vzw 'de Rand'

Terugblik op ons netwerkmoment 'Wat met de Rand?'

04/10/23

Vorig jaar bestond vzw ‘de Rand’ 25 jaar. In de nasleep van corona hebben we ons verjaardagsfeest even uitgesteld, maar afgelopen maandag maakten we dit goed tijdens ons allereerste netwerkmoment.

In die kwarteeuw is de Vlaamse Rand grondig veranderd. Daar proberen we voortdurend op in te spelen. We blikken graag en met trots terug, maar kijken vooral uit naar de toekomst.

Tijdens het netwerkmoment hebben we:

 • Geluisterd naar bijdragen van sprekers Hubert Lyben (Voorzitter vzw 'de Rand'), Jo Van Vaerenbergh (Directeur vzw 'de Rand'), Jan Spooren (Provinciegouverneur Vlaams-Brabant), Ben Weyts (Minister voor de Vlaamse Rand) en onze gastheer en moderator Raf Njotea.

 • Praktijkvoorbeelden en inzichten vanaf het terrein gedeeld. Wouter Decraen (KV Zuun), Elly Mansouri (BRIO), Rik Otten (stuurgroep GC de Moelie), Sarah Van Laere (Lokaal bestuur Machelen), Ayham Salloum (PIN - Partners in Integratie), Younes El Yousfi (Groep INTRO vzw), Kris Vander Gracht (RINGtv) en Timi Goberecht (GO! scholengroep SCOOP).

 • Een informele netwerksessie gehouden waar we met elkaar in gesprek gingen.

Meer nieuws

 • Vacature

  Vacature schoolondersteuners secundair onderwijs (vast/vervanging)

  15/04/24

  Vzw ‘de Rand’ zet in opdracht van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant in op het Nederlands als verbindende taal én op gemeenschapsvorming in de Vlaamse Rand. Dat gebeurt via 5 pijlers, waaronder taalpromotie. Het team taalpromotie ondersteunt lokale besturen, scholen en organisaties met trajecten en acties die inzetten op uitdagingen op het vlak van de talendiversiteit en oefenkansen Nederlands. Voor die opdracht zoeken wij 2 schoolondersteuners.

 • vzw 'de Rand'
  Taalpromotie

  Bevraging buitenschoolse kinderopvang

  08/03/24

  Vanaf 2026 treedt er een nieuw decreet buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) in werking. Daarin is er aandacht voor taalstimulering Nederlands bij de kinderen en de kennis Nederlands van de kinderbegeleiders.

 • Gemeenschapscentra
  vzw 'de Rand'
  Taalpromotie
  Zangers voorstelling 'Dag vreemde man'

  Dag vreemde man - liedjes en levensverhalen

  05/02/24

  Op 9 februari 2024 gaat 'Dag vreemde man' in première in Het Bolwerk in Vilvoorde. Je kan de voorstelling later dit voorjaar ook in andere cultuur- en gemeenschapscentra in de Vlaamse Rand zien.