submenu

Speldoosjes vrije tijd - 17/02/2022

Oefenkansen Nederlands voor kinderen

Variant van speldoos vrije tijd nu ook in gadget- of cadeauvorm beschikbaar.

Vzw ‘de Rand’ ontwikkelde enkele jaren geleden een speldoos met woordkaartjes waarmee je verschillende spelvormen kan spelen. Dat is een grote speldoos met kaartjes in duurzaam materiaal (forex) die je kan gebruiken in de buitenschoolse kinderopvang, speelpleinwerking, taalstage, jeugdverenigingen, bibliotheek ... Ook al heel wat scholen, zomerscholen en andere partners gingen met de speldoos aan de slag.

Naast de duurzame versie is er ook een alternatieve versie voor gezinnen met daarin dezelfde woordkaartjes in tweevoud in karton. Die kleine speldoosjes zijn bedoeld voor kinderen en gezinnen zodat ze er ook thuis mee kunnen spelen en Nederlands al spelend een plek krijgt in het gezin. Je vindt de kaartjes in tweevoud in de speldoosjes, je kan er dus ook een klassieke memory mee spelen. Op de kaartjes staan kleuren, knutselmateriaal, kleding, emoties, cijfers, zwemgerief … én op elk kaartje staat ook het woord en het lidwoord. In een ideaal scenario leren de kinderen in een werking, een vereniging of op school spelen met de kaartjes. Een begeleider stimuleert de kinderen om luidop te spelen. Zo verwerven ze al spelend taal door taal te horen en zelf taal te gebruiken. Wie Nederlands leert kan de taal uitbreiden of oefenen en kinderen die leren lezen krijgen ook een leeskans. Je kan na een taalstage of andere activiteit een doosje cadeau geven aan de deelnemende kinderen. Zo stimuleer je hen om de aangeleerde spelletjes thuis met mama, papa, broer, zus, vriendjes … verder te spelen.

De kleine doosjes kosten 7 euro. Je kan ze gebruiken als cadeau of gadget (bijvoorbeeld na afloop van een taalstage, bij een voorleesproject of andere activiteit in de bib, via een brugfiguur of een gezinsbegeleider die aan huis komt ...).

Info: www.derand.be/nl/taalpromotie/speel-en-oefen