submenu

Taalpromotie - wat?

icon

Werk je met anderstaligen die Nederlands willen leren of oefenen? Of zoek je naar manieren om je activiteiten toegankelijker te maken voor anderstaligen? Ben je leerkracht, speelpleinmonitor, trainer in een sportclub, voorzitter van een culturele vereniging…? Heb je een eigen zaak?

Oefenkansen buiten de les helpen volwassenen en kinderen om Nederlands te leren. Als Nederlandstalige kan je daaraan meewerken. Vzw ‘de Rand’ ontwikkelt projecten, materiaal en methodieken die dit ondersteunen. Je vindt ook heel wat methodieken die activiteiten taalstimulerend kunnen maken, ook voor kinderen.

Werk je voor een gemeentedienst in de Rand, bijvoorbeeld integratie, sport, jeugd of burgerzaken? Neem dan zeker eens contact met ons op. We kunnen onze werking komen toelichten en ondersteuning op maat bieden.

Wil je graag een map met infofiches over al onze taalpromotieprojecten en -materialen? Bestel er één via info@derand.be of download de fiches.

Op bezoek in de bibliotheek

Tijdens een zoektocht maken cursisten Nederlands kennis met de bibliotheek. In groepjes leggen ze een parcours af en voeren ze eenvoudige opdrachten uit, aangepast aan hun taalniveau.

Taaliconen

Elk jaar volgen heel wat mensen in de Vlaamse Rand een cursus Nederlands. Vaak gaan ze op zoek naar activiteiten, cursussen en workshops in het Nederlands om zo de taal te oefenen.

Workshops 'duidelijke taal' en redactiewerk

Geschreven en gesproken Nederlands dat duidelijk, correct en aantrekkelijk is: dat is voor iedereen belangrijk. Vzw ‘de Rand’ biedt heel wat ondersteuning op dat vlak.

Op bezoek in het cultuurcentrum

Tijdens de zoektocht maken cursisten Nederlands kennis met het cultuur- of gemeenschapscentrum. In groep leggen ze een parcours af en voeren ze eenvoudige opdrachten uit, aangepast aan hun taalniveau.

Tips duidelijk geschreven taal

Wie anderstaligen wil helpen als ze hun Nederlands willen oefenen, vindt hier enkele tips die de schriftelijke communicatie met anderstalige buren, collega’s, klanten … kunnen verbeteren.

Jeugdwerkcafé

In een jeugdwerkcafé ontmoeten begeleiders uit verschillende jeugdwerkvormen elkaar en wisselen ze tips uit over jeugdwerkingen heen. 

Boest!

Boest! brengt de talendiversiteit in beeld, ondersteunt clubs om er op een goede manier mee om te gaan en biedt tips om het Nederlands een duidelijke plaats te geven.

Voetbalwoordenboekje

Vzw ‘de Rand’, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de Taalunie ondersteunen spelers bij de trainingen in het Nederlands en het benutten van oefenkansen.

speldoos voetbal

Met deze speldoos verwerven kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier essentiële woordenschat die ze nodig hebben in de club of tijdens een stage.

speldoos vrije tijd

Kinderen leren niet alleen op school Nederlands. Ze kunnen ook Nederlands leren en oefenen in de vrije tijd.

Kookboek in eenvoudig Nederlands

Naar aanleiding van 5 jaar Cuisine Mundial verscheen een kookboek in eenvoudig Nederlands, met recepten uit 20 verschillende landen.

Tips voor Nederlandstaligen

Ben jij een 'ancien' in de regio, en spreek je zelf Nederlands? Je kan heel wat kleine dingen doen om nieuwkomers in je gemeente en mensen die Nederlands leren te helpen. We geven je enkele tips.

Pictogrammenboekjes

Vzw ‘de Rand’ geeft vier pictogrammenboekjes uit. In de boekjes staan een aantal afbeeldingen met daaronder het juiste Nederlandse woord.

Pictorand

Op www.pictorand.be kunnen anderstaligen, leerkrachten Nederlands als vreemde taal en dienstverleners terecht om tekst te vertalen in pictogrammen en vice versa.

Muzikale wandeling

Onder begeleiding van Lennaert Maes en Andrei Bonski kan je cursisten Nederlands meenemen op een muzikale wandeling van een drietal kilometer, volledig coronaproof. 

conversatiegroepen

Vzw ‘de Rand’ organiseert drie conversatiegroepen. De conversatiegroepen zijn wekelijkse ‘praatavonden’ voor mensen die al goed Nederlands spreken, maar graag nog wat meer oefenen.

Lessen Nederlands

In de gemeenschapscentra van ‘de Rand’ zijn er lessen Nederlands.

Nederlands oefenen in de vrije tijd

Een nieuwe taal leer je het best als je ze veel spreekt. Ken je mensen die Nederlands leren of geleerd hebben? Help hen dan door tips te geven waar ze in hun vrije tijd Nederlands kunnen oefenen.

