Taalpromotie

Ondersteuning 'heerlijk helder': samenwerking met Femma – Tijd voor Mij

02/05/24

Sinds 2021 werken ons redactieteam Heerlijk Helder en het team taalpromotie samen met Femma – Tijd voor Mij.

De redacteurs brachten meer structuur in de lesnota’s en doeboeken van de coaches van Tijd voor mij, formuleerden de teksten iets duidelijker en gaven tips voor de lay-out van de nota’s. De stafmedewerker Heerlijk Helder zorgde voor de eindredactie, een lijst van foto’s waarmee de coaches hun workshops visueel kunnen ondersteunen en ze gaf enkele workshops over duidelijke taal en hoe je van een workshop een kwaliteitsvolle oefenkans Nederlands maakt.

Cursus naaien

Ellen Desloovere van Femma over de samenwerking

‘Femma Wereldvrouwen startte in 2015 met het project ‘Tijd voor Mij’. Via dit project organiseren we workshops voor vrouwen uit socio-economisch kwetsbare situaties die om diverse redenen geen toegang hebben tot de broodnodige vrije tijd. Tijd om eens aan zichzelf te denken, tijd om te ontspannen. Zelfzorg en vrije tijd is voor veel vrouwen het laatste van hun zorgen. Met ‘Tijd voor Mij’ bieden we hier een antwoord op.’

‘Professionele coaches gaan langs bij organisaties in heel Vlaanderen om deze workshops te ondersteunen. Doorheen de jaren merkten we dat een oefenkans Nederlands niet ver weg is. Dit leidde ons er toe contact op te nemen met vzw ‘de Rand’. Al onze lesnota’s kregen een grondig nazicht op het vlak van heldere taal. Taal die duidelijk is om mee te communiceren van onze coaches naar onze deelneemsters. Al onze lesnota’s (voor coaches) en doeboeken (voor deelneemsters) kregen een make-over. Een werk waar veel tijd en aandacht naar gaat, maar ook heel veel liefde. En de liefde die in deze nota’s wordt gestopt weerspiegelt zich in de uitvoering. Voor ‘Tijd voor Mij’ een enorme duw in de rug van onze professionele en duurzame aanpak.’

Ondersteuning redactieteam Heerlijk Helder: wat houdt dat in?

Vzw ‘de Rand’ heeft een team van 5 redacteurs die ondersteuning kunnen geven voor lokale besturen en organisaties die het moeilijk vinden om hun teksten ‘heerlijk helder’ te krijgen.

Twijfel je of je tekst (brief, brochure, flyer, website, handleiding …) duidelijk genoeg is? Onze redacteurs nemen je tekst onder handen en leveren hem ‘heerlijk helder’ en correct weer af. Ze passen de stijl en het taalgebruik aan jouw doelgroep aan.

Je krijgt indien nodig ook enkele tips in verband met de lay-out van je tekst.

Contact

Werk je voor een lokaal bestuur of organisatie in de Vlaamse Rand en wil je zelf ook een beroep doen op het redactieteam van vzw ‘de Rand’?

Neem contact op via heerlijkhelder@derand.be. We bezorgen je graag de nodige uitleg en een offerte.

Meer nieuws

 • Vacature medewerker administratie en communicatie

  30/04/24

  Als medewerker administratie en communicatie verzorg je het onthaal in het gemeenschapscentrum GC de Kam. Je bent het eerste aanspreekpunt voor bezoekers. In je takenpakket zitten zowel administratieve, financiële, communicatieve als logistieke opdrachten die zorgen voor een vlotte werking van het gemeenschapscentrum.

 • Gordel jij mee op zondag 1 september?

  18/04/24

  Op zondag 1 september sluiten we de zomer, zoals de traditie het wil, af met een fijne familiedag tijdens De Gordel. Wie mee wil gordelen kan net zoals de voorbije jaren terecht in het provinciedomein in Huizingen. Daarnaast zal Dilbeek dit jaar de focusgemeente zijn.

 • Vacature schoolondersteuners secundair onderwijs (vast/vervanging)

  15/04/24

  Vzw ‘de Rand’ zet in opdracht van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant in op het Nederlands als verbindende taal én op gemeenschapsvorming in de Vlaamse Rand. Dat gebeurt via 5 pijlers, waaronder taalpromotie. Het team taalpromotie ondersteunt lokale besturen, scholen en organisaties met trajecten en acties die inzetten op uitdagingen op het vlak van de talendiversiteit en oefenkansen Nederlands. Voor die opdracht zoeken wij 2 schoolondersteuners.