submenu

Taalpromotie - Jeugdwerkcafé

Jeugdwerk vol kansen

Doe je mee? Organiseer een jeugdwerkcafé!

Het jeugdwerk heeft heel wat troeven voor kinderen, tieners en jongeren. Ze beleven er plezier met vrienden, bouwen een sociaal netwerk uit, ontwikkelen talenten ... Het is een plek waar ze ruimte krijgen om al spelend veel te leren. Jeugdwerk moet vooral een leuke en speelse vrijetijdsbesteding zijn.

Scholen en andere partners leiden kinderen, tieners en jongeren toe naar het jeugdwerk. Dat is positief. Elk kind heeft recht op vrije tijd, bijvoorbeeld jeugdwerk. Soms leiden die partners ook kinderen toe omwille van taalkansen. Voor heel wat kinderen die Nederlands leren kan het jeugdwerk een plek zijn waar Nederlands naast een schooltaal ook een leuke vrijetijdstaal wordt. In de Vlaamse Rand zien we een stijgende (talen)diversiteit. Als de toeleiding vanuit partners een succesverhaal is, kan het voor jeugdwerkbegeleiders een uitdaging zijn om met die (talen)diversiteit om te gaan. Hoe zorgen ze voor toegankelijke activiteiten en betrekken ze alle kinderen en tieners maximaal? Hoe informeren én betrekken ze ouders als ze geen of weinig Nederlands begrijpen en spreken?

Wil je als lokaal bestuur in de Vlaamse Rand je jeugdwerk ondersteunen? Organiseer dan samen met vzw ‘de Rand' een jeugdwerkcafé. Daarin ontmoeten begeleiders uit verschillende jeugdwerkvormen elkaar en wisselen ze tips uit over jeugdwerkingen heen. De deelnemers krijgen op maat van jonge vrijwilligers zicht op lokale demografische evoluties, tips m.b.t. de begeleiding van activiteiten en tips voor het informeren en betrekken van ouders.  

 

Praktische informatie

Een jeugdwerkcafé duurt gemiddeld 120 minuten. We werken ook op maat en kijken in een overleg graag samen naar een geschikte formule voor jouw gemeente.

Wat is er nodig? Het lokaal bestuur zorgt voor 2 lokalen (met de mogelijkheid om een presentatie op een scherm/muur te tonen), een flipchart of bord om op te schrijven, papier, balpennen en een drankje voor de deelnemers. Vzw ‘de Rand’ zorgt voor 2 begeleiders die info, tips en inspiratie op maat van jonge vrijwilligers brengen. Elke deelnemende jeugdwerking krijgt een inspiratiemap.

Prijs: 250 euro

Info: jeugd@derand.be