submenu

Taalpromotie - Speldoos voetbal

Kinderen leren niet alleen Nederlands op school. Ook in de vrije tijd liggen heel wat taalleerkansen en oefenkansen. Scholen raden ouders van kinderen met een andere moedertaal aan om een hobby te zoeken in het Nederlands. Zo kunnen ze de taal verder oefenen in de vrije tijd. Voor kinderen die van voetbal houden is de voetbalclub of een voetbalstage de ideale oefenkans Nederlands. Met deze speldoos kan je kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier essentiële woordenschat bijbrengen die ze nodig hebben in de club of tijdens een stage. Via het klassieke memory, pictionary en andere spelvormen oefenen en herhalen ze de woordenschat. Op de kaartjes staat telkens een beeld, het juiste lidwoord en woord. Kinderen die al kunnen lezen, spelen zelfstandig met vriendjes en oefenen tegelijk Nederlands. Ook Nederlandstalige kinderen die van voetbal houden vinden de kaartjes leuk om mee te spelen. Nadat ze enkele woorden al spelend geleerd hebben, kan je ze buiten op het veld verder inoefenen.

Iedereen kan de woordkaartjes gratis downloaden, printen, knippen en spelen.

- instructies (pdf)

- speelkaartjes (pdf)

Je kan met de kaartjes verschillende spelvormen spelen. Hier vind je extra speltips.

Welke principes zijn belangrijk bij taalverwerving bij kinderen? Met welke tips hou je het best rekening voor een goede speluitleg? Download hier de info.

Je kan kinderen en ouders ook stimuleren om thuis te spelen. Ze kunnen de kaartjes downloaden, printen en knippen. Je vindt ze op welkom.derand.be. De instructies zijn in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

 

Info

De speldoos is een product van vzw ‘de Rand’ en de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

De speelkaartjes zijn duurzaam materiaal, je kan ze dus meerdere jaren gebruiken tijdens je werking. Ze zijn bovendien waterbestendig.

Wil je de speldoos graag eens inkijken of gebruiken? Ga langs in de bibliotheek in je gemeente, misschien kan je ze daar lenen. Voetbalclubs, sportdiensten, bibliotheken, scholen en andere organisaties in de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand kunnen terecht bij vzw 'de Rand': boest@derand.be.

Organisaties buiten de Vlaamse Rand kunnen een speldoos aanvragen bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond: hedeli.sassi@footbel.com.