submenu

Afscheid van taalonderzoeker Rudi Janssens - 27/08/2021

Vandaag nemen we afscheid van taalonderzoeker Rudi Janssens, die op 21 augustus overleed. Janssens werd 59 jaar. Met zijn taalonderzoek in Brussel en de Vlaamse Rand deed hij baanbrekend werk.

Janssens ontwikkelde de Taalbarometermethode, waarbij hij taalkennis, taalgebruik en taalidentiteit in Brussel en de Vlaamse Rand analyseerde op basis van een uitgebreide bevraging. Met een tussentijd van vijf jaar ondervroeg hij zo vier keer een steekproef van 2.500 volwassen Brusselaars en recent ook twee keer een steekproef van 2.500 bewoners uit de Rand. Dergelijke gegevens waren niet meer beschikbaar sinds de talentelling van 1947. Het is dan ook een politiek gevoelige en complexe materie, maar de analyses van Janssens vonden weerklank aan beide kanten van de taalgrens. Hij schetste evoluties en verbanden, bracht nuances aan in het debat, wars van alle controverse.

Vzw ‘de Rand’ betreurt het veel te vroege verlies van een gewaardeerde collega en onderzoeker. ‘Rudi was een vriendelijke, innemende man en een beslagen onderzoeker en docent wiens verdiensten omgekeerd evenredig zijn met de hem sierende totale bescheidenheid’, zegt Jo Van Vaerenbergh, algemeen directeur van vzw ‘de Rand. ‘Zijn bevindingen vormen mee de basis van de vernieuwde manier van werken van ‘de Rand’. We gaan Rudi heel hard missen. Onze dankbaarheid om met hem te hebben kunnen samenwerken, is groot. We wensen zijn familie veel sterkte toe.’