submenu

Gordel trekt dit jaar naar Plantentuin Meise - 10/07/2022

Op zondag 4 september toont de Vlaamse Rand weer zijn groene troeven. Tijdens de Gordel 2022 zullen deelnemers zoals vanouds naar hartenlust kunnen fietsen en wandelen, dit jaar vanuit het Gordeltrefpunt in het provinciedomein van Huizingen en de Plantentuin van Meise.

'Naast de klassieke recreatieve tochten, 100 km individueel of in peloton, kinderanimatie en optredens weet de Gordel ook dit jaar uit te pakken met iets nieuws', zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. 'De allereerste Gordelcross laat iedereen kennismaken met op-en-top Vlaams sporterfgoed, het veldrijden.'

De eerste zondag van september staat traditiegetrouw in het teken van de groene Vlaamse Rand. Op 4 september zijn het provinciedomein van Huizingen en de Plantentuin van Meise de twee trefpunten voor een sportieve dag in de Vlaamse Rand. Naar goede gewoonte biedt De Gordel gratis fiets- en wandeltochten aan, waaronder de 100 km door de Rand. Wie eerder op zoek is naar een unieke fietstocht, kan aansluiten bij een peloton dat vanuit de Plantentuin van Meise de Vlaamse Rand met een rit van 125 km verkent.

De Gordel heeft elk jaar ook steeds iets verrassend nieuws op het programma staan. Vorig jaar konden gravelaars hun hart ophalen, dit jaar staat het veldrijden centraal. De allereerste Gordelcross in het provinciedomein van Huizingen is niet alleen de ideale gelegenheid om enkele (ex-)profs aan het werk te zien tijdens een demowedstrijd, maar biedt ook de mogelijkheid om te ontdekken wat crossen nu eigenlijk precies is.

Ook bij sporttechnisch uitvoerder Flanders Classics is het enthousiasme groot: 'Het veldrijden is een bijzondere tak binnen de wielersport,' zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel, 'één die tot ons Vlaams sportief erfgoed behoort. Naar het voorbeeld van de sfeer in Amerikaanse
crossen willen we tijdens de Gordel de jeugd van het veldrijden laten proeven. Letterlijk kennismaken met de sport op een toegankelijk parcours en met de nodige animatie in het dagprogramma.'

Naast het sportieve programma heeft gordeltrefpunt Huizingen ook een uitgebreid aanbod aan animatie en optredens op het programma staan. Kinderen kunnen op 4 september weer hun hart ophalen in het VIK-dorp (Very Important Kids) en genieten van gratis optredens. 'We zijn weer enorm blij en fier om de deelnemers van de Gordel te mogen verwelkomen in ons provinciedomein Huizingen', zegt Ann Schevenels, gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant bevoegd voor provinciedomeinen en recreatie. 'Om de deelnemers welkom te heten na het wandelen en fietsen, plannen we voor hen enkele optredens om na te genieten van hun prestaties en tot rust te komen. Ook dit jaar is er catering voor hen. Voor de gezinnen met kinderen is er animatie en er zijn optredens voor jong en oud. De liedjes van het afsluitend optreden kan iedereen luidkeels meezingen, want niemand minder dan #LikeMe sluit de Gordel dit jaar af in het provinciedomein van Huizingen.”

De Gordel toont jaarlijks de mooiste troeven van de Vlaamse Rand. Zo staat deze keer de Plantentuin van Meise, die dit jaar 225 jaar bestaat, centraal als focuspunt. Op zondag 4 september zal de plantentuin uitzonderlijk gratis toegankelijk zijn en er zullen kleinschalige optredens verspreid over de site plaatsvinden. 'We zijn heel blij met de Gordel opnieuw een prachtig stukje Vlaamse Rand in de kijker te kunnen zetten', zegt Jo Van Vaerenbergh, algemeen directeur van vzw ‘de Rand’. 'De plantentuin breidde de voorbije jaren zijn publieksgerichte werking en familieaanbod enorm uit. De unieke 92 hectare grote oase van rust met 20.000 verschillende plantensoorten van over heel de wereld, de serres en historische gebouwen en de kunstcollectie in openlucht vormen een uniek kader voor de wandel- en fietsroutes in en om het domein. Ook de pelotons starten hun tocht van 125 km rond de groene Rand vanuit de plantentuin. Graag willen we ook de gemeente Meise bedanken voor de aangegane engagementen in functie van een vlot en veilig verloop van deze Gordeleditie.'

Net als in 2020 en 2021 wil de Gordel ook dit jaar het groene karakter van de Vlaamse Rand verder versterken. Zo zullen er in ruil voor de sportieve deelnames opnieuw bomen geplant worden. 'De Gordelbomen symboliseren mee onze offensieve aanpak voor een groenere Vlaamse Rand. Na twee succesvolle edities staat de teller op 22.500 Gordelbomen. De komende jaren gaan we voor 100.000 extra bomen in de Vlaamse Rand', zegt Vlaams minister Ben Weyts. Wie dit jaar mee gordelt, kan zijn of haar boom opnieuw in de Vlaamse Rand planten of aan één van de deelnemende projecten schenken.

Deelnemen kan gratis (behalve voor de pelotons), registratie vooraf is wel nodig. Dat kan vanaf vandaag online op www.degordel.be.