submenu

Taalpromotie - Speldoos vrije tijd

Speel en oefen Nederlands met kinderen

Kinderen leren niet alleen op school Nederlands. Ze kunnen ook Nederlands leren en oefenen in de vrije tijd. Kinderen vinden het bovendien leuk om buiten de schooluren spelletjes te spelen en zich met hun vrienden te amuseren. Het is dus ideaal als je beide combineert. 

Kinderen met weinig of geen kennis Nederlands ervaren soms een drempel wanneer ze voor het eerst deelnemen aan een vrijetijdsactiviteit in het Nederlands. Het is goed dat ze al spelend snel enkele essentiële woorden kennen die tijdens de vrijetijdsactiviteit aan bod komen. De speldoos bevat woordkaartjes waarmee je via het klassieke memory en andere spelvormen woordenschat kan aanbrengen en herhalen. Voor kinderen die al kunnen lezen is dit tegelijk een leesoefening. De spelvormen met de woordenschatkaartjes zijn ook leuk voor Nederlandstalige kinderen.

Wil je de speldoos graag gebruiken tijdens je activiteiten? Kijk eens in de bibliotheek in je gemeente, de kans is groot dat je ze kan lenen. Organiseer of begeleid je taalstimulerende activiteiten Nederlands in de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand en wil je graag een speldoos hebben? Vraag ze aan. Ook bibliotheken en scholen kunnen een speldoos aanvragen. Iedereen kan de memorykaartjes gratis downloaden, printen, knippen en spelen.

Stimuleer ouders om thuis verder Nederlands te oefenen met hun kinderen. Ze kunnen de kaartjes downloaden, printen en knippen. Je vindt ze op welkom.derand.be. De instructies zijn in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Je kan met de kaartjes ook nog andere spelletjes spelen. Hier vind je extra speltips. Zo herhalen de kinderen de woordenschat via verschillende spelopdrachten.

Welke principes zijn belangrijk bij taalverwerving bij kinderen? Met welke tips hou je het best rekening voor een goede speluitleg?

Ben je op zoek naar tips over hoe je kan werken aan taalstimulering en hoe je positief kan omgaan met meertaligheid? Dan is de dvd Alaboemsasa?! een goede leidraad. 

Wil je leuke liedjes gebruiken bij je activiteiten? Hier vind je info over liedjes voor kinderen die Nederlands leren

We hebben ook een speldoos met woordkaartjes met voetbalwoordenschat.


Dit is een product van vzw ‘de Rand’ en de Taalunie.

Info: Cindy Van Dijck, 02 568 01 78, cindy.vandijck@derand.be

Renilde Janssens Educatief medewerker - CBE Halle-Vilvoorde vzw - regio Vilvoorde:

Ik wou graag laten weten dat ik jullie memory bijzonder goed materiaal vind! Ik geef voornamelijk les in scholenprojecten, waar anderstalige ouders over de school en opvoeding leren. Sinds vorige week werk ik met jullie spel. Eerst benoemen we  de voorwerpen op de kaartjes (wat zowat de samenvatting van de woordenschat is die we sinds september leerden), leren we instructietaal aan  en dan spelen we het spel. 

Volgende week hebben we bij één groep een kookactiviteit met het eerste leerjaar. Ik voorzie een hoek waar de kinderen die niet mee willen/kunnen in het deeg roeren met één ouder de memory spelen. 

Met een duim van de juf ...