submenu

Taalpromotie - Week van de anderstalige klant

De Week van de anderstalige klant is ontstaan uit de vroegere actie Oefen hier je Nederlands. Het is een laagdrempelig project met een uiterst positieve aanpak. Anderstaligen krijgen de kans om hun Nederlands te oefenen in de winkel om de hoek. De Nederlandstalige winkeluitbaters kunnen tonen dat anderstaligen gerust in het Nederlands iets kunnen bestellen bij hen, ook al maken ze soms fouten. Voor anderstalige nieuwkomers in een gemeente is het bovendien vaak een eerste kennismaking met de buurtwinkels.

Handelaars doen tijdens de Week van de anderstalige klant extra moeite om volwassen cursisten Nederlands te laten oefenen. De bedoeling van het project is om de cursisten in kleine groepjes een oefenparcours te laten afleggen. Ze voeren bij verschillende handelszaken een opdracht uit, zoals een interview met de uitbater, het zoeken van ingrediënten voor een fruitsalade, enz.

Het project hoeft niet beperkt te blijven tot anderstaligen die een cursus volgen. Via goed gekozen partners en promotiekanalen is het mogelijk om andere anderstalige inwoners van de gemeente te betrekken.

De deelnemende handelaars engageren zich om niet te snel naar een andere taal over te schakelen als een klant nog niet heel goed Nederlands spreekt. Vzw 'de Rand' helpt hen met tien tips om de communicatie in het Nederlands gemakkelijker te maken: zaken aanwijzen, langzamer en duidelijk spreken, synoniemen gebruiken ...

De Week van de anderstalige klant is een concept van vzw ‘de Rand’. Het kwam tot stand in samenwerking met UNIZO, het CVO Sint-Donatus (nu CVO Kisp) in Merchtem en het CVO Strombeek-Grimbergen (nu CVO Semper).

INFO

Gemeenten of organisaties die zelf een Week van de anderstalige klant willen organiseren, vinden informatie in het draaiboek van vzw ‘de Rand’. Gemeenten of organisaties in de Rand die na het lezen van het draaiboek nog vragen hebben, kunnen terecht op karen.stals@derand.be

Lees ook: www.nederlandsoefenen.be (onderaan - 'Ik organiseer een oefenkans').

Bestel stickers of affiches of pictogrammenboekjes via karen.stals@derand.be

download  DOWNLOAD DRAAIBOEK   download  PROJECTFICHE 
 

Reportage RingTV over Week van de anderstalige klant