submenu

Taalpromotie - GIZI boekjes

Gizi kijk- en voorleesboekjes

Met twee kijk- en voorleesboekjes over wat kleuters zoal beleven in de sportclub kunnen begeleiders van kleuterturnen en kleuterzwemmen kinderen motiveren om te praten en te bewegen. De boekjes kunnen gebruikt worden tijdens en na sportactiviteiten voor kleuters.
 

Gizi, kijk ik sport! Gizi, kijk ik zwem!

Met het Gizi-project wil de Gezinssportfederatie Nederlands op een speelse en sportieve manier stimuleren bij kleuters in de gezinssportclubs met een aanbod watergewenning en bewegingsopvoeding.

De centrale figuur in de boekjes is Gizi, die tal van sportieve avonturen beleeft. Via deze boekjes kunnen begeleiders kinderen motiveren om te bewegen en tegelijk kennis te maken met de taal. De boekjes kunnen ook thuis gelezen en besproken worden, met de ouders. Voor de lesgevers zijn er bovendien didactische kijkwijzers beschikbaar die ze tijdens de lessen kunnen gebruiken.

De kijkboekjes en de kijkwijzers kaderen in het project Taalstimulering in de sportclub. Spelenderwijs Nederlands leren. Ze werden gerealiseerd door de Gezinssportfederatie met steun van vzw ‘de Rand’.
 

MATERIALEN

- Gizi, kijk ik sport

Gizi is dol op bewegen en sporten. Kijk en lees in dit boekje wat Gizi samen met haar vriendjes al kan. Ze ontdekt hoe alle dingen een naam hebben. Zo kan ze er met papa en mama nog langer over praten en verder dagdromen.

- Gizi, kijk ik zwem

Gizi gaat samen met haar broer, papa en mama naar het grote zwembad. Ze ontdekt dat zwemmen fijn is en dat je van water niet bang hoeft te zijn. Met de zwemjuf doet ze allerlei spelletjes. Kijk, na een tijdje zwemt Gizi alleen en ze heeft ook heel wat nieuwe woordjes geleerd.

- Didactische kijkwijzers

De didactische kijkwijzers zijn een ideaal hulpmiddel voor lesgevers. Ze bevatten kijkplaatjes voor de kinderen en tal van tips voor de lesgever met het oog op de wisselwerking tussen het sportieve en taalstimulerende. Ze zijn een vervolg op de kijkboekjes Gizi, kijk ik zwem en Gizi, kijk ik sport waarmee kleuters woorden en zinnen leren die verband houden met bewegen, sporten, de omgeving en hun eigen lichaam.
 

Info en voorwaarden

Alle informatie over het Gizi-project en de bijhorende materialen vind je hier.
Je kan de boekjes en kijkwijzers online kopen.

Ben je actief in de Vlaamse Rand en wil je graag boekjes of kijkwijzers gebruiken in het kader van een bepaald project rond taalstimulering Nederlands? Neem dan contact op met vzw ‘de Rand’: 02 568 01 78, cindy.vandijck@derand.be.