kunnen behouden. Zo bieden sportclubs kinderen en hun ouders een oefenkans Nederlands, want dat is vaak 1 van de redenen waarom ouders hun kind inschrijven in een Nederlandstalige club. Heel wat scholen geven die boodschap aan ouders die thuis een andere taal spreken met hun kind. Zo oefent een kind ook buiten de school Nederlands.

Oproep
Eerder verschenen filmpjes rond warm onthaal, toegankelijke trainingen in het Nederlands en communiceren met ouders. In het voorjaar 2023 verschijnt het laatste filmpje waarin we sportclubacties naast het veld belichten. Zet jouw club in op acties om leden en/of hun ouders ook naast het sportaanbod te bereiken? Heb je een mooi praktijkvoorbeeld in jouw club van bijvoorbeeld ouderactiviteiten, extra oefenkansen Nederlands, vakantiestages voor de leden of andere verbindende acties? Stuur ze in via boest@derand.be en misschien brengen we jouw club in beeld in het vijfde Boest-filmpje.

Meer nieuws

  • Taalstages in augustus

    16/07/24

    Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de taalstages in de gemeenschapscentra. Tijdens een taalstages breiden de kinderen al spelend hun kennis Nederlands uit en worden ze gestimuleerd om zo veel mogelijk Nederlands te spreken.

  • Ring en RandKrant lanceren gezamenlijke digitale nieuwsapp

    15/07/24

    De regionale tv-zender Ring en de nieuwsredactie van RandKrant en de gemeenschapskranten van vzw ‘de Rand’ lanceren samen de Ring&Rand-app, een nieuw digitaal nieuwsplatform voor de Vlaamse Rand en Halle-Vilvoorde. Deze app, ontwikkeld door Bits of Love, biedt nieuws in tekst en video, bevordert het Nederlands en bouwt bruggen naar anderstalige nieuwkomers.

  • Gordel pakt uit met opvallende nieuwigheden

    05/07/24

    Op zondag 1 september komt De Gordel met nieuwe activiteiten, met een focus op het groene en Vlaamse karakter van de Rand. Dit jaar is er voor het eerst ook een aanbod voor mensen met een verstandelijke beperking en straatsporten, inclusief een ‘slackline’ tussen de torens van het gemeentehuis in Dilbeek. Inschrijven kan nu. 'Iedereen is welkom om de Vlaamse Rand te vieren', zegt minister Ben Weyts. Voor elke deelnemer planten we een extra boom of struik. Maak de Rand groener!