submenu

Nieuwe theaterproductie voor kinderen - 16/11/2020

'Kok zegt kak' door Cie RiZOTTO

Jaarlijks programmeert vzw ‘de Rand’ in haar centra een podiumvoorstelling voor leerlingen die Nederlands leren in de Franstalige scholen in de faciliteitengemeenten. Dit jaar coproduceren we een nieuwe voorstelling, en wel een heel bijzondere!

Kok zegt kak is een vrolijke en poëtische voorstelling over afscheid nemen, ook van het allerliefste en het allermooiste. Over verlies, maar ook over de kracht om te koesteren en over humor in de donkerste tijden. Bovenal is Kok zegt kak een ontroerend verhaal over liefde die alles overstijgt.

De aanleiding voor het maken van Kok zegt kak is de dood van Aza, de jongste dochter van acteur Bert Vannieuwenhuyse. Zij overleed in 2017 aan hersenstamkanker. De voorstelling is meer dan een eerbetoon aan een veel te jong gestorven kind: ze zit vol Aza-grapjes en -verzinsels.

Cie RiZOTTO slaagt erin om dit thema vrolijk en luchtig te brengen op zo'n manier dat ook kinderen die Nederlands leren de voorstelling leuk vinden en begrijpen. De voorstelling is sterk visueel en de theatertekst bevat bijvoorbeed heel wat transparante woorden.

Bij de voorstelling ontwikkelt vzw ‘de Rand’ ook lesmateriaal voor kinderen die in klasverband de voorstelling bijwonen. Het lesmateriaal leert de kinderen op een speelse manier de belangrijkste woordenschat aan, waardoor ze voorbereid naar het theater komen. Het is niet nodig dat de kinderen elk woord en elke zin begrijpen. Het is wel belangrijk om hen buiten de klas een leuke ervaring in het Nederlands te bezorgen en hen te laten genieten van een fijne podiumvoorstelling in het Nederlands.

Deze bijzondere voorstelling is dus toegankelijk voor zowel Nederlandstalige kinderen als kinderen met een andere thuistaal. Een heel geschikte en unieke voorstelling voor elke school waar ook kinderen zitten die Nederlands aan het leren zijn.

Lees hier alles over Kok zegt kak en over Cie RiZOTTO.

Cie RiZOTTO i.s.m. de Coördinatie Vlaamse Rand (Vlaamse overheid), de provincie Vlaams-Brabant, vzw ‘de Rand’, de Taalunie en GC de Zandloper.