Babycafé

Ben je een jonge mama of papa en wil je andere mensen met jonge kinderen ontmoeten? Bezoek dan ons Babycafé. Je kind ontdekt het speelgoed; jij kan gezellig bijpraten.

Prentenboek Kiki en Olaf

‘Kiki en Olaf’ is gebaseerd op twee theaterproducties die actrice Sara Pieters voor kinderen maakte. Dankzij eenvoudige taal en extra voorleestips kunnen kinderen en ouders die Nederlands leren ook sa

Café Combinne

Café Combinne is een praatcafé voor anderstaligen en Nederlandstaligen. Het is een ideale activiteit voor wie in een gemoedelijke omgeving Nederlands wil oefenen.

Theater- en muziekproducties voor kinderen

De leerlingen van de Franstalige basisscholen in de faciliteitengemeenten wonen jaarlijks klassikaal een Nederlandstalige schoolvoorstelling op maat bij in de gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’.

DVD sportclubs

Op en rond het sportterrein worden vaak veel talen gesproken. Wat doe je als trainer als iemand je uitleg niet begrijpt of als een speler uitleg vraagt in een andere taal dan het Nederlands?

DVD Alaboemsasa

Ben je op zoek naar tips over hoe je kan werken aan taalstimulering en hoe je positief kan omgaan met meertaligheid? De dvd Alaboemsasa?! is een goede leidraad.

Liedjes voor wie Nederlands leert

De Klerenkleptomaan, Spreek het uit, de Reisrus en de Bonski’s kennen hun wereld zijn wervelende cd’s met Nederlandstalige liedjes verstaanbaar voor iedereen die Nederlands leert.

Taalstage

Tijdens de schoolvakanties organiseren vzw ‘de Rand’, Jeugddienst Panta Rhei en vzw De Horizon speelse, creatieve en leerrijke taalstages voor kinderen van wie het Nederlands niet de moedertaal is.

Taalatelier

Een reeks van 8 ateliers voor kinderen van 4 tot 7 jaar voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Kinderen met een basiskennis Nederlands oefenen in hun vrije tijd spelenderwijs Nederlands.

Theater voor wie Nederlands leert

Ken je veel of weinig Nederlands? Ben je jong of oud? Dat is niet belangrijk, want de theaterstukken op maat van anderstaligen zijn er voor iedereen die Nederlands leert!

Meezingsessie

Theatergroep van A tot Z gooide vorig jaar hoge ogen met ‘Gelukkig zijn, zangsessies’. Tijdens de Week van het Nederlands organiseren wij opnieuw een meezingsessie met Nederlandstalige liedjes.

spel de Marktkramers

De Marktkramers wil de spreekdurf van tieners en volwassenen die Nederlands leren vergroten. Het is een groepsspel in twee delen.

spel Van hier naar daar

Van hier naar daar is een spel voor Nederlands- en anderstaligen. Het brengt mensen van een verschillende (taal)achtergrond samen en stimuleert wederzijds respect.

Vertaalwoordenboekje voor gemeenteloketten

Vzw ‘de Rand’ geeft een vertaalwoordenboekje voor anderstalige nieuwkomers uit, onder de naam Jouw vragen ondertiteld. Een anderstalige die in de Rand komt wonen, kent vaak nog geen Nederlands.

Pictogrammendatabank

De databank op www.pictogrammendatabank.be helpt je met afbeeldingen over allerlei thema’s. De afbeeldingen of pictogrammen komen uit de 4 pictogrammenboekjes van vzw ‘de Rand’.

Sportwoordenboekje

Sporten is gezond, dat weet iedereen. Daarom gaan heel wat ouders op zoek naar een sportieve vrijetijdsbesteding voor de kinderen. Het sportwoordenboekje helpt anderstalige ouders.

Tips duidelijk gesproken taal

Wie anderstaligen wil helpen als ze hun Nederlands willen oefenen, vindt hier enkele tips rond duidelijke taal die de communicatie met anderstalige buren, collega’s, klanten … kunnen verbeteren.

Patati

Patati is een initiatief van het Huis van het Nederlands Brussel. Het zet anderstaligen en Nederlandstaligen samen aan het babbelen.

Week van de anderstalige klant

Tijdens de Week van de anderstalige klant leggen cursisten Nederlands een 'oefenparcours' af langs verschillende handelszaken.

Bijt in je vrije tijd

Bijt in je vrije tijd wil volwassen cursisten Nederlands kennis laten maken met plaatselijke Nederlandstalige organisaties.

GIZI-boekjes

Met twee kijk- en voorleesboekjes over wat kleuters zoal beleven in de sportclub kunnen begeleiders van kleuterturnen en -zwemmen kinderen motiveren om te praten en te bewegen.