submenu

Taalpromotie - Boest!

Boest!
Samen scoren met NederlandS

Boest! is een inspiratiepakket voor alle sportclubs in de Vlaamse Rand en daarbuiten. Boest! helpt trainers, bestuurders en vrijwilligers van sportclubs om hun Nederlandstalige werking in een meertalige context te kunnen behouden. Zo kunnen sportclubs kinderen en hun ouders een oefenkans Nederlands bieden, want dat is vaak de reden waarom ouders hun kind inschrijven in een Nederlandstalige club. Heel wat scholen geven die boodschap aan ouders die thuis een andere taal spreken met hun kind. Zo oefent een kind ook buiten de school Nederlands.

Sommige sportclubs zien de talendiversiteit als een bedreiging en dus als iets negatiefs, andere clubs hechten er weinig of geen belang aan. Vaak krijgen clubs ook voorwaarden rond het Nederlands opgelegd door het gemeentebestuur. Hoewel het sportieve het belangrijkste blijft, is het voor clubs niet altijd duidelijk hoe ze met de talendiversiteit kunnen omgaan én het Nederlands op een positieve manier een duidelijke plaats kunnen geven tijdens de trainingen en wedstrijden. Nederlands is immers de taal die iedereen in de sportclubs in de Vlaamse Rand verbindt.

Boest! bestaat uit 5 thema's:

  1. Tijdens de training
  2. Een warm onthaal
  3. Communicatie met ouders
  4. Naast het veld
  5. Ik schrijf mijn kind in
     

Naast filmpjes zijn er ook extra materialen. Er is een affiche om de campagne te promoten en er zijn materialen bij de afzonderlijke filmpjes. De website www.boestjesportclub.be bundelt alle informatie. In een toolkit vind je heel wat tips, inspiratie, uitgewerkte voorbeelden en getuigenissen uit clubs die met Boest! aan de slag zijn.  

We komen ook graag naar je toe met workshops voor sportclubs rond 1 specifiek thema of meerdere thema's samen, dat kan op maat van 1 sportclub of voor verschillende clubs (bijvoorbeeld) tijdens een sportraadvergadering. 

Naast een éénmalige infosessie ondersteunen we clubs ook intensiever via procesbegeleiding. Wil je meer informatie? Contacteer ons!

 

Info en BESTELLEN MATERIAAL

www.boestjesportclub.be
boest@derand.be

Cindy Van Dijck – 02 568 01 78 – cindy.vandijck@derand.be