submenu

Taalpromotie - Speldoos vrije tijd

Speel en oefen Nederlands met kinderen

Kinderen die Nederlands niet als moeder- of thuistaal hebben, leren niet alleen op school Nederlands. Ook in de vrije tijd liggen heel wat leer- en oefenkansen. Kinderen vinden het bovendien leuk om zich buiten de schooluren met vriendjes te amuseren. 

Kinderen met weinig of geen kennis Nederlands ervaren soms een drempel wanneer ze voor het eerst deelnemen aan een vrijetijdsactiviteit in het Nederlands. Het is belangrijk om te zorgen voor een veilig klimaat en dus in te zetten op het welbevinden van kinderen. Om hen al spelend enkele essentiële woorden aan te leren, ontwikkelde vzw 'de Rand' een speldoos. De speldoos bevat woordkaartjes waarmee je via het klassieke memory en andere spelvormen woordenschat kan aanbrengen en herhalen. Rijk de woordenschat als begeleider aan en stimuleer de kinderen om luidop te zeggen wat er op de kaartjes staat. Voor kinderen die al kunnen lezen is dit tegelijk een leesoefening. De spelvormen met de woordenschatkaartjes zijn ook leuk voor kinderen die al goed Nederlands begrijpen en spreken én ook voor Nederlandstalige kinderen.

De woordkaartjes zijn gemaakt in forex, dat is duurzaam en waterbestendig materiaal. Wil je de speldoos graag gebruiken tijdens je activiteiten of op school? Je kan bij vzw 'de Rand' een speldoos kopen aan 40 euro. Of kijk eens in de bibliotheek in je gemeente, de kans is groot dat je ze kan lenen.

Wie wil kan de woordkaartjes gratis downloaden, printen, knippen en spelen.

Zorg voor voldoende spelafwisseling, zeker bij jonge kinderen is dat belangrijk. Speel met de kaartjes meerdere spelvarianten, zo herhalen ze de woordenschat via verschillende spelvormen. Hier vind je een suggestie van extra speltips

Stimuleer ouders om thuis al spelend Nederlands te oefenen met hun kinderen. Ze kunnen de kaartjes downloaden, printen en knippen. Je vindt ze op welkom.derand.be. De instructies zijn in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Ben je actief in de Vlaamse Rand en wil je na afloop van bijvoorbeeld een taalbad, binnen een (voor)leesproject of bij ouder-kindactiviteiten graag een speldoosje cadeau geven? Dan kan je bij vzw 'de Rand' de speldoos ook in gadgetformaat aankopen aan 7 euro per stuk.

Welke principes zijn belangrijk bij taalverwerving bij kinderen? Met welke tips hou je het best rekening voor een goede speluitleg?

Ben je op zoek naar tips over hoe je kan werken aan taalstimulering en hoe je positief kan omgaan met meertaligheid? Dan is de dvd Alaboemsasa?! een goede leidraad. 

Wil je leuke liedjes gebruiken bij je activiteiten? Hier vind je info over liedjes voor kinderen die Nederlands leren

We hebben ook een speldoos met woordkaartjes met voetbalwoordenschat.

 

Dit is een product van vzw ‘de Rand’ en de Taalunie.

Info: jeugd@derand.be

Renilde Janssens Educatief medewerker - CBE Halle-Vilvoorde vzw - regio Vilvoorde:

Ik wou graag laten weten dat ik jullie memory bijzonder goed materiaal vind! Ik geef voornamelijk les in scholenprojecten, waar anderstalige ouders over de school en opvoeding leren. Sinds vorige week werk ik met jullie spel. Eerst benoemen we  de voorwerpen op de kaartjes (wat zowat de samenvatting van de woordenschat is die we sinds september leerden), leren we instructietaal aan  en dan spelen we het spel. 

Volgende week hebben we bij één groep een kookactiviteit met het eerste leerjaar. Ik voorzie een hoek waar de kinderen die niet mee willen/kunnen in het deeg roeren met één ouder de memory spelen. 

Met een duim van de juf ...