submenu

Taalpromotie - Taalstimulering in de vrije tijd van kinderen - workshops & studiedagen

Vzw ‘de Rand’ organiseert met de provincie Vlaams-Brabant workshops en studiedagen rond taalstimulering Nederlands in de vrije tijd van kinderen. De doelgroep zijn begeleiders en vrijwilligers van taalstimulerende activiteiten en intermediairs die zelf een aanbod organiseren of lokale initiatieven ondersteunen.


 

ZATERDAG 27 NOVEMBER 2021 | ONLINE

Ben je begeleider of vrijwilliger bij activiteiten die Nederlands stimuleren bij kinderen? Dan zijn deze workshops voor jou. De eerste workshop geeft je inzicht in het taalverwervingsproces bij kinderen. Deze info vormt de basis voor een goede begeleidershouding en helpt je bij het uitwerken van activiteiten. De tweede workshop gaat dieper in op het thema ouderbetrokkenheid.

PROGRAMMA

9.30 uur: Welkomstwoordje
9.35 - 11.00 uur: workshop 1: ‘Hoe verwerven kinderen taal?’ door vzw ‘de Rand’
11.00 - 11.15 uur: Pauze
11.15 - 12.45 uur: workshop 2: ‘Ouderbetrokkenheid’ door vzw Tumult

Workshop 1: Hoe verwerven kinderen taal?
Kinderen die thuis geen Nederlands spreken leren dat op school en in de vrije tijd. Maar op welke manier verwerven kinderen taal? Hoe verloopt dat proces? Hoe kan je in de vrije tijd al spelend woordenschat bij kinderen uitbreiden? In deze workshop leer je hoe je als begeleider kan ‘zorgen voor woorden.’ Je krijgt tips die je kan gebruiken bij je activiteiten.

Workshop 2: Ouderbetrokkenheid
In vrijetijdsactiviteiten voor kinderen zijn ouders een onmisbare partner. Ze schrijven hun kind in of zijn diegene waarmee je binnen een project of voor een activiteit afspraken maakt. Niet elke ouder is even betrokken. Als de verbindende taal beperkt is, kan dit een extra drempel zijn voor de ouder en voor de begeleider. Wat kan jij doen om ouderbetrokkenheid te stimuleren? Hoe betrek je elke ouder? In deze workshop krijg je tips en inspirerende voorbeelden.

WAAR EN WANNEER?

Zaterdag 27 november 2021 van 9.30 tot 12.45 uur.
De workshops vinden online plaats. 
Je kan inschrijven voor 1 workshop of je kan ze allebei volgen.

INSCHRIJVEN

Inschrijven is verplicht en kan tot en met 21 november 2021. Schrijf je nu in.
Je ontvangt een paar dagen voor de sessies een e-mail met link naar de online samenkomst.

 

 Heb je nood aan een bepaalde vorming of heb je ideeën voor workshops rond taalstimulering en oefenkansen voor kinderen? Laat het ons weten.

Heb je nood aan inspiratie over online oefenkansen Nederlands met/voor kinderen? Bekijk hier enkele tips. 
 

Wil je graag als eerste op de hoogte zijn van nieuwe workshops? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of laat hier je e-mailadres achter, zo krijg je een uitnodiging zodra er nieuwe workshops gepland zijn.

 

Info

Cindy Van Dijck
02 568 01 78 - cindy.vandijck@derand.be