vzw 'de Rand' Taalpromotie

Beleidsvoorbereidende adviesgroepen cultuur, jeugd en sport

05/06/24

Lokale en bovenlokale organisaties doorlopen een voorbereidend beleidsplanningsproces. Ze maken een omgevingsanalyse en denken na over doelstellingen, acties en indicatoren. Vzw ‘de Rand’ brengt partners samen om signalen over vrijetijdsparticipatie in de context van de Vlaamse Rand te verzamelen en te kijken welke acties er nodig zijn.

beleidsvoorbereidende adviesgroep sport

Er zit heel wat kennis en expertise bij lokale besturen, terreinwerkers, vrijwilligers, middenveldorganisaties, koepelorganisaties en overheidsactoren die werken aan vrijetijds-, integratie- en Randbeleid. Die kennis en expertise leggen we samen om noden, kansen en toekomstige uitdagingen van vrijetijdsparticipatie in de snel evoluerende regio Vlaamse Rand te formuleren.

We doen dat via denktafels over

  • het vrijetijdsaanbod
  • de begeleiders en vrijwilligers
  • de promotie en de toeleiding
  • de ondersteuning van lokale besturen, verenigingen en andere aanbodverstrekkers

Met de verschillende actoren denken we ook na over mogelijke oplossingen, kijken we wie welke rol heeft en hoe we kunnen samenwerken én complementair werken aan de uitdagingen in de regio.

Hiertoe vormt vzw ‘de Rand’ per domein (jeugd, sport en cultuur) een groep die ze 2 keer samenbrengt tussen maart en oktober 2024. De output van de bijeenkomsten is relevant voor het beleidsplanningsproces van elke aanwezige organisatie. Het doel is om samen met alle actoren de vrijetijdsparticipatie, verenigingenondersteuning en oefenkansen Nederlands in het reguliere vrijetijdsaanbod in de Vlaamse Rand te versterken. Vzw ‘de Rand’ bundelt de output in een nota die ze in het najaar op haar website publiceert.

beleidsvoorbereidende adviesgroep sport
beleidsvoorbereidende adviesgroep jeugd
beleidsvoorbereidende adviesgroep cultuur

Meer nieuws

  • Taalstages in augustus

    16/07/24

    Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de taalstages in de gemeenschapscentra. Tijdens een taalstages breiden de kinderen al spelend hun kennis Nederlands uit en worden ze gestimuleerd om zo veel mogelijk Nederlands te spreken.

  • Ring en RandKrant lanceren gezamenlijke digitale nieuwsapp

    15/07/24

    De regionale tv-zender Ring en de nieuwsredactie van RandKrant en de gemeenschapskranten van vzw ‘de Rand’ lanceren samen de Ring&Rand-app, een nieuw digitaal nieuwsplatform voor de Vlaamse Rand en Halle-Vilvoorde. Deze app, ontwikkeld door Bits of Love, biedt nieuws in tekst en video, bevordert het Nederlands en bouwt bruggen naar anderstalige nieuwkomers.

  • Gordel pakt uit met opvallende nieuwigheden

    05/07/24

    Op zondag 1 september komt De Gordel met nieuwe activiteiten, met een focus op het groene en Vlaamse karakter van de Rand. Dit jaar is er voor het eerst ook een aanbod voor mensen met een verstandelijke beperking en straatsporten, inclusief een ‘slackline’ tussen de torens van het gemeentehuis in Dilbeek. Inschrijven kan nu. 'Iedereen is welkom om de Vlaamse Rand te vieren', zegt minister Ben Weyts. Voor elke deelnemer planten we een extra boom of struik. Maak de Rand groener!