submenu

Taalpromotie - wat?

icon

Werk je met anderstaligen die Nederlands willen leren of oefenen? Of zoek je naar manieren om je activiteiten toegankelijker te maken voor anderstaligen? Ben je leerkracht, speelpleinmonitor, trainer in een sportclub, voorzitter van een culturele vereniging…? Heb je een eigen zaak?

Oefenkansen buiten de les helpen volwassenen en kinderen om Nederlands te leren. Als Nederlandstalige kan je daaraan meewerken. Vzw ‘de Rand’ ontwikkelt projecten, materiaal en methodieken die dit ondersteunen. Je vindt ook heel wat methodieken die activiteiten taalstimulerend kunnen maken, ook voor kinderen.

Werk je voor een gemeentedienst in de Rand, bijvoorbeeld integratie, sport, jeugd of burgerzaken? Neem dan zeker eens contact met ons op. We kunnen onze werking komen toelichten en ondersteuning op maat bieden.

Wil je graag een map met infofiches over al onze taalpromotieprojecten en -materialen? Bestel er één via info@derand.be.

Boest!

Boest! brengt de talendiversiteit in beeld, ondersteunt clubs om er op een goede manier mee om te gaan en biedt tips om het Nederlands een duidelijke plaats te geven.

speldoos voetbal

Met deze speldoos verwerven kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier essentiële woordenschat die ze nodig hebben in de club of tijdens een stage.

Pictorand

Op www.pictorand.be kunnen anderstaligen, leerkrachten Nederlands als vreemde taal en dienstverleners terecht om tekst te vertalen in pictogrammen en vice versa.

speldoos vrije tijd

Kinderen leren niet alleen op school Nederlands. Ze kunnen ook Nederlands leren en oefenen in de vrije tijd.

conversatiegroepen

Vzw ‘de Rand’ organiseert drie conversatiegroepen. De conversatiegroepen zijn wekelijkse ‘praatavonden’ voor mensen die al goed Nederlands spreken, maar graag nog wat meer oefenen.

Lessen Nederlands

In de gemeenschapscentra van ‘de Rand’ zijn er lessen Nederlands.

Babycafé

Ben je een jonge mama of papa en wil je andere mensen met jonge kinderen ontmoeten? Bezoek dan ons Babycafé. Je kind ontdekt het speelgoed; jij kan gezellig bijpraten.

Meezingsessie

Theatergroep van A tot Z gooide vorig jaar hoge ogen met ‘Gelukkig zijn, zangsessies’. Tijdens de Week van het Nederlands organiseren wij opnieuw een meezingsessie met Nederlandstalige liedjes.

Bijt in je vrije tijd

Bijt in je vrije tijd wil volwassen cursisten Nederlands kennis laten maken met plaatselijke Nederlandstalige organisaties.

Café Combinne

Café Combinne is een praatcafé voor anderstaligen en Nederlandstaligen. Het is een ideale activiteit voor wie in een gemoedelijke omgeving Nederlands wil oefenen.

Jeugdwerkcafé

Vzw ‘de Rand’ en de provincie Vlaams-Brabant willen jeugdbewegingen en speelpleinwerkingen ondersteunen in het omgaan met meertaligheid in hun werking. Tijdens het jeugdwerkcafé wissel je met andere

Liedjes voor wie Nederlands leert

De Klerenkleptomaan, Spreek het uit, de Reisrus en de Bonski’s kennen hun wereld zijn wervelende cd’s met Nederlandstalige liedjes verstaanbaar voor iedereen die Nederlands leert.

Taalatelier

Een reeks van 8 ateliers voor kinderen van 4 tot 7 jaar voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Kinderen met een basiskennis Nederlands oefenen in hun vrije tijd spelenderwijs Nederlands.

Theater voor wie Nederlands leert

Ken je veel of weinig Nederlands? Ben je jong of oud? Dat is niet belangrijk, want de theaterstukken op maat van anderstaligen zijn er voor iedereen die Nederlands leert!

Theater- en muziekproducties voor kinderen

De kinderen van de Franstalige scholen in de faciliteitengemeenten kunnen klassikaal jaarlijks één Nederlandstalige schoolvoorstelling komen bekijken in de gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’.

