Nederlands leren en oefenen met de 'SportNed'-app
Het vinden van Nederlandstalige sportbegeleiders is niet evident. Om zo veel mogelijk sporters te bedienen, werken sportclubs daarom soms samen met trainers met weinig kennis van het Nederlands. Dat leidt vaak tot een interne en externe druk met betrekking tot taal. Vanuit die nood ontstond SportNed. Dat is een hulpmiddel waarmee sportbegeleiders en andere doelgroepen functioneel Nederlands kunnen leren en oefenen.
Voor sportbegeleiders
Dankzij SportNed kunnen sportbegeleiders met weinig of geen kennis Nederlands zich op een zelfstandige en flexibele manier (bij)scholen waardoor ze met een basiskennis Nederlands functioneel in de club aan de slag kunnen gaan.
SportNed bestaat uit een algemeen sporttakonafhankelijk gedeelte waarin een leer- en oefenaanbod zit van een 80-tal oefeningen.
Bijkomend is er ook voetbalspecifieke content (een 20-tal oefeningen) die tot stand kwam in samenwerking met Voetbal Vlaanderen. SportNed wil op termijn met andere sportfederaties het leer- en oefenaanbod uitbreiden.
Voor sporters en sportouders
Naast sportbegeleiders zijn ook sportouders een doelgroep. Clubs kunnen ook ouders ondersteunen om Nederlands te leren en te oefenen met de app. Brugfiguren die gezinnen naar een sportclub toeleiden geven aan dat de app interessant is voor ouders die hun kind in een Nederlandstalige club inschrijven.
Een derde potentiële doelgroep zijn sporters zelf. Het spreekt voor zich dat ook zij stappen kunnen zetten in hun leer- en oefenproces Nederlands met een gratis pakket van woordenschat en interactieve oefeningen rond de 4 taalvaardigheden (lezen, schrijven, luisteren en spreken).
Waarom SportNed?
Sinds 2019 ondersteunt vzw ‘de Rand’ trainers, bestuurders en vrijwilligers van sportclubs in de Vlaamse Rand in het omgaan met de snel stijgende talendiversiteit. Het doel is om hun Nederlandstalige werking in een meertalige omgeving te kunnen behouden en tegelijk gebruikskansen Nederlands te bieden aan kinderen en hun ouders. Alsmaar meer clubs zien ook een stijgende talendiversiteit bij de sportbegeleiders. Omdat de specifieke terminologie gekoppeld aan de sportcontext niet aan bod komt in een NT2-traject (Nederlands als tweede taal) en er binnen de opleidingen voor trainers en andere sportbegeleiders in Vlaanderen weinig mogelijkheden zijn voor deze doelgroep, keken we naar een toepassing op maat.
Vzw ‘de Rand’ werkte al samen met enkele CVO’s (centra voor volwassenenonderwijs) om experimenteel een NT2-traject op maat van trainers te ontwikkelen en te begeleiden. Trainers leerden en oefenden 8 weken een basis Nederlands in om instructies in het Nederlands te kunnen geven en basiscommunicatie met de spelers en hun ouders te voeren. Trainers die aan het traject deelnamen reageerden enthousiast maar gaven aan dat zo’n aanbod op een vast moment op locatie veel vraagt bovenop hun clubengagement. Daarom ging vzw ‘de Rand’ op zoek naar een aanvullend aanbod waarbij trainers op een zelfgekozen moment en van bijvoorbeeld thuis uit bijkomende stappen in het Nederlands kunnen zetten.
De lesbundel uit de experimentele NT2-trajecten werd i.s.m. de ploeg van Nedbox (CTO) herwerkt en uitgebreid met extra content en oefeningen rond de 4 taalvaardigheden (lezen, schrijven, luisteren en spreken). Die uitgewerkte content is vervolgens in een bestaande app van Linguineo Pro geïntegreerd.
In de app vind je sporttakoverschrijdende content en ook woorden en oefeningen gekoppeld aan voetbal. Omdat we veel vragen uit voetbalclubs krijgen, hebben we al enkele samenwerkingen met Voetbal Vlaanderen. Ook nu is dat de eerste uitgewerkte sporttak in de app. Het is de bedoeling om samen met de sportfederaties de komende maanden ook andere sporttakken te integreren in de app.