submenu

Taalpromotie - spel Van hier naar daar

Een ‘ontmoetingsspel’

Van hier naar daar is een spel voor Nederlands- en anderstaligen. Het brengt mensen van een verschillende (taal)achtergrond samen en stimuleert wederzijds respect. De Aanstokerij (vroeger: Centrum Informatieve Spelen) ontwikkelde het op vraag van ‘de Rand’ en de Taalunie (afdeling Brussel). De spelers ervaren de moeilijkheden en frustraties als je in een nieuwe cultuur terecht komt.

Het spel bestaat uit twee verschillende kaartspelen. De spelers moeten zo veel mogelijk kwartetten vormen. Ze ondervinden in verschillende stappen hoe moeilijk het is om nieuwe regels te leren.

In de eerste ronde leren de spelers de regels aan de eigen tafel kennen. Deze spelregels stellen de regels van de eigen cultuur voor. Tijdens de tweede ronde verhuizen verschillende spelers naar een tafel waar andere regels gelden. Het verhuizen naar een andere tafel verloopt telkens op een andere manier, waardoor de ervaring ook telkens anders is.
Na de tweede ronde volgt een tussenbespreking om de ervaringen en gevoelens van de spelers te bespreken en de frustraties te kaderen. Door de ervaring van de vorige rondes ondervinden de spelers hoe moeilijk het wel is om in een nieuwe cultuur met andere regels terecht te komen.
In de derde ronde vormen de spelers nieuwe groepen met spelers van de verschillende groepen. Ze vormen een nieuwe, samengestelde cultuur en bepalen nu zelf de spelregels. Hoe gaan ze te werk? Werken ze samen aan een nieuw spel, kiezen ze de leukste spelregels of maken ze ruzie om hun eigen regels te behouden?

Het spel kan zowel in (taal)gemengde praatgroepen of verenigingen als in NT2-klassen gespeeld worden, met een maximum van 30 spelers. Doordat het spel in het Nederlands gespeeld wordt, is het tegelijk een mooie oefenkans voor wie Nederlands leert.

De praatgroepen Café Combinne, de conversatiegroepen van ‘de Rand’ en de Centra voor Volwassenenonderwijs en Basiseducatie in de Rand hebben een exemplaar van het spel.

Het spel inkijken of lenen in een van de centra van ‘de Rand’ is gratis. Je kunt het spel ook kopen. Het kost 25 euro (exclusief verzendkosten).

 

Info

Contacteer karen.stals@derand.be.

download  PROJECTFICHE