Nederlands oefenen in de vrije tijd

Een nieuwe taal leer je het best als je ze veel spreekt. Ken je mensen die Nederlands leren of geleerd hebben? Help hen dan door tips te geven waar ze in hun vrije tijd Nederlands kunnen oefenen.

spel de Marktkramers

De Marktkramers wil de spreekdurf van tieners en volwassenen die Nederlands leren vergroten. Het is een groepsspel in twee delen.

spel Van hier naar daar

Van hier naar daar is een spel voor Nederlands- en anderstaligen. Het brengt mensen van een verschillende (taal)achtergrond samen en stimuleert wederzijds respect.

Taalstage

Tijdens de schoolvakanties organiseren vzw ‘de Rand’ en Jeugddienst Panta Rhei de speelse, creatieve en leerrijke taalstages voor kinderen van wie het Nederlands niet de moedertaal is.

Week van de anderstalige klant

Anderstaligen krijgen de kans om hun Nederlands te oefenen in de winkel om de hoek. De Nederlandstalige winkeluitbaters kunnen tonen dat anderstaligen gerust in het Nederlands iets kunnen bestellen.

Voetbalwoordenboekje

Om de anderstalige jeugd te ondersteunen bij de trainingen in het Nederlands heeft vzw ‘de Rand’ een voetbalwoordenboek samengesteld.

Taaliconen

Elk jaar volgen heel wat mensen in de Vlaamse Rand een cursus Nederlands. Vaak gaan ze op zoek naar activiteiten, cursussen en workshops in het Nederlands om zo de taal te oefenen.

Tips duidelijke taal

Wie anderstaligen wil helpen als ze hun Nederlands willen oefenen, vindt hier enkele tips rond duidelijke taal die de communicatie met anderstalige buren, collega’s, klanten … kunnen verbeteren.

Sportwoordenboekje

Sporten is gezond, dat weet iedereen. Daarom gaan heel wat ouders op zoek naar een sportieve vrijetijdsbesteding voor de kinderen. Het sportwoordenboekje helpt anderstalige ouders.

DVD Alaboemsasa

Ben je op zoek naar tips over hoe je kan werken aan taalstimulering en hoe je positief kan omgaan met meertaligheid? De dvd Alaboemsasa?! is een goede leidraad.

GIZI-boekjes

Met twee kijk- en voorleesboekjes over wat kleuters zoal beleven in de sportclub kunnen begeleiders van kleuterturnen en -zwemmen kinderen motiveren om te praten en te bewegen.

Patati

Patati is een initiatief van het Huis van het Nederlands Brussel. Het zet anderstaligen en Nederlandstaligen samen aan het babbelen.

Pictogrammendatabank

De databank op www.pictogrammendatabank.be helpt je met afbeeldingen over allerlei thema’s. De afbeeldingen of pictogrammen komen uit de 4 pictogrammenboekjes van vzw ‘de Rand’.

Pictogrammenboekjes

Vzw ‘de Rand’ geeft vier pictogrammenboekjes uit. In de boekjes staan een aantal afbeeldingen met daaronder het juiste Nederlandse woord.

Vertaalwoordenboekje voor gemeenteloketten

Vzw ‘de Rand’ geeft een vertaalwoordenboekje voor anderstalige nieuwkomers uit, onder de naam Jouw vragen ondertiteld. Een anderstalige die in de Rand komt wonen, kent vaak nog geen Nederlands.

Taalblad e-zine

Op www.taalblad.be staan nieuwsberichten in zeer leesbaar Nederlands. De lezers zijn voornamelijk mensen die Nederlands leren of geleerd hebben en willen oefenen.

website - Oefen hier je Nederlands

Met 'oefen hier je Nederlands' geeft vzw 'de Rand' mensen die het Nederlands niet als moedertaal hebben de kans om Nederlands te spreken in het dagelijkse leven bij handelaars, apothekers etc.

Taalspeler methodieken

Heel wat speelpleinen in de Vlaamse Rand krijgen niet-Nederlandstalige kinderen over de vloer. Het project Taalspeler leert speelpleinen om op een positieve manier om te gaan met die meertaligheid.