submenu

Taalpromotie - Prentenboek Kiki en Olaf

‘Kiki en Olaf’ is gebaseerd op twee theaterproducties die actrice Sara Pieters voor kinderen maakte. Dankzij eenvoudige taal en extra voorleestips kunnen kinderen en ouders die Nederlands leren ook samen oefenen.

Sara Pieters maakte voor ‘Theater van A tot Z’ al twee theaterproducties voor kinderen: ‘SNIF!’ (2013) en ‘Kiki en de verdwenen letters’ (2015). Ze schreef telkens zelf de tekst én de liedjes. De voorstellingen hadden veel succes in scholen en bibliotheken, zowel bij Nederlandstalige kinderen als bij anderstalige kinderen die nog Nederlands aan het leren zijn. Op basis van die theaterproducties is er nu ook een prentenboek, met illustraties van vormgever Jens Dawn.

 

Doelstellingen van het voorleesboek:

  • Jonge kinderen nieuwsgierig maken naar boeken, letters en/of de bibliotheek.
  • De fantasie van de kinderen prikkelen én hen taalprikkels geven.
  • Kinderen in contact brengen met voorlezen.
  • Op een leuke manier met Nederlands bezig zijn.
  • (Anderstalige) volwassenen helpen met voorlezen, aan de hand van voorleestips en gratis audiomateriaal.
  • De band tussen ouder en kind stimuleren, o.a. door samen met taal en verbeelding bezig te zijn.

 

Bij het boek ‘Kiki en Olaf’ zijn gratis liedjes en spelmaterialen verkrijgbaar. VRT-presentator Thomas Vanderveken sprak het verhaal in, zodat anderstalige ouders naar zijn stem kunnen luisteren, als voorbeeld. Om hen te helpen met voorlezen bevat het boek bovendien eenvoudige instructies.

Thomas Vanderveken: ‘Ik ben zelf een jonge vader, en ik vond het super om te kunnen meewerken aan een voorleesboek. Voorlezen is belangrijk, niet alleen vanwege de taalontwikkeling die je ondersteunt, maar ook vanwege de band die je creëert tussen ouder en kind. Dat dit boek anderstaligen helpt die Nederlands willen oefenen, vind ik een fijne meerwaarde.’

 

INFO

Cindy Van Dijck, 02 568 01 78, cindy.vandijck@derand.be

Je kan de audio, liedjes en spelmaterialen die bij het boek horen downloaden via de site van uitgeverij Boeklyn.

Info over de voorleessessie van Kiki en Olaf.

Het boek ‘Kiki en Olaf’ werd gerealiseerd met de steun van vzw ‘de Rand’, de provincie Vlaams-Brabant, de Taalunie, VRT Taal, vzw Fast Forward en ‘Theater van A tot Z’.