submenu

Taalpromotie - Taalblad e-zine

Taalblad.be


Op www.taalblad.be staan nieuwsberichten in zeer leesbaar Nederlands. De lezers zijn voornamelijk mensen die Nederlands leren of geleerd hebben en willen oefenen. Een aantal leerkrachten Nederlands als tweede taal (NT2) maken ook gebruik van de artikels en de oefeningen.

Taalblad bevat berichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen. Er zijn vier rubrieken, die elk hun eigen educatieve, informatieve of amusementswaarde hebben. De rubriek Taalt(r)ips vormt bovendien een opstap naar het gebruik van het Nederlands buiten Taalblad.

De vier rubrieken zijn:

  • nieuws: korte berichten met maatschappelijke relevantie
  • kort & klein: grappige, tragische of bizarre berichten, faits divers
  • focus: een maandelijks extra lang artikel met een eigen analyse, een interview of een reportage
  • taalt(r)ips: een cultuuragenda met Nederlandstalige evenementen, radio- of tv-programma’s, films, tentoonstellingen ...

Een aantal woorden in de artikels krijgen een taalbladbox: een kleine pop-up met een vertaling in het Frans en in het Engels en meer informatie over het woord (woordsoort, verbuiging, eventueel een synoniem). Er is ook een beknopte grammaticagids.

De lezer van taalblad.be kan grammatica en woordenschat oefenen door invuloefeningen te maken. De oefeningen zijn geïnspireerd op de inhoud van de berichten en artikels op Taalblad.

Wie interesse heeft, kan zich gratis inschrijven op een wekelijkse nieuwsbrief.


Info
www.taalblad.be

Taalblad wordt gemaakt door Koen Van Kelecom, van de bvba La Pluma. Het werd tot 2017 ondersteund door vzw ‘de Rand’ en de Taalunie.

Je kunt het jubileumboek van Taalblad, Echt Waar?!, kopen in de boekhandel of via www.taalblad.be. Het boek bundelt de beste artikels uit vijf jaar Taalblad en enkele taalpuzzels en kruiswoordraadsels.

Minitest Nederlands