Materiaalontwikkeling met voetbalfederaties

Voetbal is internationaal een populaire sport. Voetballen kan je zowat overal: op de straat, op een pleintje in de wijk … Wie wil, kan ook voetballen in georganiseerd verband, bijvoorbeeld tijdens een voetbalstage in de vakantie of door zich in te inschrijven in een voetbalclub. Veel kinderen zetten die stap, ook in de Vlaamse Rand. Dat betekent dat de mix aan talen en culturen die we vaststellen in de regio zich ook weerspiegelt in voetbalclubs en zichtbaar is tijdens stages.

voetballers

Methodieken en materialen

Heel wat ouders schrijven hun kind op advies van de school in een Nederlandstalige club in. Zo sport het kind en kan het tegelijk Nederlands oefenen buiten de school.

Een voetbalclub biedt dan ook heel wat spontane taaloefenkansen.

Om kinderen die Nederlands aan het leren zijn en van voetbal houden te ondersteunen, ontwikkelen we samen met Voetbal Vlaanderen en de Belgische Voetbalbond methodieken en materialen.

Axel Witsel toont voetbalwoordenboekje

Voetbalwoordenboekje Aftrap NL

Dit voetbalboekje vloeit voort uit een samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (RBFA) en de Taalunie. In het boekje staan woorden, beelden en spelletjes. Daarmee leren en oefenen jeugdspelers Nederlands. Het helpt hen om zich te integreren in een Nederlandstalige voetbalclub.

Speldoos voetbal en gadgetdoosjes

Deze speldoos is voornamelijk ontwikkeld voor kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen. Met beeld- en woordkaartjes leren en oefenen ze op een speelse manier woorden die ze nodig hebben in de voetbalclub of tijdens een stage. Dat kan via het klassieke memory, pictionary en andere spelvormen. Ook voor jonge Nederlandstalige kinderen die van voetbal houden, is de speldoos interessant. Elk kind is immers in taalontwikkeling. We maakten de speldoos samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Zij zetten ze vooral in voor projecten met nieuwkomers in Vlaanderen.

Trainer met kinderen

Trainersbundel

Trainers die geen of weinig Nederlands kennen, kunnen zelfstandig aan de slag met het Nederlands in de voetbalcontext. Ze kunnen gebruikmaken van de bundel Training geven in het Nederlands.

De bundel is ontwikkeld in samenwerking met Voetbal Vlaanderen en in overleg met een NT2-docent van Crescendo CVO.