submenu

Taalpromotie - Speel en oefen Nederlands met kinderen

Speel en oefen Nederlands met kinderen

Kinderen leren niet alleen op school Nederlands. Ze kunnen ook Nederlands leren en oefenen in de vrije tijd. Kinderen vinden het bovendien leuk om buiten de schooluren spelletjes te spelen en zich met hun vrienden te amuseren. Het is dus ideaal als je beide combineert. 

Memory is een spel dat veel kinderen leuk vinden en waarmee je woordenschat kan aanbrengen. Om begeleiders en kinderen te helpen, is dit een memory met het juiste lidwoord en woord op het kaartje. Kinderen die al kunnen lezen, spelen het spel zelfstandig en oefenen tegelijk Nederlands. Je kan bovendien met de kaartjes nog veel meer spelvarianten spelen.

Wil je het memoryspel graag gebruiken tijdens je activiteiten? Kijk eens in de bibliotheek in je gemeente, de kans is groot dat je het kan lenen. Organiseer of begeleid je taalstimulerende activiteiten Nederlands in de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand en wil je graag een speldoos hebben? Vraag ze aan. Ook bibliotheken en scholen kunnen een speldoos aanvragen. Iedereen kan de memorykaartjes gratis downloaden, printen, knippen en spelen.

Stimuleer ouders om thuis verder Nederlands te oefenen met hun kinderen. Ze kunnen de kaartjes downloaden, printen en knippen. Je vindt ze op welkom.derand.be. De instructies zijn in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Je kan met de kaartjes ook nog andere spelletjes spelen. Hier vind je extra speltips

Welke principes zijn belangrijk bij taalverwerving bij kinderen? Met welke tips hou je het best rekening voor een goede speluitleg?

Ben je op zoek naar tips over hoe je kan werken aan taalstimulering en hoe je positief kan omgaan met meertaligheid? Dan is de dvd Alaboemsasa?! een goede leidraad. 

Wil je leuke liedjes gebruiken bij je activiteiten? Hier vind je info over liedjes voor kinderen die Nederlands leren

 

Dit is een product van vzw ‘de Rand’ en de Taalunie.

Info

Cindy Van Dijck, 02 568 01 78, cindy.vandijck@derand.be