submenu

Taalpromotie - Jeugdwerkcafé

Volgend jeugdwerkcafé: Donderdag 19 april 2018

Scholen en gemeentediensten stimuleren anderstalige ouders om hun kinderen in te schrijven in een Nederlandstalige vrijetijdswerking. Zo oefenen ze hun Nederlands op een leuke manier buiten de school. Voor begeleiders van de  jeugdbeweging en de speelpleinwerking is dat niet altijd gemakkelijk. Vzw ‘de Rand’ en de provincie Vlaams-Brabant willen jeugdbewegingen en speelpleinwerkingen ondersteunen in het omgaan met meertaligheid in hun werking.

Tijdens het jeugdwerkcafé wissel je met andere jeugdwerkbegeleiders ervaring uit en krijg je bruikbare tips. Je kan kiezen uit 2 thema’s:

  • Anderstalige kinderen in de groep:

Ouders willen dat hun kinderen meertalig worden, dat is positief. Sommige ouders kiezen daarom voor een vrijetijdsbesteding in een taal die niet de moedertaal is van het kind. Misschien is het kind de taal op school aan het leren of misschien (nog) niet. Hoe zorg je ervoor dat het Nederlands ook hun speeltaal is en dat alle kinderen zich goed voelen in je werking? Waar kan je best rekening mee houden?

  • Communiceren met anderstalige ouders:

Een goede communicatie met ouders is belangrijk. Ze willen weten wat hun kind doet, welk materiaal hun kind nodig heeft, waar ze verwacht worden … Ook jij hebt als begeleider informatie van de ouders nodig. Maar soms zijn ze zelf de taal nog aan het leren. Hoe communiceer je met anderstalige ouders? Je hoeft alvast geen dubbele communicatie te voeren. Een heldere communicatie is voor iedereen belangrijk. Door rekening te houden met enkele tips kan je voortaan op een vlotte manier en in eenvoudig Nederlands mondeling en schriftelijk communiceren met alle ouders. We staan stil bij hoe een brief, e-mail, ledenblad of flyer eruit ziet waarvan iedereen de boodschap vlot begrijpt.

Deelnemen is gratis. We maken de avond gezellig met een drankje!

Praktisch


Wanneer? Donderdag 19 april 2018, van 19.30 tot 21 uur

Waar? GC de Kam (Beekstraat 172 - 1970 Wezembeek-Oppem)

Inschrijven? cindy.vandijck@derand.be - 02 568 01 78

Schrijf je uiterlijk in op 15 april 2018. Geef je themakeuze door: (1) anderstalige kinderen in de groep; of (2) communiceren met anderstalige ouders.

 

Dit is een organisatie van vzw ‘de Rand’ en de provincie Vlaams-Brabant in overleg met Chiro Vlaanderen, Scouts en Gidsen Vlaanderen en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk.