submenu

Taalpromotie - Voetbalwoordenboekje

AFTRAP NEDERLANDS

Voetbal is internationaal een bijzonder populaire sport. Voetballen kan je zowat overal: op de straat, op een pleintje in de wijk … Wie wil kan ook deelnemen aan een georganiseerd aanbod, bijvoorbeeld aan voetbalstages in de vakantie, of inschrijven voor een seizoen in een voetbalclub. Veel kinderen die echt door voetbal zijn gebeten sluiten aan bij een voetbalclub. De (talen)diversiteit in de Vlaamse Rand weerspiegelt zich ook in de voetbalclubs. Dat betekent dat er soms veel leden het Nederlands niet als moedertaal hebben. Heel wat ouders schrijven hun kind op advies van de school in een Nederlandstalige club in. Zo kan het kind ook buiten de school Nederlands oefenen, de voetbalclub biedt heel wat spontane oefenkansen.

Vzw ‘de Rand’ wil spelers met een andere thuistaal ondersteunen bij de trainingen in het Nederlands en hen een duwtje in de rug geven in het benutten van oefenkansen. Daarom ontwikkelden we samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de Taalunie een voetbalwoordenboekje. Het boekje helpt spelers om zich te integreren in een Nederlandstalige voetbalclub. 

Wat vind je in het voetbalwoordenboekje?
In het boekje vind je meer dan 400 woorden in combinatie met beelden. Sommige woorden zijn apart afgebeeld, andere vind je terug op een grote prent met verschillende woorden. Het boekje bevat verschillende contexten of thema’s:

  • Info en inschrijven
  • Wat moet er in mijn voetbalzak?
  • Het voetbalveld
  • Tijdens de training
  • Tijdens de wedstrijd
  • In de kleedkamer
  • In de kantine
  • EHBO
  • Extra’s (de kleuren, de cijfers en emoties)
  • De voorzetsels

Achteraan in het boekje zijn er ook enkele vertalingen in het Frans, Duits en Engels.

 

Interactief
Kinderen kunnen het boekje personaliseren, onder meer via een invulfiche ‘Wie ben ik?’ vooraan in het boekje. Er zijn ook verschillende spelelementen waarmee kinderen de woordenschat kunnen inoefenen.

Bestellen?
De boekjes zijn gratis voor voetbalclubs. Vzw ‘de Rand’ verdeelt boekjes onder clubs uit de Vlaamse Rand, de KBVB verdeelt boekjes buiten de Vlaamse Rand.

Ook andere organisaties kunnen boekjes bestellen. Voor organisaties uit Vlaams-Brabant zijn de boekjes gratis. Organisaties buiten Vlaams-Brabant betalen 1,50 euro per boekje, exclusief verzendingskosten.

Welke informatie of materialen omtrent taalstimulering in sportclubs heeft vzw ‘de Rand’ nog?
Meer en meer voetbalclubs in de Vlaamse Rand integreren oefenkansen Nederlands tijdens hun voetbalstages in schoolvakanties of bieden taalstimulerende activiteiten naast de training aan. Om de begeleiders te voorzien van materiaal dat ze kunnen gebruiken tijdens hun activiteiten, zijn er nu deze extra spelletjes. 
Download hier een bundel (pdf) met extra spelelementen.

Naast dit boekje werkten de KBVB en vzw ‘de Rand’ ook al samen voor de ontwikkeling van een speldoos met voetbalwoordenschat.

Vzw ‘de Rand’ ondersteunt sportclubs ook via Boest – samen scoren met Nederlands.

Info
Stuur een e-mail naar boest@derand.be