submenu

Taalpromotie - Taalstimulering in de vrije tijd van kinderen - workshops & studiedagen

Vzw ‘de Rand’ organiseert samen met andere organisaties workshops en studiedagen rond taalstimulering Nederlands in de vrije tijd van kinderen. De doelgroep zijn begeleiders en vrijwilligers van taalstimulerende activiteiten en intermediairs die zelf een aanbod organiseren of lokale initiatieven ondersteunen.Deze workshops gaan niet door. Laat je e-mailadres achter, we houden je op de hoogte. laat kinderen die nederlands leren schitteren!

ZATERDAG 25 APRIL 2020 - AFGELAST

Vzw ‘de Rand’ en de provincie Vlaams-Brabant organiseren opnieuw workshops. Ben je begeleider of vrijwilliger en is Nederlands stimuleren 1 van de doelstellingen tijdens je werking? Dan zijn deze workshops voor jou. Ze geven je inspiratie, een heleboel tips én voorbeelden van kwalitatieve en speelse oefenkansen voor kinderen. Het programma bestaat uit verschillende workshops. Je kiest zelf welke workshop(s) je volgt, je hoeft geen hele voormiddag deel te nemen. Na de workshops kan je napraten met een broodje en een drankje.


PROGRAMMA 

9.15 tot 9.40 uur: onthaal

9.40 uur: welkomstwoord

9.45 tot 11.15 uur: workshops A en B

11.15 tot 11.30 uur: korte pauze

11.30 tot 13 uur: workshops C en D

13 uur tot …: napraten met een broodje en een drankje

 

A: HOE VERWERVEN KINDEREN TAAL? HOE KAN JE WOORDENSCHAT UITBREIDEN? - door de Taalunie
Kinderen die thuis geen Nederlands spreken leren dat op school. Maar op welke manier verwerven kinderen taal? Hoe verloopt dat proces? Hoe kan je in de vrije tijd met een taalstimulerend aanbod de woordenschat bij kinderen uitbreiden? In deze workshop leer je hoe je als begeleider kan ‘zorgen voor woorden’. Je maakt kennis met tal van werkvormen en krijgt tips die je kan gebruiken bij je activiteiten.

B: TAAL STIMULEREN, DAT IS KINDERSPEL! - door vzw De Horizon
Je kan permanent taal stimuleren: voor, tijdens en na een activiteit. Hoe maak je hier een evidentie van en vraagt dit geen extra inspanning? Hoe kan je maximaal taal stimuleren? Hoe geef je een goede speluitleg in eenvoudig Nederlands? En hoe zorg je ervoor dat kinderen tijdens je activiteit op een leuke manier veel Nederlands oefenen? Deze workshop inspireert je over hoe je kinderen enthousiasmeert en hen maximaal kwalitatieve oefenkansen Nederlands biedt.

C: VOORLEESWORKSHOP KIKI EN OLAF - door Theater van A tot Z
Peter Schoenaerts neemt je tijdens deze workshop mee in de wereld van Kiki en Olaf, een nieuw prentenboek voor wie Nederlands leert. Aan de hand van praktische oefeningen en werkvormen krijg je tal van didactische tips om met voorlezen aan de slag te gaan. Hoe zit het boek in elkaar? Wat kun je ermee doen? Hoe kun je er Nederlands mee oefenen? Je krijgt een voorleesworkshop met veel didactische tips én ieder krijgt een boek mee naar huis!

D: EEN TAALSTIMULEREND PROGRAMMA UITWERKEN - door vzw De Horizon
Hoe vul je een programma om een hele dag te spelen met anderstalige kinderen en tegelijk hun Nederlands te stimuleren? Hiervoor heb je voldoende variatie en een aantrekkelijk spelaanbod nodig. Hoe bouw je een programma op? In deze workshop leer je een heleboel goede en leuke taalstimulerende activiteiten maken. Je krijgt info en tips over wat een kwalitatieve en succesvolle activiteit is om met kinderen Nederlands te oefenen in de vrije tijd.

Locatie:
GC de Zandloper – Kaasmarkt 75 – 1780 Wemmel

Inschrijven:
Deelnemen is gratis. Schrijf vooraf in, het aantal plaatsen is beperkt.
Mail je naam, organisatie, de keuze van jouw workshop(s) en of je deelneemt aan de broodjeslunch naar vlaamskarakter@vlaamsbrabant.beInschrijven kan tot 19 april 2020.

 

Download hier de pdf met alle informatie.

 


 

Wil je graag als eerste op de hoogte zijn van nieuwe workshops en studiedagen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of hou deze pagina in de gaten.

 

Info

Cindy Van Dijck
02 568 01 78 - cindy.vandijck@derand.be