submenu

Taalpromotie - Stripverhalen

Vzw ‘de Rand’ maakt al jaren muziek en theater voor volwassenen, tieners en kinderen die Nederlands leren. Bij elke voorstelling maken we specifiek lesmateriaal en aangepast didactisch materiaal voor de cursisten waarmee ze op een speelse manier met het Nederlands bezig kunnen zijn. Ondertussen hebben we 2 stripverhalen gemaakt.

De Leeuwen van Vlaanderen

Een toegankelijk stripverhaal in duidelijke taal voor (anderstalige) kinderen en voor wie een beginnersniveau Nederlands heeft. De strip is een onderdeel van het lesmateriaal bij de voorstelling voor jongeren en volwassenen die Nederlands leren De Leeuwen van Vlaanderen en zet in op leesplezier. Dankzij de aangepaste teksten en de tekeningen bieden we cursisten Nederlands voor wie de drempel naar het aanbod boeken en tijdschriften nog te hoog is, een eerste kennismaking met de Vlaamse strip- en cartooncultuur. Dit genre is laagdrempelig en bovendien aantrekkelijk voor mensen die minder graag lezen.

 Het heroïsche verhaal van de ‘De leeuw van Vlaanderen’ van Hendrik Conscience werd met enige zin voor humor tot een luchtig en hoopvol stripverhaal bewerkt. De boze koning neemt de Hoop af van een hele bevolking. Prinses Gisela blijft radeloos achter. Een weg vol gevaar leidt Sterke Jan en tovenaar Pieter uiteindelijk naar een grote veldslag. Kunnen ze de Hoop terugvinden?

Striptekenaar, illustrator en cartoonist Pieter De Poortere is vooral bekend van de reeks Boerke (Humo, Knack). Op 11 juli 2011 onthulde hij in Parijs een stripmuur en n.a.v. het Van Eyckjaar tekende hij voor het Museum voor Schone Kunsten Gent … Waar is Lam?, een strip waarin je op een speelse manier het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck ontdekt.

Het project is een samenwerking van uitgeverij NANUQ, vzw ‘de Rand’ en de Taalunie, met steun van de Nationale Loterij.

PRIJS

  • Stripverhaal = 5 euro/stuk + verzendkosten
  • lesmateriaal GRATIS

Lennaert & de Bonski's gaan voor GOUD!

Stripverhaal met lespakket en mini-cd

Lennaert Maes & de Bonski’s hebben 5 muziekproducties gemaakt voor mensen die Nederlands leren.

Bij de voorstelling Lennaert & de Bonski's gaan voor GOUD! in 2015 werd een knotsgek stripverhaal over de Bonski’s gemaakt. Een stripverhaal is gemakkelijk te begrijpen dankzij de tekeningen en zit vol verborgen grapjes. Het is een speelse kennismaking met de nieuwe taal.

Bij de strip horen taalspelletjes, oefeningen en er zit ook een cd in met 3 liedjes van Lennaert & de Bonski's. Elk liedje is opgehangen aan een werkwoordstijd. Zo staat het eerste lied in de onvoltooid verleden tijd, het tweede liedje in de passief, en het derde liedje in de imperatief.

 De strip vertelt het avontuur van de Russische broers Bonski, hoe zij in ons land terechtkwamen, hoe ze hier werk vonden en ook hoe ze de liefde ontdekten.

Het scenario werd bedacht door Lennaert Maes, de tekeningen zijn van Reinhart Croon (o.a. bekend van de strip Hunker Bunker).

Het project is een samenwerking van vzw Wesp, vzw ‘de Rand’ en de Taalunie.

PRIJS

  • Stripverhaal + mini-cd = 5 euro/stuk + verzendkosten
  • lesmateriaal GRATIS
     

 

STRIPVERHAAL OF LESMATERIAAL BESTELLEN?
 

Stuur een e-mail naar bernadette.vriamont@derand.be of info@derand.be.

download  PROJECTFICHE