submenu

Taalpromotie - website - Oefen hier je Nederlands

Oefen hier je Nederlands geeft mensen die het Nederlands niet als moedertaal hebben de kans om Nederlands te spreken in het dagelijkse leven. Een taal leer je immers door veel te oefenen. Daarom vraagt vzw ‘de Rand’ handelaars, apothekers, verenigingen, etc. om anderstaligen daarmee te helpen. We vragen hen om niet te snel naar een andere taal over te schakelen als een klant, patiënt of bezoeker nog niet heel goed Nederlands spreekt.

We geven de Nederlandstaligen die een oefenplaats zijn voor anderstaligen tien tips om de communicatie in het Nederlands gemakkelijker te maken: zaken aanwijzen, langzamer en duidelijk spreken, synoniemen gebruiken … We verplichten hen met deze actie niet om altijd en met iedereen Nederlands te spreken, maar vragen hen wél om Nederlands te spreken met wie wil oefenen.

Op de website www.oefenhierjeNederlands.be vinden mensen die Nederlands leren adressen waar ze Nederlands kunnen oefenen, uitleg over de actie, activiteiten om Nederlands te oefenen en een taalspelletje. Nederlandstaligen die anderstaligen willen helpen oefenen, krijgen uitleg en kunnen er de tien tips lezen.

Via de Centra voor Volwassenenonderwijs en het Centrum voor Basiseducatie krijgen cursisten Nederlands tips om in hun vrije tijd Nederlands te oefenen.

 
Info


Vragen
 

  • info@oefenhierjeNederlands.be (Vlaams-Brabant)
  • www.nederlandsoefenen.be (onderaan - 'Ik organiseer een oefenkans') (buiten Vlaams-Brabant)

 
Uit Oefen hier je Nederlands groeide de Week van de anderstalige klant.