Het organisatienetwerk participatietraject Halle-Vilvoorde
Een sterk sociaal netwerk en de mogelijkheid tot lokale participatie zijn van groot belang voor het integratieproces van inburgeraars.
Een sociaal netwerk opbouwen in een onbekende omgeving met een andere omgangstaal en andere maatschappelijke afspraken en conventies is niet altijd even eenvoudig voor nieuwkomers. Daarom heeft de Vlaamse overheid een extra actie toegevoegd aan het bestaande inburgeringstraject voor inburgeraars. Het moet hen ondersteunen in de opbouw van een sociaal netwerk en hen meer kansen bieden om volwaardig te participeren aan de samenleving.
Het inburgeringsbeleid in Vlaanderen bestaat uit drie onderdelen:
-
Lessen Nederlands
-
Maatschappelijke oriëntatie
-
Trajectbegeleiding (naar werk, naar verdere studies ...)
In 2023 is daar een vierde pijler bijgekomen: het 'participatie- en netwerktraject'. Deze nieuwe pijler houdt in dat de inburgeraar een traject van 40 uur volgt om zijn sociaal netwerk te versterken.
De rol van de lokale besturen
De inburgeraar is in eerste instantie zelf verantwoordelijk om een geschikt participatie- en netwerkinitiatief te vinden. Lukt dat niet? Dan kan de inburgeraar daarbij ondersteuning krijgen van een trajectbegeleider bij het Agentschap Integratie en Inburgering (AgII) of partners in het organisatienetwerk. De lokale besturen zijn een prioritaire partner voor het participatie- en netwerktraject. Zij hebben de decretale opdracht het aanbod in hun gemeente voor de inburgeraars te ontsluiten. Zij zijn immers vaak de partner met het meeste zicht op het aanbod in hun gemeente. Bovendien sluit dat aan bij de decretale regierol die lokale besturen hebben in het integratiebeleid.
Wat doet het organisatienetwerk?
Onder het participatie- en netwerktraject vallen onder andere buddyprojecten, een kennismakingsstage bij een bedrijf, vereniging, organisatie of lokaal bestuur, vrijwilligerswerk in de bib, cultuurcentra, sportclub, lokaal dienstencentrum, woonzorgcentrum ... of alternatieve trajecten met een aantoonbare meerwaarde. Via het organisatienetwerk kunnen lokale besturen daarin ondersteund worden, intergemeentelijk samenwerken en het aanbod op elkaar afstemmen.
Het organisatienetwerk Halle-Vilvoorde
Het is de ambitie van het organisatienetwerk Halle-Vilvoorde om elke inburgeraar, en bij uitbreiding ook zo veel mogelijk andere anderstalige nieuwkomers in de regio, een participatie- en oefenkans te bieden in functie van bijkomende taalverwerving en het uitbouwen van een eigen netwerk. Het uitgangspunt is dat elke nieuwkomer een traject kan volgen dat aansluit bij diens noden en interesses.
In Halle-Vilvoorde wordt het organisatienetwerk getrokken door de intercommunale Haviland en vzw’ de Rand’, vertrekkend van het bestaande netwerk van de werkgroep ‘Taal en Integratie’ van het Toekomstforum. In dat netwerk zitten 33 lokale besturen en een heel aantal partners uit het middenveld. Via verschillende oproepen van Europa WSE (Werk en Sociale Economie) wordt dit integratie- en participatienetwerk tot 2028 financieel ondersteund door Vlaanderen en Europa.