vzw 'de Rand' Taalpromotie

Samenwerking vzw 'de Rand' en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk

24/01/24

Vzw ‘de Rand’ en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) werken in 2024 nauw samen om speelpleinwerkingen in de Vlaamse Rand te ondersteunen. De focus van de samenwerking ligt op oefenkansen Nederlands op het speelplein.

Speelpleinwerking is in heel wat gemeenten een populair en toegankelijk vakantieaanbod. Het is een bijzondere jeugdwerkvorm (een vakantiewerking voor en door jongeren) die uniek is in Vlaanderen. In bijna elke gemeente in de Vlaamse Rand is er een speelplein. De (talen)diversiteit op de speelpleinen is groot, zowel bij de kinderen als bij de animatoren. Dat is positief. De speelpleinwerkingen kennen weinig drempels. Spelen kent op zich geen taal. En toch liggen er heel wat oefenkansen Nederlands op het speelplein.

In 2024 leggen we de expertise van ‘de Rand’ en van VDS samen om speelpleinen nog sterker en duurzamer te ondersteunen. Beide partners werken via workshops, coaching en procesbegeleiding aan een talige begeleidershouding bij zo veel mogelijk animatoren.

Meer nieuws

  • Taalstages in augustus

    16/07/24

    Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de taalstages in de gemeenschapscentra. Tijdens een taalstages breiden de kinderen al spelend hun kennis Nederlands uit en worden ze gestimuleerd om zo veel mogelijk Nederlands te spreken.

  • Ring en RandKrant lanceren gezamenlijke digitale nieuwsapp

    15/07/24

    De regionale tv-zender Ring en de nieuwsredactie van RandKrant en de gemeenschapskranten van vzw ‘de Rand’ lanceren samen de Ring&Rand-app, een nieuw digitaal nieuwsplatform voor de Vlaamse Rand en Halle-Vilvoorde. Deze app, ontwikkeld door Bits of Love, biedt nieuws in tekst en video, bevordert het Nederlands en bouwt bruggen naar anderstalige nieuwkomers.

  • Gordel pakt uit met opvallende nieuwigheden

    05/07/24

    Op zondag 1 september komt De Gordel met nieuwe activiteiten, met een focus op het groene en Vlaamse karakter van de Rand. Dit jaar is er voor het eerst ook een aanbod voor mensen met een verstandelijke beperking en straatsporten, inclusief een ‘slackline’ tussen de torens van het gemeentehuis in Dilbeek. Inschrijven kan nu. 'Iedereen is welkom om de Vlaamse Rand te vieren', zegt minister Ben Weyts. Voor elke deelnemer planten we een extra boom of struik. Maak de Rand groener!